Wędliny Domowe
Drukuj

Składniki i ich ilość:
otręby owsiane - 2 opakowania po 200 g
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
4 jaja
1 opakowanie drożdży w proszku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki mleka
ewentualnie, dla poprawienia walorów smakowych: suszone śliwki, rodzynki, pestki dyni lub słonecznika, ugotowane ziarna soi, może być kminek - co kto lubi...
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, a wszystkie pozostałe składniki wymieszać - można pomóc sobie mikserem elektrycznym. Dodać pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto odstawić na 30 minut (najlepiej w ciepłe miejsce). Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Opis ogólny:
Taki chlebek jest naprawdę łatwy w przygotowaniu i bardzo zdrowy. No i otręby w takiej postaci są dużo atrakcyjniejsze niż "na sucho".

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież