Skocz do zawartości

Jaro zadymiaro :-)


filemonek

Rekomendowane odpowiedzi

A słonina, czy była słoninowata?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

była, ale nie dużo jakieś 2-3 cm. ostatnio jak przywieziono mi tucznika, to miał słoninke na 4-5 cm, już było z czego wybrać ładny kawałek słoninki.

PS. Kiedy ta wasza grupa będzie robić wyroby u Andrzeja to wpadne z browarkiem :-)

A tak wogóle to nie dałeś mi żadnego przepisu na słoninke. Rozumiem, że solisz na sucho, później obsypujesz jakąś papryka, majrankiem i co dalej, dajesz jeszcze jakieś przyprawy.

Filemonek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

troszke popracowałem sobie w wekkend, otrzymałem 20 kg mięsa z jelenia, dokupiłem podgardla 6 kg i wyszła mi ładna, smaczna kiełbaska. Pogoda sprzyjała żar zgromadzony :-), kolorek wyszedł jak z bajki


Dzięki za wskazówki otrzymane od Andrzeja i Arkadiusza przy produkcji tej kiełbaski, wszystko odbyło się tak jak było zaplanowane, bez niespodzianek :rolleyes:  

post-58378-0-95306800-1417508774_thumb.jpg

post-58378-0-96881600-1417508810_thumb.jpg

post-58378-0-11379500-1417508850_thumb.jpg

Filemonek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

troszke popracowałem sobie w wekkend, otrzymałem 20 kg mięsa z jelenia, dokupiłem podgardla 6 kg i wyszła mi ładna, smaczna kiełbaska. Pogoda sprzyjała żar zgromadzony :-), kolorek wyszedł jak z bajki

Dzięki za wskazówki otrzymane od Andrzeja i Arkadiusza przy produkcji tej kiełbaski, wszystko odbyło się tak jak było zaplanowane, bez niespodzianek :rolleyes:  

Chyba się do Ciebie po dziczyznę wybiorę i na jakiego kielicha ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w wekkend zrobiłem kiełbaskie w osłonce barierowej z kurczaczka- 5 kg. Pare dziurek się trafiło w środku,ale takich małych, po wymieszaniu farszu żebym przetrzymał przez noc w lodówce, ale nie chciało mi się czekać i odrazu zrobiłem :D

post-58378-0-59598600-1418022314_thumb.jpg

Filemonek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ty tu gadu, gadu, a gdzie przepis na wędlinkę gdybym chciał ją popełnić?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

już Ci piszę.

 

Do produkcji wędlinki użyłem piersi i podudzi oraz skórki z 6 kurczaków

peklowałem 50/50 peklosól/sól - 24 godz. - 18 g/kg

- piersi pokrojone nożem w kostkę około 4x4 cm.

- podudzia maszynka sitko 4 albo 5

- skórki sitko 1,5

Przyprawy:

- pieprz biały - 1,3 g/kg

- gałka - 05g/kg

- czosnek 4g/kg (polski ale jakiś słaby bo mało go czuć)

 

farsz wymieszałem razem, napełniłem osłonki i parzyłem w tem 75 stopni do uzyskania 68 w środku, wyszło to 70 min.

Wędlinka soczysta, ładnie się kroi i prosta w wykonaniu, polecam.

Wszystkim bardzo smakuje, ale ja osobiście bym zwiększył następnym razem  ilość gałki do 0,8-1,0g/kg, i pieprzu do 1,7 g/kg.

 

Jak coś napisałem nie po polsku, postaram się wyjaśnić :blush:

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ładna sztuka, sam ją kłułeś?  ;)

Edytowane przez EAnna

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko sam sylwek

O to muszę się do Ciebie przejechać na takie świniobicie połączone z rozbiorem i przerobem ;) Będziesz miał gdzie mnie przekimać?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Takie śniadanko dziś w pracy sobie zafundowałem:

Głowy wp. - 3 szt.

Uszy wp. - 2 szt.

Ozory wp. - 4 szt.

skórki wp. - ok. 1 kg.

Rosół z gotowania 20% do ilości farszu 

Farszu wyszło 6,5 kg. Wszystko leżało w solance 4 tygodnie na dworku, temp. blisko zera w jednym tygodniu tem. poniżej -7 stopni, solanka nie zamarzła, długo leżało w solance z braku czasu na dokończenie (solanka 10%). Jedna głowa wp. ze swojego uboju i jest różnica na wadze między swoim a kupnym. Farsz podzieliłem na połowe 3 kg, i 3,5 kg.

3 kg farszu przyprawy:

pieprz 3g/kg

gorczyca 1g/kg

czosnek 8g/kg

kminek 0,5g/kg

 

3,5 kg farszu przyprawy:

pieprz 3g/kg

papryka ostra 1,5 g/kg 

czosnek 8g/kg

 

Solenie jeszcze do smaku

Myślałem, że może być za dużo przypraw, ale smakosze stwierdzili iż bardzo smaczny.

post-58378-0-42163800-1420793500_thumb.jpg

Edytowane przez filemonek
Filemonek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak z tą papryką ostrą salceson - wpływa Ona na smak, da się wyczuć w salcesonie? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jest delikatna nuta, nadaje fany smaczek, dałem tyle bo dzieciaki jedzą i nie chciałem żeby był za ostry. Teraz dam 2 g/kg tak jak robiłem wcześniej, to jest dawka w sam raz. Na wzór salcesonu węgierskiego, co robiliśmy u Andrzeja W łazach.

Filemonek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No kolega Romeciarz wspominał ten salceson, mówi że w domu poprawił recepturę, daje golonki ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.