Wędliny Domowe
Drukuj

OSŁONKI NATURALNE:

Jelita konserwowane solą przed użyciem do produkcji wędlin, opłukuje się z soli i moczy w wodzie przez 2-4 godzin, aż do przywrócenia elastyczności ścianek i usunięcia soli. Następnie jelita przelewa się czystą, ciepłą wodą o temperaturze ok. 30 st.C; sprawdza, czy jelita nie mają zanieczyszczeń i uszkodzeń.
Jelita dziurawe i pozacinane, przecina się w miejscu uszkodzenia.
Jelita grube wieprzowe, krzyżówki, kątnice i żołądki wieprzowe oraz wszystkie jelita bydlęce należy sprawdzić, czy nie zawierają większej ilości tłuszczu i zanieczyszczeń, które należy usunąć po wywróceniu jelit stroną zewnętrzną do środka.
Jelita baranie i kozie, cienkie, po opłukaniu z soli moczy się ok. 15 minut i przelewa ciepłą wodą o temperaturze ok. 30 st.C, oraz sprawdza uszkodzenia. Jelita baranie pozostawia się w wodzie, aby nie splątały się.
Osłonki naturalne, suszone jak pęcherze, przełyki, błony z sadła, błony z kątnic i osierdzi, krzyżówki bydlęce – moczy się krótko, przelewa wewnątrz ciepłą wodą o temperaturze ok. 30 st.C i sprawdza uszkodzenia. Pęcherze należy odwrócić stroną środkową na zewnątrz.
Jelita cienkie wieprzowe, bydlęce i baranie napełniamy farszem w całej długości. Jelita środkowe bydlęce, krzyżówki wieprzowe, jelita grube i kątnice wieprzowe, bydlęce, cielęce i baranie należy pociąć na odcinki odpowiedniej długości zgodnie z wymaganiami dla produkowanego asortymentu wędliny. Jeden koniec jelita związuje się przędzą, sporządzając pętelkę do zawieszenia.
Przed nałożeniem jelita na lejek napełniarki usuwa się z niego wodę przez przeciągnięcie między palcami.

OSŁONKI SZTUCZNE:

Osłonki sztuczne białkowe i wiskozowe należy przed użyciem do produkcji wędlin sprawdzić, czy są całe, pociąć na odcinki odpowiedniej długości. Jeden koniec osłonki należy zawiązać przędzą sporządzając pętelkę do zawieszenia.
Osłonki białkowe moczy się w wodzie o temperaturze ok. 30 st.C przez ok. 10 minut, a pozostałe osłonki sztuczne opłukuje się w wodzie o temperaturze ok. 30 st.C bezpośrednio przed napełnianiem. Przed nałożeniem osłonki na lejek napełniarki, usuwa się z niej wodę przez przeciągnięcie w ręku.

Nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież