Wędliny Domowe
Drukuj

Pierwszy chleb Kruszynki z nowego pieca:

Pierwszy chleb upiekłem według najprostszego przepisu.
40 dag mąki pszennej, 20 dag mąki razowej przesiałem przez sito i postawiłem w cieple. 2 dag drożdży, łyżkę mąki i szklankę mleka ciepłego wymieszałem bardzo dokładnie i postawiłem w cieple.
Po rozmnożeniu drożdży, zaczyn dodałem do mąki, wlałem 400 ml mleka i dokładnie wyrobiłem ciasto. Dodałem dwie łyżki oliwy i ponownie wyrobiłem. Pozostawiłem w cieple do wyrośnięcia.
W tym czasie piec był wygrzewany drewnem bukowym (osiągnąłem temperaturę 190 st C).
Po wygarnięciu żaru z pieca i zamknięcia szybru włożyłem uformowany bochenek.
Po kilku minutach rozszedł się wspaniały zapach, a po 60-ciu minutach wyjąłem wspaniały chlebek. Wszystkim bardzo smakował.
Ten wypiek to był test pieca, więc nie bawiłem się w eksperymenty smakowo-dodatkowe, ale efekt końcowy jest wielce obiecujący.
Piec mieści 4 bochenki, lub dwie formy.

Zarabianie ciasta to "babska" robota:


Rośnie sobie, rośnie:


Wygrzewanie pieca:


Upieczony chleb przed wyjęciem z pieca:


Mój pierwszy chlebek w otoczeniu innych wyrobów domowej roboty:



Pozdrawiam: Kruszynka

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież