Wędliny Domowe
Email Drukuj

Mój piec chlebowy miał w fazie projektowania tylko jednego sojusznika - to byłem ja.

Chciałem go zrobić ale literatura o piecach jest skromna, pomógł mi Maxell. 31.12.2009 o godz 18.09 dowiedział się o problemie, a o 18.39 miałem już "Roboty zduńskie" w domu. Domyślacie się jak spędzałem Nowy Rok.

Miejsce na piec miałem w pomieszczeniu 3.5x5 m. Miałem też znajomego zduna na emeryturze.
Razem zaplanowaliśmy gabaryty i zacząłem kopać pod fundament wzmocniony prętami zbrojeniowymi i innymi, które pozbierałem z wszystkich zakamarków. Ciężar mojego pieca to około 3.5-4 ton. Fundament dojrzewał, a ja na allegro znalazłem koło Przedborza taniego producenta kafli, który miał też sklep z akcesoriami do pieca.

W czerwcu przystąpiliśmy do budowy. Przyczepka gliny z pobliskiej cegielni była materiałem wiążącem kafle i cegły.

No i zaczęły się utarczki z moim dyplomowanym przyjacielem zdunem, jedynym w Bełchatowie, który na moje wynalazki miał mocne argumenty: "nie po mojemu to, nie po mojemu, po co mi ta robota".

Piec jednak z woli inwestora piął się w górę. Gdy praca była zakończona mój zdun był zadowolony z siebie i ja też nagrodziłem go 20% premią.

We wrześniu spaliłem w nim parę patyków, następnym razem trochę więcej patyków żeby pieca nie rozerwało i tak powoli dogrzewałem go.

Moimi wynalazkami był kanał za drzwiczkami gdzie wymiatałem popiół gorący, który za parę dni po wypieku przez drzwiczki na dole wybierałem. Nad komorą paleniskową umieściłem miedzianą rurkę, której otwór przez kafle wychodził na zewnątrz i w którym umieszczałem 1m sondę termometru mierzącego do 750stopni. W kuchni obok pieca chlebowego zamontowałem podkowę z której ogrzewam 120m. powierzchni i bojler.

W piecu piekę chleb, ciasto, ziemniaki całe, ziemniaki tarte, pizze, będę suszył owoce, pasteryzował słoiki z bigosem, piekł mięsa, ... no i podpowiedzcie co jeszcze?

bwd  Album: 1/4  fwd

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież