Wędliny Domowe
Drukuj
Bułeczki niedzielne
• 25 g margaryny lub masła (1/10 kostki) + odrobina do smarowania blachy
• 1 szklanka mleka
• 2 opakowania drożdży instant
• 500 g mąki pszennej lub mieszanej pół na pół z żytnią
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
• 1/3 szklanki mleka do posmarowania
• mak/słonecznik/sezam itp. do posypania (niekoniecznie)
Jajko wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy, studzimy do temperatury pokojowej, mleko podgrzewamy by było letnie. Nie może być gorące! Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, wlewamy mleko, masło, dodajemy jajko, wyrabiamy mikserem. Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze. Blachę wstawiamy na noc do lodówki na jej najmniej zimną półkę. Dzięki temu nasze bułeczki będą rosły powoli. Rano smarujemy bułeczki mlekiem, posypujemy ziarnem i wstawiamy na 5-10 minut do piecyka o temperaturze 250 stopni. Gotowe!

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież