Wędliny Domowe
Drukuj

Mój przepis na chleb żytnio - pszenny:

Chleb nie jest trudno zrobić tylko najgorsza rzecz w tym , że trzeba ciasto wyrabiać bardzo długo min. 1 godz., tak żeby odchodziło od ręki i naczynia, w którym jest wyrabiane. Ważna jest temperatura pieczenia.
Oto mój przepis:

  • 900 g mąki żytniej razowej,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 10 dkg drożdży,
  • 3-4 łyżeczki soli,
  • 700 - 750 ml płynu ( ja zamiast zakwasu dodaję 0,5 litra żurku + np mleko, maślanka, serwatka do 750 ml),
  • 1,5 łyżki miodu,

Rozczyn:

  • 10 dkg drożdży,
  • miód,
  • 3-4 łyżki mieszanki mąk,

Żurek do konsystencji śmietany wyrobić łyżką i zostawić do wyrośnięcia (podwojenie objętości najlepiej w temperaturze 25 st C, jeśli jest zimno w mieszkaniu wkładam do piekarnika i włączam tylko żaróweczkę.)
Po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki i płynu i wyrabiamy ciasto tak długo, aż odejdzie od reki. Zostawiamy do wyrośnięcia ( podwojenie objętości ). Wyrośnięte ciasto wkładamy do foremek wysypanych mąką (do połowy) i znowu rośnie (podwaja objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 220-240 st C i pieczemy 40 min.: jeżeli mamy w dwóch formach keksowych, lub 1 godzinę gdy mamy całość ciasta w jednej formie.
W trakcie pieczenia smarujemy ciasto wodą z odrobiną mąki ziemniaczanej. Ja przed włożeniem chleba smaruję go wodą i posypuję kminkiem, a drugi bochenek czarnuszką.
Do chleba można dodać siemię , pestki dyni, słonecznika, śliwki suszone. Z tej proporcji wychodzą 2 chlebki wielkości typowej formy keksowej.
UWAGA: gęstość ciasta regulować płynami lub mąką. Ciasto musi być wolniejsze niż ciasto na babkę drożdżową.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

Autor: SMORODINA

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież