Wędliny Domowe
Drukuj

Chleb pszenny, serowo-ziołowy


Składniki:

  • 0,5 kg maki pszennej typ 500
  • 1/3 paczki drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • woda, dodajemy taka ilość aby wyrobić ciasto, ok. 1 mniejszej szklanki

Dodatki:

  • zioła: oregano, bazylia 1-2 łyżki (ilość wg. uznania),
  • ser żółty typu edamski 15 dkg,
  • opcjonalnie można dodać odrobinę czosnku w proszku

Po wyrobieniu ciastka, do całości dodajemy zioła oraz ser żółty, wyrabiamy dalej.




Następnie formujemy chleb i odstawiamy na jakieś 20-30 min do wyrośnięcia.


Przed włożeniem do piekarnika robimy delikatnie nacięcia. Pieczemy w temp 230 - 240 st.C. do 25-30 min, do momentu aż chleb na bierze złotego koloru.




Najlepiej smakuje ze słoninką, lub inną pysznością konserwowa.

Smacznego - Tier

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież