Wędliny Domowe
Drukuj

• 400 g mąki, wymieszanej po połowie z żytnią lub sama pszenna
• 2 opakowania po 7 g drożdży instant (jedno jeśli z samej pszennej mąki)
• 2-3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka cukru/fruktozy, 1 łyżeczka soli
• ok. 200 ml (niepełna szklanka) letniej wody
• 1 jajko
• łyżka oregano/tymianku/bazylii/rozmarynu lub 2 posiekane ząbki czosnku lub pół cebuli startej na tarce, garść posiekanych orzechów, pestek słonecznika, łyżka maku... co tam fantazja podpowiada :-)
• kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy
Mąkę mieszamy z drożdżami i przyprawami, dodajemy oliwę, wlewamy letnią wodę i mieszamy całość mikserem koncówkami do wyrabiania ciasta. Potem wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy krótką chwilę formując z ciasta dwie kule, lekko je spłaszczamy na środku. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z paroma kroplami wody. Posypujemy słonecznikiem itd. Zostawiamy w spokoju na pół godziny, podczas których chlebek sobie rośnie, kilka razy smarując go żółtkiem. Dzięki niemu zrobi się na chlebku chrupiąca skórka. Potem wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 25 minut. Gotowe!

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież