Wędliny Domowe
Drukuj

Bułeczki pszenne:
(przepis z głowy i na oko)

  1. mąka pszenna ok. 0.6 kg, (dla lepszego smaku dodajemy trochę żytniej maki, tak z pól szklanki)
  2. drożdże 1/3 paczki
  3. 2 łyżki oleju
  4. łyżeczka soli
  5. łyżka cukru

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody z dodatkiem cukru, soli i olejem, dodajemy do maki.. i dolewamy tyle wody aby wyrobić ciasto (najlepiej takie aż zacznie odstawać od rąk) i wyrabiamy ręką ok 10 min, po wyrobieniu odstawiamy na trochę aż ciasto "ruszy", następnie formujemy bułeczki, naciskamy lekko ręką aby wyszedł placek (dla lepszego efektu i smaku obtaczamy trochę w żytniej lub pszennej mące) takie bułeczki odstawiamy na jakieś 30 min aby wyrosły (może być jakieś wilgotne pomieszczenie z parą, wtedy bułeczki szybciej rosną).
Następnie pieczemy w temp. ok 200 stopni przez 15 min.








Autor: Tier

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież