KURP Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Listopada 2014 A słonina, czy była słoninowata? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Listopada 2014 była, ale nie dużo jakieś 2-3 cm. ostatnio jak przywieziono mi tucznika, to miał słoninke na 4-5 cm, już było z czego wybrać ładny kawałek słoninki.PS. Kiedy ta wasza grupa będzie robić wyroby u Andrzeja to wpadne z browarkiem :-)A tak wogóle to nie dałeś mi żadnego przepisu na słoninke. Rozumiem, że solisz na sucho, później obsypujesz jakąś papryka, majrankiem i co dalej, dajesz jeszcze jakieś przyprawy. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Grudnia 2014 troszke popracowałem sobie w wekkend, otrzymałem 20 kg mięsa z jelenia, dokupiłem podgardla 6 kg i wyszła mi ładna, smaczna kiełbaska. Pogoda sprzyjała żar zgromadzony :-), kolorek wyszedł jak z bajkiDzięki za wskazówki otrzymane od Andrzeja i Arkadiusza przy produkcji tej kiełbaski, wszystko odbyło się tak jak było zaplanowane, bez niespodzianek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Grudnia 2014 troszke popracowałem sobie w wekkend, otrzymałem 20 kg mięsa z jelenia, dokupiłem podgardla 6 kg i wyszła mi ładna, smaczna kiełbaska. Pogoda sprzyjała żar zgromadzony :-), kolorek wyszedł jak z bajkiDzięki za wskazówki otrzymane od Andrzeja i Arkadiusza przy produkcji tej kiełbaski, wszystko odbyło się tak jak było zaplanowane, bez niespodzianek Chyba się do Ciebie po dziczyznę wybiorę i na jakiego kielicha Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zapraszam, miałem do was podjechać tj. Łazy. Ale nie dałem rady, świniaczek był do "zamordowania" Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) kolorek wyszedł jak z bajkiczym wędziłeś kiełbasę ?? Edytowane 2 Grudnia 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Olszynka. Najpier sucha później mokra Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Grudnia 2014 w wekkend zrobiłem kiełbaskie w osłonce barierowej z kurczaczka- 5 kg. Pare dziurek się trafiło w środku,ale takich małych, po wymieszaniu farszu żebym przetrzymał przez noc w lodówce, ale nie chciało mi się czekać i odrazu zrobiłem Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Pare dziurek się trafiło w środku,ale takich małych Dla mnie to żadna wada, aby smakowało Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Powiem Ci mi również to nie przeszkadza, między ząbkami wcale tego nie czuć , a dzieciaki wręcz ją uwielbiają, nawet jeden obywatel nie spełna 1 roczku już ją oblizywał i oczka puszczał o więcej. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Ty tu gadu, gadu, a gdzie przepis na wędlinkę gdybym chciał ją popełnić? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) już Ci piszę. Do produkcji wędlinki użyłem piersi i podudzi oraz skórki z 6 kurczakówpeklowałem 50/50 peklosól/sól - 24 godz. - 18 g/kg- piersi pokrojone nożem w kostkę około 4x4 cm.- podudzia maszynka sitko 4 albo 5- skórki sitko 1,5Przyprawy:- pieprz biały - 1,3 g/kg- gałka - 05g/kg- czosnek 4g/kg (polski ale jakiś słaby bo mało go czuć) farsz wymieszałem razem, napełniłem osłonki i parzyłem w tem 75 stopni do uzyskania 68 w środku, wyszło to 70 min.Wędlinka soczysta, ładnie się kroi i prosta w wykonaniu, polecam.Wszystkim bardzo smakuje, ale ja osobiście bym zwiększył następnym razem ilość gałki do 0,8-1,0g/kg, i pieprzu do 1,7 g/kg. Jak coś napisałem nie po polsku, postaram się wyjaśnić Edytowane 8 Grudnia 2014 przez filemonek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Tak sobie popracowałem w ten wekkend 105 kg żywej wagi.dziś kolejna dostawa tylko 140-150 kg. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Ładna sztuka, sam ją kłułeś? Edytowane 17 Grudnia 2014 przez EAnna Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Wszystko sam sylwek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Grudnia 2014 było co robić...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Wszystko sam sylwekO to muszę się do Ciebie przejechać na takie świniobicie połączone z rozbiorem i przerobem Będziesz miał gdzie mnie przekimać? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Pewnie ze będę miał Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Oj było było co robić. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Pasztecik mojej żonki z królika i wp. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Takie śniadanko dziś w pracy sobie zafundowałem:Głowy wp. - 3 szt.Uszy wp. - 2 szt.Ozory wp. - 4 szt.skórki wp. - ok. 1 kg.Rosół z gotowania 20% do ilości farszu Farszu wyszło 6,5 kg. Wszystko leżało w solance 4 tygodnie na dworku, temp. blisko zera w jednym tygodniu tem. poniżej -7 stopni, solanka nie zamarzła, długo leżało w solance z braku czasu na dokończenie (solanka 10%). Jedna głowa wp. ze swojego uboju i jest różnica na wadze między swoim a kupnym. Farsz podzieliłem na połowe 3 kg, i 3,5 kg.3 kg farszu przyprawy:pieprz 3g/kggorczyca 1g/kgczosnek 8g/kgkminek 0,5g/kg 3,5 kg farszu przyprawy:pieprz 3g/kgpapryka ostra 1,5 g/kg czosnek 8g/kg Solenie jeszcze do smakuMyślałem, że może być za dużo przypraw, ale smakosze stwierdzili iż bardzo smaczny. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez filemonek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Jak z tą papryką ostrą salceson - wpływa Ona na smak, da się wyczuć w salcesonie? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Stycznia 2015 jest delikatna nuta, nadaje fany smaczek, dałem tyle bo dzieciaki jedzą i nie chciałem żeby był za ostry. Teraz dam 2 g/kg tak jak robiłem wcześniej, to jest dawka w sam raz. Na wzór salcesonu węgierskiego, co robiliśmy u Andrzeja W łazach. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Stycznia 2015 No kolega Romeciarz wspominał ten salceson, mówi że w domu poprawił recepturę, daje golonki Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Pewnie że można dać, tylko mi zawsze szkoda golonek do salcefiksa Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.