Wędliny Domowe
Drukuj

Przepis ten proszę wypróbować, a będziecie piec go często.

Chleb razowy

  • 1 kg maki pszennej typ 650
  • 0,5 kg mąki żytniej po 1 szklance: otrąb pszennych, płatków owsianych
  • 4 małe łyżeczki soli
  • 1,5 litra ciepłej wody nawet więcej
  • zaczyn
  • ja dodaję jeszcze pestki słonecznika lub dyni oraz nasiona siemienia lnianego i sezamu

Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Odłożyć 2 łyżki ciasta na następny zaczyn. Resztę ciasta rozłożyć do 3 keksówek natłuszczonych olejem, dno wysypać otrębami, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 8 godzin. Ciasto można rozłożyć zamiast do 3 krótszych keksówek, w 2 dłuższe. W piecyku elektrycznym trzeba piec 2 godziny.
Mój wypróbowany sposób pieczenia:
Piekarnik nagrzewam do 250 st. C.
Ciasto smaruję ciepłą wodą. Blaszki przykrywam folią aluminiową wstawiam do piekarnika .
Po 15 min. zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę - 1 godzinę.
Po tym czasie zdejmuję folię smaruję chlebek ciepłą wodą i dopiekam 15 min, aż będzie miał brązową skórkę i będzie już pachniał chlebem. Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam chleb jeszcze na 10 min. Wyjmuję z pieca. Po10 min. wyjmujemy chleb z blaszek najlepiej położyć na ruszcie, żeby odparował.
Pierwszy zaczyn
3/4 Szklanki mąki pp (pełny przemiał) jeśli nie mamy mąki p/p dodajemy do mąki trochę otrąb i płatków owsianych, 8-10 g pokruszonych drożdży, 1 szklankę ciepłej wody. Składniki mieszamy i odstawiamy w przykrytej misce na 3 dni w ciepłe miejsce.
Ponieważ nie ma cukru, to nie urośnie nam z tego jakaś pulpa, ale powinno sfermentować i pachnieć mocno drożdżami. Na powierzchni zrobi się ni to piana, ni to kożuch.
Chleb jest bardzo smaczny.

Autor: Maria Wanda

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież