Skocz do zawartości

"Ogródkowe wyroby Gregtom´a.."


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Duzo z forumowej Braci wynalazlo przepisy na wlasne i smaczne wyroby.

Nie bede gorszy i zapodam fotorelacje z mojego wynalazku.

Kiełbasa ogrodwa jest bardzo prosta w wykonaniu. Opieralem sie oczywiscie na przepisach i poradach szanownego Bractwa..

Do tej kielbachy (podobnie jak u chlopskiej), nie trzeba robic klasyfikaci miesa..

Zakupiony material na ta kielbaske to "kawalek" szynki ze skora zwany potocznie w niemczech "Krustenbraten".

Z miesa poodcinalem skory i z wielkim zalem podalem je sikorkom, szpakom oraz "srakom" sorry , srokom..  :facepalm:

 

post-46553-0-81092300-1404214212_thumb.jpgpost-46553-0-83713900-1404214432_thumb.jpg

 

 

Wszystko pokrajane i przemielone na sitku fi.8 (wiekrzego nie mam) oraz zasolone i doprawione przyprawami i wstawione do lodowki na ok. 12-14 godzin..

Dnia nastepnego, stwierdzilem ze kielbaska bedzie za chuda a zem smaka dostal na piwko to dokupilem  jeszcze do farszu 300g przemielonej sloniny w poblizkim sklepie..

 

post-46553-0-34385100-1404214922_thumb.jpgpost-46553-0-51322000-1404214941_thumb.jpg

 

Nadziane w jelita 32+ i pozostawione do osadzania na powietrzu..

 

post-46553-0-28108700-1404215704_thumb.jpgpost-46553-0-37272300-1404215724_thumb.jpg

 

Kawalek sparzylem na probe i kielbasa okazala sie "zjadliwa" i o wspanialej konzystencii..

 

post-46553-0-46900700-1404215973_thumb.jpg

 

Jak zwykle z moim szczesciem zaczelo padac i proces osadzania i obsuszania przeprowadzilem w altance..

 

post-46553-0-98739300-1404216340_thumb.jpgpost-46553-0-24623500-1404216359_thumb.jpgpost-46553-0-01441600-1404216384_thumb.jpg

 

Zaladowalem wygrzana wedzarnie i po godzinnym wedzeniu znowu opady.. 

Ale jakos z doskoku dokladajac drwa, udalo mi sie podwedzic kielbaske..

 

post-46553-0-00274900-1404217842_thumb.jpgpost-46553-0-22822500-1404217858_thumb.jpgpost-46553-0-64654100-1404217880_thumb.jpgpost-46553-0-34296500-1404217908_thumb.jpgpost-46553-0-57710800-1404218173_thumb.jpg

 

Pierwsza partia sparzona a w sloiczku resztka z nadziewarki i lejka..

 

post-46553-0-36002300-1404218724_thumb.jpg

 

Zaczelem podpiekac druga partie sparzonej kielbasy a tu nagle znowu deszcz..

 

post-46553-0-43801700-1404219384_thumb.jpgpost-46553-0-15023800-1404219431_thumb.jpg

 

Ale podpiekana wyszla tak.. 

 

post-46553-0-77810000-1404219586_thumb.jpg

 

Jedna partie wedzilem podwojnie (nie parzona) ktora powisiala przez noc i oto efeky..

 

post-46553-0-19767900-1404220040_thumb.jpgpost-46553-0-25750700-1404220272_thumb.jpgpost-46553-0-23904800-1404220311_thumb.jpg

post-46553-0-95036100-1404220344_thumb.jpg

 

No i caly urobek. Prawie caly bo troche porozdawalem sasiadom.. 

 

post-46553-0-75758900-1404220716_thumb.jpg

 

Kwiatek na zakonczenie..  ;)

 

post-46553-0-19472400-1404220801_thumb.jpg

 

 

 

Edytowane przez EAnna
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A skosy kiełbasiane to kolega kroi jak w kucharze w LWP. :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jakos na poczatku roku dostalem w prezencie mala "Lokomotywke".

Po skreceniu i wypaleniu "parowozu", postanowilem cos w niej wydreptac..:

 

post-46553-0-69454000-1408716162_thumb.jpgpost-46553-0-58474200-1408716166_thumb.jpgpost-46553-0-03908000-1408716168_thumb.jpgpost-46553-0-45752900-1408716169_thumb.jpg

 

Skusilem sie na wytrybowana i zapeklowana na sklepowym stoisku masarniczym, dosc spora szynke.

 

post-46553-0-62498300-1408716753_thumb.jpg

 

Walczylem z nia cala noc.

 

post-46553-0-97762700-1408716732_thumb.jpgpost-46553-0-70572400-1408716734_thumb.jpgpost-46553-0-15357600-1408716736_thumb.jpgpost-46553-0-75950800-1408716737_thumb.jpgpost-46553-0-27367200-1408716739_thumb.jpgpost-46553-0-66246600-1408716740_thumb.jpg

 

I taki byl efekt koncowy..  ;)

 

post-46553-0-25499400-1408716165_thumb.jpg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I taki byl efekt koncowy..  ;)

 

 

I jesteś z tego efektu zawodolony ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czemu nie..?!

W "pajdzie" chleba albo w bulce to niebo w gebie..   :)

 

Niczego innego nie chciałem usłyszeć. Tak trzymać !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czemu nie..?!

W "pajdzie" chleba albo w bulce to niebo w gebie..   :)

Narobiłeś mi smaka, przypomina mi się schinken w bułce, którą jadłem kilka razy przy okazji pobytu w Berlinie. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Pewnie to coś podobnego ale z pewnością lepsze.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa szynkowa 3-2-1. Dlaczego taka nazwa..?

Bo 3 czesci wp.kl.1,  2 czesci wp. kl.2,  1 czesc wp.kl.3..

Mieso z szynek (akurat w przecenie) ok. 5 kg. pokroilem w kostke i peklowalem na sucho w workach foliowych przez 48 godzin.

 

post-46553-0-71837000-1408978205_thumb.jpgpost-46553-0-39441900-1408978208_thumb.jpg

 

Po dwoch dniach jedynka dostala tluczkiem, dwojka przez oczko 8mm. a trojka sitkiem 2,5mm..

Po porzadnym wymieszaniu farsz nadzialem bez lejka w sztuczne oslonki..

Batony powisialy do dnia nastepnego w temp. altankowej.

 

post-46553-0-32514700-1408978210_thumb.jpg

 

Z rana dnia nastepnego, kielbachy powisialy jeszcze troszke w pawilonie i po przegrzaniu szafki powedrowaly na 4-5 godzin w goracy dymek.

 

post-46553-0-30466000-1408978214_thumb.jpgpost-46553-0-00788800-1408978225_thumb.jpg

 

Po sparzeniu i wystygnieciu wyrobu, nastepnego dnia dowedzalem je na zimno ale przy pomocy sciolki/wiurkow dla egzotycznych zwierzakow przez cala noc..(Powaga).. !

 

post-46553-0-71325600-1408978229_thumb.jpgpost-46553-0-85381500-1408978231_thumb.jpg

 

I po jeszcze jednym dniu wyroby wygladaly tak:

 

post-46553-0-55246900-1408978233_thumb.jpg

 

Tutaj przed bezposrednim pakowaniem prozniowym..

 

post-46553-0-54529400-1408978262_thumb.jpgpost-46553-0-79297200-1408978260_thumb.jpg

 

Jeszcze tak smacznej wedliny nie jadlem..!!!

Stawek obok..  :)

 

post-46553-0-62916100-1408978264_thumb.jpg

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kielbasa szynkowa 3-2-1. Dlaczego taka nazwa..? Bo 3 czesci wp.kl.1,  2 czesci wp. kl.2,  1 czesc wp.kl.3..

Jakie przyprawy dodałeś do kiełbasy?

Wygląda cudnie 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje bardzo.. Pychol mi sie usmiecha przy takich pochwalach..  :D

 

Na 1kg. farszu dalem:

 

22 g, peklosoli (slonolubny pacjent)

0.3 g. kminku 

0.5 g. kolendry

2.2 g pieprzu

0.5 g. ziela ang.

(Te cztery ostatnie przyprawy utrzaskane na grubo w mozdzierzu)

4 g. niemieckiego, bezwonnego malo aromatycznego czosnku.

Oraz woda wg. wyczucia ktorego nie mam bo pierwszy raz robilem gruba kielbase.

 

Czyli przepis to zlepek pomiedzy kielasa szynkowa parzona i krakowska ale udalo mi sie jak slepej kurze bo wyrob jest poprostu boski w smaku i konsystencji.. :)

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Oraz woda wg. wyczucia ktorego nie mam bo pierwszy raz robilem gruba kielbase.

 

Czyli przepis to zlepek pomiedzy kielasa szynkowa parzona i krakowska ale udalo mi sie jak slepej kurze bo wyrob jest poprostu boski w smaku i konsystencji.. :)

Czy mógłbyś uściślić ile tej wody wg. wyczucia bo ja takowego nie posiadam  :hmm: , pls.

"Kto pyta jest idiotą pięć minut, kto nie pyta jest idiotą całe życie"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czesc witam..  :)

Wyrabiajac farsz dodalem niecala szklanke wody i po kilku minutach pracy odstawilem miche spowrotem do lodowki na 30 min.

Po tym czasie przemieszalem mase jeszcze raz i jak stara tradycja mowi "farsz musi trzymac sie przy otwartej, obroconej w dol dloni kilka sek. przyklejona".. Czyli robisz "klopsa" i ma wisiec w rece.. 

Ewentualnie mozesz dodac znowu wiecej wody aby osoagnac ten efekt ale za kazdym razem wyrobic mase jeszcze raz..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, teraz wszystko jasne. Niechybnie wypróbuję przepis po powrocie do domku pod koniec sierpnia. Dam znać jak poszło  :thumbsup:


oczywiście września  :facepalm: , ech tracę poczucie czasu na zesłaniu

"Kto pyta jest idiotą pięć minut, kto nie pyta jest idiotą całe życie"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, teraz wszystko jasne. Niechybnie wypróbuję przepis po powrocie do domku pod koniec sierpnia. Dam znać jak poszło  :thumbsup:

oczywiście września  :facepalm: , ech tracę poczucie czasu na zesłaniu

 

Czekamy na wyniki..  :clap:  :clap:  :clap:

+++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Qrcze.. Nie chce sie chwalic ale zmajstrowalem kilka dni temu kielbe wolowo/wieprzowa (fifty-fifty) z udzialem octu..

Podobno co niektorzy poklekali na kolana przy degustacji jeszcze nie gotowego wyrobu ale ja jej jeszcze nie probowalem. Poczekam jak jeszcze wiecej wyrob podeschnie/przejdzie..

Podam tylko ze wode dodana do kielbasy "Zzielenilem"  afrodytami korzeni..

Przepis lezy na dzialce bo zapomnialem wziasc go ze soba ale jutro jak bedzie ktos zainteresowany, to wkleje go w tym temacie..

Kilka fotek:

Po pierwszym wedzeniu i suszeniu.

post-46553-0-14208400-1409924587_thumb.jpgpost-46553-0-30227000-1409924590_thumb.jpg

 

Po drugim wedzeniu na zimno.

post-46553-0-16570400-1409924593_thumb.jpg

 

Po trzech dniach podsuszania

post-46553-0-27995600-1409924596_thumb.jpg

 

Czwarty dzien (dzisiaj) kielbasa wisi na "satce" na 9 pietrze..  :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to ja tutaj skradłam pomysł żeby "sparzyć" :)   kawałek na próbę ....no i tą boską szynkową....kiedy ja dojdę do wprawy na tylę żeby mieć takie wyroby ??????  :cry:

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mam zamiar w ogrodku zrobic ze 2 - 3 kg. pasztetowej (leberki).


Boczek i podgardle jest juz zamowione. natomiast nie wiem jaka konsystencje ma miec farsz.?


Chce je nadziac w jelita grube (+ 40) oraz calosc podwedzic..


Wyrob ma byc smarowny..


Mam uzyc nadziewarke do kielbas czy raczej szeroki lejek..?

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu ja nadziewarką nadziewam leberkę, pamiętaj aby wątrobę parzyć osobno:). Ja mielę na sitku 4mm bo lubię taką ale jak wolisz taką gładką to drobniej i możesz zblendować dodatkowo. Farsz nie może być za luźny także z rosołkiem uważaj:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.