Wędliny Domowe
Drukuj

 

Samą komorę wędzarniczą wymurowałem ze starej cegły dziurawki, którą od zewnątrz obmurowałem głaziakami. Strop nad komorą oparłem na dwóch kawałkach stalowych szyn, które poniewierały się u sąsiada. Jako szalunku użyłem zarówno nad paleniskiem jak i nad komorą płyt szamotowych o wym. 49x49cm. Murując komorę paleniska i kanał dymowy długości 150cm używałem zaprawy szamotowej do której dodawałem niewielką ilość cementu i szkła wodnego - uwaga żrący specyfik.

budowa_komory  sklepienie_komory1

 

Na przewód kominowy grilla biegnący pod kątem zaadoptowałem starą rurę kamionkową o przekroju 20cm i dł. 120cm, którą obmurowałem i połączyłem z przewodem kominowym wędzarni, w którym zamontowałem klasyczną zasuwę dymową pozwalającą kontrolować ilość dymu podczas wędzenia.

bezNazwy6  strop_komory2

strop_komory1  strop_komory

wdzarka_bez_komina  wdzarka_w_budowie_cd2

 

Sam komin musiał wystawać chociaż 50cm nad kalenicę altanki dla zapewnienia prawidłowego cugu. Bojąc się dużego ciężaru komin wykonałem ze zwykłej cegły palonej, której zużyłem ok. 80szt. Dla zachowania charakteru budowli końcówkę komina wykończyłem głaziakami.

n4

 

Następnym etapem było wykonanie drewnianych drzwiczek, które ozdobiłem używając techniki decoupage i blatu w środku altany.

bezNazwy2  bezNazwy1

gril_i_st2  gril_i_st1

obrazki1  obrazki2

 

Drzwiczki komory wędzarniczej wykonałem z suchych desek dębowych połączonych ze sobą na tzw. obce pióro co skutecznie zapobiega odkształcaniu się drewna. Konstrukcję wzmocniłem przykręcając od środka poprzecznie sosnowe deski tzw. szalówkę. W drzwiach zamontowałem również termometr bimetaliczny o zewnętrznej średnicy 6,5cm. Zewnętrzną część drzwi dwukrotnie potraktowałem resztką impregnatu do tarasów, od wewnątrz zostawiłem świeże drewno. Zawiaski do wszystkich drzwi i drzwiczek zakupiłem na allegro - (koszt wraz ze śrubami zamkowymi to ok. 300zł).

wdzarka_bez_komina  termometr

termometr1  1_prbne_dymienie1

 

Pierwsze próbne dymienie 31 listopada 2012r. na pusto - temperatura doszła po ok. godzinie do 85st. i bez dokładania dodatkowego drewna utrzymywała się do 60 st przez dalsze dwie godziny. Jak na razie nic nie popękało. Na dniach mam zamiar wykonać deflektor dymowy - rozwiązanie Pana Wojtka Minora nad wylotem kanału w komorze oraz wstawić na dno wykonaną z blachy nierdzewnej wyjmowaną szufladę która ma za zadanie zbierać wszelkie produkty uboczne powstałe podczas wędzenia. Kije na wędzonki oczywiście drewniane bukowe o śr. 38mm. Największy błąd jaki przydarzył mi się podczas wznoszenia budowli to zbyt wysoka komora grilla, Potknięcie zamaskowałem poprzez wmurowanie połówki starych żeliwnych, ażurowych drzwiczek uchylnych także można je bez problemu podnieść podczas grillowania. Drugą połówkę użyłem jako drzwiczki do kosza znajdującego sie tuż pod grillem. Ogólnie funkcja grilla w altance wg mej skromnej oceny jest średnio praktyczna lecz sam grill wygląda wybornie :-)

1_prbne_dymienie

 

Zakupiłem też impregnat do kamienia 1 l firmy Ager cena 120zł dającego efekt tzw. mokrego kamienia ale z malowaniem wstrzymam się do wiosny przyszłego roku.

Licząc tylko te materiały, które zakupiłem podczas budowy to zmieściłem się w 2500zł w tym największy koszt to cement gdyż na całą budowę zużyłem go ok. 60 worków po 25kg każdy. Materiały, które wcześniej posiadałem i wykorzystałem to prawdopodobnie drugie 2500zł ale to się nie liczy - ja zrobiłem za 2500 plus praca ( ok 2 miesiące).

Planuję jeszcze ze dwa razy przepalić na pusto a przed świętami z jakiś małym wsadem.

Czarownica na kominie jest na szczęście - również własnej roboty.

Pozdrawiam wszystkich Zadymiaczy,
Obwarzanek



Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież