Gregtom Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) Prosta wkladka umozliwiajaca wedzenie zimne, pasujaca do kazdego typu wedzarni.. (nawet Borniak-ow, Bradley-ow itp.)... Mozna ja wykonac samemu w bardzo prosty i tani sposob..Material to rodzaj blachy "siatkowanej" uzywany w budownictwie do chowania w murach, przewodow i kabli..Pomysl i fotki nie moje ale moze kogos zainteresuje.. Jak bylo to prosze do kosza.. ! Edytowane 6 Lipca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Maja 2015 Pokaż uwędzone klimaty za pomocą tego wynalazku Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaTeKo Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Jak to dokładnie działa? rozpalasz pod tym ogien? podpalasz to z jednej strony od dołu? podpalasz to równomiernie? rozumiem że musi to stać na podwyszeniu a żeby miał dostęp powietrza od dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Tak... : https://www.youtube.com/watch?v=f5PPbU3hV14 Wprawdzie to maczka wedzarnicza ale po odpowiednim przesuszeniu np. w piekarniku, zrebki powinny tez sie tlic.Koledzy na forum opisywali o efektach.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2015 Wielkie dzięki. Właśnie o taki sprzęt mi chodziło. Czy musi ty być wykonane z nierdzewki? No i co ze spalania smołą? Czy może lepiej pozostać przy DG? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Jak masz DG to nie kombinuj tyle z mojej strony Co do materiału ... a z czego chcesz to zrobić ? Z ocynku ? Będzie tanio ... Tapniete z GT-I9500 Edytowane 26 Listopada 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Listopada 2015 Jak Roger pisze, jesli masz DG to masz juz komforcik, ale jesli nie masz np. na dzialce pradu, to jest to super rozwiazanie.Substancje smoliste.. A jak jest z nimi w przypadku tradycyjnego wedzenia.? ----------------------------------------------Taki generator nie moze bezposrednio lezec na dnie wedzarni..!Nalezy polozyc go np. na srubkach tak aby cyrkulacja i doplyw powietrza byl zagwarantowany tez od spodu urzadzenia.Co do smaku to w niemczech sa popularne juz gotowe mieszanki trocin/maczki aromatyzowanych oraz koloryzujacych wyroby podczas wedzenia.Takie mieszanki mozesz jednak spokojnie sam zrobic, dodajac na "sciezce" trocin np. liscie laurowe, kulki jalowca, rozmaryn itp.Mozesz w rozdrabniarce przepuscic galezie wisni, albo inne zabarwiajace wedzonki gatunki drzew, i te po przesuszeniu dodawac w odstepach na sciezke.Kol. Sverige pokazywal nawet tez gotowe "Pellety" do wedzenia taka metoda.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) W tym roku znajomi z ostródzkiej firmy zajmującej się produkcją sprzętu dla rybaków sródlądowych zrobili z perforowanej blachy (fi 5 mm) korytko do zimnego wędzenia. To ustrojstwo musiało mieścić się w najwiekszej blaszce do pieczenia (10 zł), mieć dość sztywną konstrukcję i nie kaleczyć rąk. Nożki to cztery śruby fi 5mm, które przykręciłem w rogach perforowanej blaszki. Zapłaciłem 80 zł. Im mniejsze otwory tym droższa blacha. Czas na próbę. W piekarniku podsuszyłem zrębki olchowe i napełniłem to ustrojtwo z dwoma wkładkami. Powstało palenisko w kształcie litery N Weszło 0,5kg zrębków. Temperatura na podwórku to 9 st. C. Podpaliłem zrębki. Temperatura w ulu ustabilizowała sie na 27 st. C. Wiał lekki wiatr i chyba trochę wywiewało dym z ula, bo był przykryty deseczkami. Gocha dała mi obrus lniany o rzadkim splocie włokien. Teraz było lepiej. Niewiele dymu ale tli sie nieprzerwanie. W międzyczasie zaliczyłem obiad, potem drzemkę a tu ciągle się tli i temperatura stoi w miejscu 28 st.C. Po sześciu godzinach zrobiłem zdjęcie i koniec wędzenia. Następnego dnia kolejna próba. Tym razem palenisko w kształcie litery U. Wstawiłem jeden "płotek" , zasypałem 0,5 kg zrębek podsuszonych poprzedniego dnia, temperatura na podwórku 10 st. C. Dużo więcej dymu i temperatura zaczęła niebezpiecznie rosnąć do 41 st. C. Musiałem otworzyć wloty dla pszczół i temperatura w ulu spadła do 35 st. C. Pod koniec wędzenia dodatkowo musiałem uchylić małe drzwiczki, bo to miało być zimne wędzenie. Moje wnioski z tego testu. Ustrojstwo bezobsługowe którym można wędzić w temperaturze nawet 50 - 60 st. C. oczywiście w moim ulu. Jestem zadowolony - nie zmarnowałem pieniędzy na to ustrojtwo.Prawdopodobnie dymogenerator z pompką pozwoli na wędzenie w niższej temperaturze. Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez markis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.