Wędliny Domowe
Email Drukuj

Witam.

Chciałbym przedstawić Wam, w formie cyklu fotograficznego, grupę prostych w budowie, wiejskich wędzarni. Są to urządzenia służące od wielu lat wiejskim masarzom, dokonującym uboju i przerobu świnek na wsiach. Prace wykonywane są z zasady bezpośrednio na terenach gospodarstw zamawiających usługę, czy to na wesele, czy też inną, domową uroczystość, lub po prostu na cele popularnego, (odradzającego się ostatnio) wiejskiego "pozaobiegowego handlu wewnętrznego". W związku z koniecznością przemieszczania się między zagrodami i miejscowościami, wędzarnie muszą posiadać prostą konstrukcję, najlepiej jeśli dają się rozkładać, być dość pojemne, na tyle, aby zapewnić efektywną produkcję (średnio bije się 1-2 świnki, a na wesela dodatkowo młodą sztukę bydła) i być łatwe w obsłudze.
Na początek przedstawiam 6 tego typu urządzeń. Instrukcje obsługi do nich, dostarczę w najbliższym czasie.
Pamiętajcie także, iż każde z tych urządzeń działa nieco inaczej i aby poznać jego tajniki, a co za tym idzie wyprodukować super wędlinkę, potrzeba nieco czasu.
Galeria będzie stopniowo uzupełniana.

Pozdrawiam i zachęcam do oglądania - Dziadek

Na poczatek:

Opis budowy i zasada działania:

Wędzarnia murowana zrobiona na swoje potrzeby. Przybudówka do pomieszczenia gospodarczego, gdy jest nie używana lub w czasie wędzenia z opadami deszczu, zadaszona jest daszkiem z blachy, który oparty jest na przykręconej belce drewnianej (widocznej po lewej stronie) do ściany, druga strona zadaszenia oparta na wędzarni. W czasie wędzenia, w dni bez opadów, zadaszenie jest zdejmowane i odstawiane na bok. Wymiary nie są mi znane, ale orientacyjnie to: szerokość ok. 65 -75 cm (komory wsadowej), długość 100-120 cm, wysokość 115 - 120 cm licząc od przybudowanego pomostu po prawej stronie, wysokość całkowita do paleniska 160 - 170 cm. Wymiary można wyliczyć po widocznych cegłach. Wędzarnię dodatkowo ocieplono wewnątrz wmurowując po jednej cegle, na której wieszane są kije, ale zmniejszyły się przez to wewnętrzne wymiary. Komora paleniska o wymiarach (w przybliżeniu): długość 70-75 cm, szerokość i wysokość to wymiary drzwiczek od pieca chlebowego, w przybliżeniu to 30 na 50 cm. Dobrym rozwiązaniem jest przykrycie wędzarni zrobionymi do tego celu specjalnie deskami które mogą zasłaniać całkowicie lub częściowo komorę wędzarniczą.
Zasady wędzenia są bardzo proste - nagrzewamy wędzarnię suchym drewnem i gdy mamy ją nagrzaną i pozbawioną wilgoci, oraz dość dużo żaru w palenisku, wkładamy nasze wędzonki lub kiełbasy, przykrywamy deskami pozostawiając miedzy nimi przestrzenie ok. 5 - 10 cm. Przez te nie zakryte przestrzenie odparuje nam wilgoć z naszych wędlin i pozbędziemy się niepotrzebnego w czasie osuszania dymu. Pewnym mankamentem w tej fazie jest dopływ powietrza do paleniska, ponieważ gdy zamkniemy drzwiczki paleniska od razu wytwarza się duża ilość dymu. Przy otwartych drzwiczkach natomiast, może nam wzrastać bardzo temperatura w wędzarni i to nawet do 150 st.C., i wyższej. A więc w fazie osuszania regulacją jest dokładanie niewielkiej ilości drewna i regulacja deskami na górze mniejsze lub większe przestrzenie miedzy nimi lub nawet ich zdjęcie z wędzarni. Ważną rzeczą jest również przesuwanie tych desek w czasie osuszania żeby cały czas nie znajdowały się w jednym miejscu nad wędlinami.
W czasie procesu osuszania i wędzenia może być potrzeba przekręcania kijów z wędliną lub przewieszania ich w inne miejsce wędzarni. Po osuszeniu proces wędzenia staje się już bardzo łatwy i przyjemny. Wystarczy włożyć grube kawałki drewna, zamknąć drzwiczki, przykryć całkowicie górę wędzarni i mamy w niej dymu ile chcemy. Moim zdaniem bardzo potrzebną rzeczą i pożyteczną byłoby tu zainstalowanie szybra czołowego, odcinającego palenisko od komory wędzarniczej, podnoszonego lub opuszczanego, w zależności od potrzeby...

Dziadek






Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież