Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 188 tematów
  • 6481 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Bagno

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 689 tematów
  • 14600 odpowiedzi
[Porada nr 7 dla początkują... - ostatni post przez Maxell

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 153 tematów
  • 2797 odpowiedzi
Przetwórstwo mięsa na pozio... - ostatni post przez Woytas

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 152 tematów
  • 1930 odpowiedzi
Golonka - ostatni post przez wróbel75

Jelita i Dodatki

  • 175 tematów
  • 3543 odpowiedzi
Krew wieprzowa - przechowyw... - ostatni post przez karolszymczak

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 723 tematów
  • 30974 odpowiedzi
Mieszarka do farszu - pomoc... - ostatni post przez poszukiwacz1967

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 631 tematów
  • 14973 odpowiedzi
Jakie naczynie do peklowania? - ostatni post przez eMKa

Technologia dla zaawansowanych

  • 47 tematów
  • 934 odpowiedzi
Artykuły warte przeczytania - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1451 tematów
  • 44207 odpowiedzi
Wędzarnia Tasiemca - ostatni post przez qba-69

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 711 tematów
  • 18046 odpowiedzi
Kiełbasa polska wędzona pro... - ostatni post przez StefanS

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 337 tematów
  • 7709 odpowiedzi
Wędzenie w Mesch - ostatni post przez Mesch

Wędliny dojrzewające

  • 76 tematów
  • 5373 odpowiedzi
Szynka dojrzewająca - ostatni post przez EL GREGOR

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 189 tematów
  • 5351 odpowiedzi
Wątrobianka luksusowa produ... - ostatni post przez dario0023

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 229 tematów
  • 6115 odpowiedzi
Szynka z udek drobiowych Ko... - ostatni post przez Tomasz_65

Konserwy

  • 143 tematów
  • 4493 odpowiedzi
[Puszkowana] Golonka wapien... - ostatni post przez gluszec

Wyroby garmażeryjne

  • 386 tematów
  • 8167 odpowiedzi
Rolmopsy Maxell'a - ostatni post przez waldek55

Drób

  • 131 tematów
  • 2817 odpowiedzi
Pierś i udo z indyka - przepis - ostatni post przez Muski

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 248 tematów
  • 5623 odpowiedzi
Pstrąg - ostatni post przez Maxell

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 168 tematów
  • 1905 odpowiedzi
A moze królik wędzony? - ostatni post przez eleizis

Grill

  • 55 tematów
  • 1036 odpowiedzi
Ruszty, rożna i wędzarnie - ostatni post przez Maxell

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 43 tematów
  • 681 odpowiedzi
Altana z piecem do pizzy i... - ostatni post przez AquariusP

Wałówka

  • 9 tematów
  • 87 odpowiedzi
Wałówka na wyjazd - ostatni post przez Ivon

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 176 odpowiedzi
Potrawy bieszczadzkie Polsk... - ostatni post przez Bagno

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 10 tematów
  • 197 odpowiedzi
Jak zrobić zdrową parówkę/k... - ostatni post przez wróbel75

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 143 tematów
  • 3527 odpowiedzi
Moje dzisiejsze wypieki - ostatni post przez andrzej k

Przepisy z różnych stron świata

  • 103 tematów
  • 2807 odpowiedzi
[Hiszpania] Paella Española - ostatni post przez buddd

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 135 tematów
  • 5843 odpowiedzi
PILNE - ostatni post przez michal278

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 83 tematów
  • 1987 odpowiedzi
Wreszcie coś z naszego wyda... - ostatni post przez Maxell