Wędliny Domowe
Drukuj

Chleb pszenno żytni:



  1. ok 0.4 kg żytniej mąki,
  2. 0.5 kg maki pszennej,
  3. kwas chlebowy,
  4. drożdże 1/2 paczki,
  5. 1,5 łyżki soli.


Stawiamy kwas:

Do słoika 0.5l wlewamy:

  1. 0.4l przegotowanej wody,
  2. łyżeczkę drożdży,
  3. 4 łyżki żytniej mąki.


Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 dni. Dla lepszej kwaśności możemy dodać skórek od chleba, które co jakiś czas rozdrabniamy aby wyszedł nam jednolity płyn.

Jak juz mamy kwas to robimy chleb:

Do pszennej i żytniej mąki dodajemy rozdrobnione drożdże z sola, oraz kwas (może być cały słoik). Wody dodajemy tyle, aby wyszło ciasto bardziej rzadkie; wyrabiamy do 10 min, następnie smarujemy dobrze formę olejem, przekładamy ciasto i odstawiamy aż wyrośnie. Po wyrośnięciu możemy górę posmarować wodą z odrobiną maki ziemniaczanej co nada chlebowi ładnego połysku.
Pieczemy w temp 150 stopni ok. 1h w temp 200 stopni ok 40 min., aż chleb nabierze złotego koloru.





Autor: Tier

A to zdjęcie przedstawia chlebek pszenno - żytni wyprodukowany w automacie do chleba, autorstwa Smorodiny:


Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież