Gregtom Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Duzo z forumowej Braci wynalazlo przepisy na wlasne i smaczne wyroby.Nie bede gorszy i zapodam fotorelacje z mojego wynalazku.Kiełbasa ogrodwa jest bardzo prosta w wykonaniu. Opieralem sie oczywiscie na przepisach i poradach szanownego Bractwa..Do tej kielbachy (podobnie jak u chlopskiej), nie trzeba robic klasyfikaci miesa..Zakupiony material na ta kielbaske to "kawalek" szynki ze skora zwany potocznie w niemczech "Krustenbraten".Z miesa poodcinalem skory i z wielkim zalem podalem je sikorkom, szpakom oraz "srakom" sorry , srokom.. Wszystko pokrajane i przemielone na sitku fi.8 (wiekrzego nie mam) oraz zasolone i doprawione przyprawami i wstawione do lodowki na ok. 12-14 godzin..Dnia nastepnego, stwierdzilem ze kielbaska bedzie za chuda a zem smaka dostal na piwko to dokupilem jeszcze do farszu 300g przemielonej sloniny w poblizkim sklepie.. Nadziane w jelita 32+ i pozostawione do osadzania na powietrzu.. Kawalek sparzylem na probe i kielbasa okazala sie "zjadliwa" i o wspanialej konzystencii.. Jak zwykle z moim szczesciem zaczelo padac i proces osadzania i obsuszania przeprowadzilem w altance.. Zaladowalem wygrzana wedzarnie i po godzinnym wedzeniu znowu opady.. Ale jakos z doskoku dokladajac drwa, udalo mi sie podwedzic kielbaske.. Pierwsza partia sparzona a w sloiczku resztka z nadziewarki i lejka.. Zaczelem podpiekac druga partie sparzonej kielbasy a tu nagle znowu deszcz.. Ale podpiekana wyszla tak.. Jedna partie wedzilem podwojnie (nie parzona) ktora powisiala przez noc i oto efeky.. No i caly urobek. Prawie caly bo troche porozdawalem sasiadom.. Kwiatek na zakonczenie.. Edytowane 1 Lipca 2014 przez EAnna Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lipca 2014 Pozdrawiam szafkowca ubraniowego - moja szafka miała być prowizorką na rok a już 12 latek i przeróbkę na palenisko bezpośrednie. Po wczasach też spóbuję takiej kiełbaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lipca 2014 A skosy kiełbasiane to kolega kroi jak w kucharze w LWP. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jakos na poczatku roku dostalem w prezencie mala "Lokomotywke".Po skreceniu i wypaleniu "parowozu", postanowilem cos w niej wydreptac..: Skusilem sie na wytrybowana i zapeklowana na sklepowym stoisku masarniczym, dosc spora szynke. Walczylem z nia cala noc. I taki byl efekt koncowy.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 I taki byl efekt koncowy.. I jesteś z tego efektu zawodolony ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) A czemu nie..?!W "pajdzie" chleba albo w bulce to niebo w gebie.. Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Kolor ladny, na przekroju tez OK. Smaku nie probowalem wiec sie nie wypowiem, a poza tym nie widze nic coby moglo byc nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 A czemu nie..?!W "pajdzie" chleba albo w bulce to niebo w gebie.. Niczego innego nie chciałem usłyszeć. Tak trzymać !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 A czemu nie..?!W "pajdzie" chleba albo w bulce to niebo w gebie.. Narobiłeś mi smaka, przypomina mi się schinken w bułce, którą jadłem kilka razy przy okazji pobytu w Berlinie. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Pewnie to coś podobnego ale z pewnością lepsze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Kielbasa szynkowa 3-2-1. Dlaczego taka nazwa..?Bo 3 czesci wp.kl.1, 2 czesci wp. kl.2, 1 czesc wp.kl.3..Mieso z szynek (akurat w przecenie) ok. 5 kg. pokroilem w kostke i peklowalem na sucho w workach foliowych przez 48 godzin. Po dwoch dniach jedynka dostala tluczkiem, dwojka przez oczko 8mm. a trojka sitkiem 2,5mm..Po porzadnym wymieszaniu farsz nadzialem bez lejka w sztuczne oslonki..Batony powisialy do dnia nastepnego w temp. altankowej. Z rana dnia nastepnego, kielbachy powisialy jeszcze troszke w pawilonie i po przegrzaniu szafki powedrowaly na 4-5 godzin w goracy dymek. Po sparzeniu i wystygnieciu wyrobu, nastepnego dnia dowedzalem je na zimno ale przy pomocy sciolki/wiurkow dla egzotycznych zwierzakow przez cala noc..(Powaga).. ! I po jeszcze jednym dniu wyroby wygladaly tak: Tutaj przed bezposrednim pakowaniem prozniowym.. Jeszcze tak smacznej wedliny nie jadlem..!!!Stawek obok.. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ładne wyroby Grześ Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Kielbasa szynkowa 3-2-1. Dlaczego taka nazwa..? Bo 3 czesci wp.kl.1, 2 czesci wp. kl.2, 1 czesc wp.kl.3.. Jakie przyprawy dodałeś do kiełbasy?Wygląda cudnie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Grześ..piękne wyroby Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Dziekuje bardzo.. Pychol mi sie usmiecha przy takich pochwalach.. Na 1kg. farszu dalem: 22 g, peklosoli (slonolubny pacjent)0.3 g. kminku 0.5 g. kolendry2.2 g pieprzu0.5 g. ziela ang.(Te cztery ostatnie przyprawy utrzaskane na grubo w mozdzierzu)4 g. niemieckiego, bezwonnego malo aromatycznego czosnku.Oraz woda wg. wyczucia ktorego nie mam bo pierwszy raz robilem gruba kielbase. Czyli przepis to zlepek pomiedzy kielasa szynkowa parzona i krakowska ale udalo mi sie jak slepej kurze bo wyrob jest poprostu boski w smaku i konsystencji.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 :clap: No, no Grzesiu, będą z Ciebie ludzie. Smacznego.Pozdrawiam, buzi nie dam bo mi ślinka cieknie. :laugh: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Bardzo pysznie;)trzeba wypróbować Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommmy Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Września 2014 Oraz woda wg. wyczucia ktorego nie mam bo pierwszy raz robilem gruba kielbase. Czyli przepis to zlepek pomiedzy kielasa szynkowa parzona i krakowska ale udalo mi sie jak slepej kurze bo wyrob jest poprostu boski w smaku i konsystencji.. Czy mógłbyś uściślić ile tej wody wg. wyczucia bo ja takowego nie posiadam , pls. Cytuj "Kto pyta jest idiotą pięć minut, kto nie pyta jest idiotą całe życie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Września 2014 Czesc witam.. Wyrabiajac farsz dodalem niecala szklanke wody i po kilku minutach pracy odstawilem miche spowrotem do lodowki na 30 min.Po tym czasie przemieszalem mase jeszcze raz i jak stara tradycja mowi "farsz musi trzymac sie przy otwartej, obroconej w dol dloni kilka sek. przyklejona".. Czyli robisz "klopsa" i ma wisiec w rece.. Ewentualnie mozesz dodac znowu wiecej wody aby osoagnac ten efekt ale za kazdym razem wyrobic mase jeszcze raz.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommmy Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Września 2014 OK, teraz wszystko jasne. Niechybnie wypróbuję przepis po powrocie do domku pod koniec sierpnia. Dam znać jak poszło oczywiście września , ech tracę poczucie czasu na zesłaniu Cytuj "Kto pyta jest idiotą pięć minut, kto nie pyta jest idiotą całe życie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) OK, teraz wszystko jasne. Niechybnie wypróbuję przepis po powrocie do domku pod koniec sierpnia. Dam znać jak poszło oczywiście września , ech tracę poczucie czasu na zesłaniu Czekamy na wyniki.. +++++++++++++++++++++++++++++++++ Qrcze.. Nie chce sie chwalic ale zmajstrowalem kilka dni temu kielbe wolowo/wieprzowa (fifty-fifty) z udzialem octu..Podobno co niektorzy poklekali na kolana przy degustacji jeszcze nie gotowego wyrobu ale ja jej jeszcze nie probowalem. Poczekam jak jeszcze wiecej wyrob podeschnie/przejdzie..Podam tylko ze wode dodana do kielbasy "Zzielenilem" afrodytami korzeni..Przepis lezy na dzialce bo zapomnialem wziasc go ze soba ale jutro jak bedzie ktos zainteresowany, to wkleje go w tym temacie..Kilka fotek:Po pierwszym wedzeniu i suszeniu. Po drugim wedzeniu na zimno. Po trzech dniach podsuszania Czwarty dzien (dzisiaj) kielbasa wisi na "satce" na 9 pietrze.. Edytowane 5 Września 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Września 2014 A to ja tutaj skradłam pomysł żeby "sparzyć" kawałek na próbę ....no i tą boską szynkową....kiedy ja dojdę do wprawy na tylę żeby mieć takie wyroby ?????? Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Września 2014 Po szesciu dniach dojrzewania.. W dotyku jeszcze miekkawa w srodku..Zapach ladny tak jakby salami.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) Mam zamiar w ogrodku zrobic ze 2 - 3 kg. pasztetowej (leberki).Boczek i podgardle jest juz zamowione. natomiast nie wiem jaka konsystencje ma miec farsz.?Chce je nadziac w jelita grube (+ 40) oraz calosc podwedzic..Wyrob ma byc smarowny..Mam uzyc nadziewarke do kielbas czy raczej szeroki lejek..? Edytowane 14 Listopada 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Listopada 2014 Grzesiu ja nadziewarką nadziewam leberkę, pamiętaj aby wątrobę parzyć osobno:). Ja mielę na sitku 4mm bo lubię taką ale jak wolisz taką gładką to drobniej i możesz zblendować dodatkowo. Farsz nie może być za luźny także z rosołkiem uważaj:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.