Wędliny Domowe
Drukuj

Dwa lata temu zostałem obdarowany przez znajomego kawałkiem własnoręcznie uwędzonej szynki. Wyborny smak przypomniał mi lata wczesnego dzieciństwa gdy czasami rodzice zdobyli gdzieś na wsi deficytowy towar w postaci swojskiej kiełbaski lub szyneczki. Znajomy, wędzi jednak w nieładnej beczce, a ja chciałem zrobić coś ładnego no i zacząłem poszukiwania.

Na Waszą stronę trafiłem przez przypadek i był to strzał w 10 - tkę. Po przestudiowaniu masy artykułów z pięknymi przydomowymi wędzarniami najbardziej do gustu przypadła mi wędzarnia Pana Wojtka Minora, z której zaczerpnąłem i zaadaptowałem do swojej budowli większość pomysłów i rozwiązań. W tym miejscu przesyłam Panu Wojtkowi (jak by nie było memu imiennikowi) wyrazy szacunku i oraz najwyższą ocenę za opis i wykonanie - dla mnie najlepsze ze wszystkich.

Budżet projektu miał w założeniu nie przekroczyć 3000zł. Osobiście kształty wolę bardziej zaokrąglone niż idealnie proste więc zdecydowałem, że grillowędzarnia powstanie z kamieni polnych, które skrupulatnie zbierałem po okolicznych polach. Planowaną budowlę musiałem wkomponować w istniejącą już altanę, którą wykonałem własnoręcznie (stolarstwo to moje hobby). Na etapie budowy altany wędzarnia nie była w planach dlatego musiałem wykonać dodatkową ławę - tą pod grill zrobiłem wcześniej. Z racji dużego ciężaru budowli wkopałem się w ziemię na ok 90cm - myślę, że to za dużo ale w tej kwestii lepiej przesadzić niż później żałować.

budowa_grillowdzarni  awa_pod_grilla

 

Po zalaniu ławy w końcu września 2012r. przystąpiłem do murowania, początkowo to był szok i całkowite zniechęcenie gdyż klejenie ciężkich i nieforemnych głaziaków okazało sie trudniejsze niż myślałem. Na samym początku używałem gotowej zaprawy lecz po pierwszych 5 zużytych workach i przeliczeniu kosztów przerzuciłem się na klasyczną zaprawę cementową, którą uzyskiwałem mieszając cement z piaskiem w proporcji 1 do 3 i dodając niewielką ilość wapna w płynie no i oczywiście wodę.

pierwsze_kroki  wdzarka_w_budowie_cd

 

Od sąsiada kupiłem ok 140szt starych cegieł szamotowych z odzysku za 100zł, z których wykonałem front ścianki komory wędzarniczej oraz paleniska, do którego drzwiczki zakupiłem na allegro (100zł).

pyty_szamotowe  drzwiczki

 

Komorę paleniska wyłożyłem ww. cegłami oraz zdobycznymi też z odzysku kapitalnymi płytami szamotowymi o wym. 30 x 50cm oraz 49x49cm, z tych mniejszych wykonałem również kanał dymowy, który ociepliłem wełną gr 5cm z każdej strony. W miejsca, które będą niewidoczne po ukończeniu budowy starałem się w ramach oszczędności wstawiać wszelkiego rodzaju materiały, w których byłem posiadaniu.

palenisko  lepienie_paleniska_z_kanaem

kanadymowy  palenisko2

 

Równolegle z budową wędzarni wznosiłem też grilla.

grill  powka_grilla1

budowa_grilla  przymiarka_wkadu1

 

Na blat roboczy wędzarni użyłem podarowaną mi przez znajomego właściciela zakładu pogrzebowego płytę marmurową o wym. 160x 100 x 6cm - nie chciał powiedzieć ile jest warta ale myślę, że niemało. Żeby nie popękała od gorąca wykonałem nad kanałem i paleniskiem strop o grubości ok 20cm.

sklepienie_nad_p_i_k  ukoczony_d

otwr_dymowy_w_komorze  strop_komor3y



Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież