Wędliny Domowe
Drukuj

ZAGROŻENIA MIKROBIOLOGICZNE W PRZEMYŚLE MIĘSNYM

Dr nauk wet. Katarzyna Kosek-Paszkowska
„Jakość zdrowotna żywności”


Zagrożenia mikrobiologiczne związane z żywnością są spowodowane przez bakterie, i toksyny wytwarzane przez pewne rodzaje bakterii. Podstawowymi źródłami zagrożeń są:
- surowce podstawowe (mleko surowe, mięso),
- pomocnicze (przyprawy, substancje konserwujące, barwniki, osłonki
naturalne i sztuczne, opakowania),
- pracownicy, goście,
- zwierzęta (gryzonie, owady, ptaki),
- otoczenie (odzież ochronna, maszyny i urządzenia stosowane do
produkcji, transportu surowca, półproduktów i produktów gotowych).
Drobnoustroje znajdujące się w produktach spożywczych mogą wywołać u potencjalnych konsumentów zatrucia pokarmowe, które dzielimy na intoksykacje i toksoinfekcje.
Do intoksykacji dochodzi w wyniku spożycia toksyny wyprodukowanej przez drobnoustroje w żywności. Przykładem intoksykacji jest zatrucie enterotoksyną gronkowcową, lub jadem kiełbasianym.
Do toksoinfekcji dochodzi w następstwie spożycia wraz z pokarmem żywych drobnoustrojów które w organizmie człowieka produkują toksyny.


Bakteryjne zatrucia pokarmowe
Liczba przypadków w latach
Salmonelloza 2001r. 2002r.
Gronkowcowe 19881 20688
Jad kiełbasiany 647 1260
Listerioza 66 85
Nie określone 9 31
SUMA 3578 4492

Źródło: GUS Rocznik statystyczny

Nadesłał: Krezus

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież