Wędliny Domowe
Drukuj

Poszczególne rodzaje jelit są stosowane jako osłonki wędliniarskie do następujących wędlin:
  • Jelita wieprzowe cienkie (kiełbaśnice) – kiełbasy półtrwałe i nietrwałe, kiszka bułczana krwista, kiszka łódzka i krupnioki śląskie.
  • Jelita grube wieprzowe – kiszka kaszana.
  • Krzyżówki wieprzowe – kiszki: pasztetowa, wątrobiana, podgardlana, krwista.
  • Żołądki wieprzowe – salcesony.
  • Jelita bydlęce cienkie (wiankowe) – kiełbasy półtrwałe i nietrwałe
  • Jelita bydlęce środkowe – kiełbasy trwałe (suche), półtrwałe i nietrwałe.
  • Kątnice wołowe – kiełbasy nietrwałe o dużej średnicy, polędwice, balerony.
  • Krzyżówki bydlęce – kiełbasy surowe wędzone trwałe.
  • Przełyki bydlęce – kiełbasy trwałe i półtrwałe surowe i parzone.
  • Pęcherze bydlęce i wieprzowe – salcesony.
  • Jelita cienkie baranie – kabanosy, parówki, frankfurterki wędzone.
  • Krzyżówki baranie – niektóre kiełbasy nietrwałe.
  • Jelita cienkie końskie – salami i kiełbasy końskie.
  • Kątnice cielęce – kiełbasy nietrwałe.
  • Pęcherze cielęce – kiełbasa piwna i salami.


Nadesłał: Maxell

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież