Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Domowy wyrób wędlin


Subfora

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  1. KURSY - aktualne,
  2. KURSY - archiwalne,
  3. Informacje,
  4. Szkoła w mediach

Tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące Szkoły Domowego Masarstwa

  • 188 tematów
  • 6490 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez Bagno

Dla początkujących


  1. FAQ dla początkujących zadymiaczy,
  2. Pierwsze pytania,
  3. Powinieneś wiedzieć,
  4. Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby

Jesteś początkujący? Tutaj możesz zadać wszystkie pytania dotyczące wyrobu wędlin.

  • 710 tematów
  • 14844 odpowiedzi
Pierwsze pytania - ostatni post przez mikami

Polska tradycja masarska


  1. Jak otworzyć małą, tradycyjną masarnię,
  2. Technologia produkcji w małej, tradycyjnej masarni,
  3. Przedwojenne receptury masarskie,
  4. Tradycyjny chów zwierząt domowych

Forum, w którym znajdziecie materiały dotyczące kultywowanej do dziś, polskiej tradycji masarskiej.

  • 154 tematów
  • 2797 odpowiedzi
Co musisz wiedzieć, by zost... - ostatni post przez Maxell

Mięso


  1. Wieprzowina,
  2. Wołowina,
  3. Cielęcina,
  4. Baranina,
  5. Konina,
  6. Mikrobiologia mięsa i jego przetworów,
  7. Rozbiór zwierząt rzeźnych

  • 153 tematów
  • 1957 odpowiedzi
Problem z polędwica wołową... - ostatni post przez Gregtom

Jelita i Dodatki

  • 175 tematów
  • 3555 odpowiedzi
Siatki do wędlin - ostatni post przez ANNAM

Sprzęt


  1. Dymogeneratory,
  2. Kociołki,
  3. Krajalnice,
  4. Maszynki do mięsa,
  5. Mieszarki do farszu,
  6. Nadziewarki,
  7. Napędy do nadziewarek/mieszarek,
  8. Noże,
  9. Pakowarki próżniowe,
  10. Rożna,
  11. Szynkowary,
  12. Termometry,
  13. Wagi

  • 727 tematów
  • 31203 odpowiedzi
Jak naprawić pakowarkę próż... - ostatni post przez reda

Podstawy technologii


  1. Peklowanie,
  2. Obróbka cieplna,
  3. Przechowywanie wędzonek,
  4. Branżowe receptury masarskie,
  5. Pomoce naukowe dla uczniów i studentów

Surowce i dodatki do wyrobu wędlin. Peklowanie. Obróbka cieplna.

  • 638 tematów
  • 15194 odpowiedzi
Zdjęcie
  • Zabezpieczone forum
  • Przez witt

Technologia dla zaawansowanych

  • 47 tematów
  • 934 odpowiedzi
Artykuły warte przeczytania - ostatni post przez Maxell

Wędzarnie. Budowa i obsługa


  1. Moja wędzarnia. Prezentacje i relacje z budowy,
  2. Wszystko o drewnie do wędzenia,
  3. Wędzarnie regionalne

Miejsce na tematy związane z budową wędzarni i prawidłową ich eksploatacją.

  • 1473 tematów
  • 45162 odpowiedzi
Wędzarnia drewniana rozkręc... - ostatni post przez SIVON

Kiełbasy

Kiełbasy suche, pieczone, parzone, surowe i inne...

  • 713 tematów
  • 18259 odpowiedzi
Co to za kiełbasa? - ostatni post przez clipol

Wędzonki

Szynki, balerony, polędwice, boczki i inne pyszności...

  • 336 tematów
  • 7605 odpowiedzi
Lekko zsinialy Baleron - ostatni post przez arkadiusz

Wędliny dojrzewające

  • 77 tematów
  • 5444 odpowiedzi
Nie do końca udany (ale pou... - ostatni post przez binio1111

Wędliny podrobowe

Salcesony, kiszki, pasztety i inne.

  • 189 tematów
  • 5360 odpowiedzi
Pasztet wieprzowy dla całej... - ostatni post przez Gwayi

Wyroby z szynkowarki

Wszystko na temat domowych wyrobów z szynkowarek

  • 233 tematów
  • 6264 odpowiedzi
Moje pierwsze szynkowarzenia - ostatni post przez arkadiusz

Konserwy

  • 145 tematów
  • 4547 odpowiedzi
Mój Autoklaw - ostatni post przez DZIADEK

Wyroby garmażeryjne

  • 385 tematów
  • 8200 odpowiedzi
[Rok 1950] Kiszenie ogórków - ostatni post przez Muski

Drób

  • 132 tematów
  • 2818 odpowiedzi
[Rozbiór] Budowa układu kos... - ostatni post przez Maxell

Ryby


  1. Technologia przetwórstwa ryb

Wszystko o domowym przetwórstwie ryb

  • 249 tematów
  • 5623 odpowiedzi
[Rok 1938] Przydatność olej... - ostatni post przez Maxell

Dziczyzna


  1. Dzik,
  2. Łoś,
  3. Sarna,
  4. Jeleń i daniel,
  5. Zając,
  6. Ptactwo łowne

  • 171 tematów
  • 1918 odpowiedzi
Peklowanie dziczyzny - ostatni post przez Woytas

Grill

  • 56 tematów
  • 1036 odpowiedzi
Niezbędny dodatek do grilla - ostatni post przez Maxell

Z chlebowego pieca...


  1. Budowa,
  2. Przepisy

  • 43 tematów
  • 683 odpowiedzi
Altana z piecem do pizzy i... - ostatni post przez AquariusP

Wałówka

  • 9 tematów
  • 87 odpowiedzi
Wałówka na wyjazd - ostatni post przez Ivon

Regionalne przysmaki

  • 31 tematów
  • 176 odpowiedzi
Potrawy bieszczadzkie Polsk... - ostatni post przez Bagno

Mamo, zrób mi parówki


  1. Dzieci na diecie,
  2. Dzieci zdrowe

  • 10 tematów
  • 197 odpowiedzi
Jak zrobić zdrową parówkę/k... - ostatni post przez wróbel75

Pozostałe wyroby

Domowe wyroby wędliniarskie nie mieszczące się w żadnej z powyższych kategorii

  • 143 tematów
  • 3533 odpowiedzi
Moje dzisiejsze wypieki - ostatni post przez ANNAM

Przepisy z różnych stron świata

  • 103 tematów
  • 2807 odpowiedzi
[Hiszpania] Paella Española - ostatni post przez buddd

Kącik majsterkowicza

Dla wszystkich "złotych rączek" i nie tylko.

  • 136 tematów
  • 5870 odpowiedzi
Materiały z których warto s... - ostatni post przez Andyandy

Książki i Filmy

Książki i filmy związane z tematyką domowego wyrobu wędlin

  • 85 tematów
  • 1991 odpowiedzi
Wreszcie coś z naszego wyda... - ostatni post przez Eugeniusz_2015