Wędliny Domowe
Drukuj

Wykrawanie schabu

W tym przypadku w czasie rozbioru półtuszy zastosowano inną technikę. Wycięto cały najdłuższy mięsień grzbietowy z kością wraz z karkówką.


Wykrawanie jest łatwe. Ciecie prowadzimy przy kości żebrowej wzdłuż całego elementu i oddzielamy całą polędwicę wraz z karkiem od kości tak jak na zdjęciach.







Po wykrojeniu pozostaje tylko odkroić karkówkę w tym wypadku została skrócona by uzyskać dłuższą polędwicę.


Następnie usuwamy z mizdry tłuszcz i mięsień przyczepu kości tzw. warkocz, dzielimy polędwicę na odcinki ja zawsze dzielę na 3-4 odcinki. i na koniec odcięcie paska żeberek od wykrojonej kości schabowej.



Autor: Dziadek

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież