Wędliny Domowe
Drukuj

Składniki:
- 700g mąki pszennej,
- 100g kaszy kukurydzianej ( lub mąki ziemniaczanej),
- 200g orzechów włoskich, słonecznik łuskany,
- 100g trąb,
- 2 łyżeczki soli,
- 50ml oleju,
- 50g drożdży (mogą drożdże instant),
- 4 łyżeczki cukru.



Orzechy obrać i rozdrobnić (zmielić lub utrzeć w makutrze), wsypać mąkę, otręby, kaszę, sól, olej. Można dodać również garść płatków owsianych lub jęczmiennych.
Zrobić rozczyn : drożdże + cukier + trochę ciepłej wody + trochę mąki - wymieszać i poczekać aż podrośnie.
Rozczyn drożdży połączyć z resztą i dodać tyle ciepłej wody aby ciasto było gęste ( ok. 500ml). Wyrabiać ręką wprowadzając jak najwięcej powietrza (ile sił nam starczy).
Im lepiej wyrobione tym lepiej wyrośnie. Pozostawić do wyrośnięcia w misce.



Następnie przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Pozostawić w cieple aby jeszcze urosło.



Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180o C ok. 40 - 45 minut.



Autor: Leszek

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież