Skocz do zawartości

"Generator" dymu do zimnego wędzenia.. Uniwersalny..


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Prosta wkladka umozliwiajaca wedzenie zimne, pasujaca do kazdego typu wedzarni.. (nawet Borniak-ow, Bradley-ow itp.)... :)

Mozna ja wykonac samemu w bardzo prosty i tani sposob..

Material to rodzaj blachy "siatkowanej" uzywany w budownictwie do chowania w murach, przewodow i kabli..

Pomysl i fotki nie moje ale moze kogos zainteresuje.. 

 

 

 

 


Jak bylo to prosze do kosza.. !

post-46553-0-37775500-1404676855_thumb.jpg

post-46553-0-61979600-1404676873_thumb.jpg

post-46553-0-85558700-1404676884_thumb.jpg

post-46553-0-23104500-1404676896_thumb.jpg

post-46553-0-67017400-1404676906_thumb.jpg

post-46553-0-43656200-1404676919_thumb.jpg

post-46553-0-16429700-1404676930_thumb.jpg

post-46553-0-96795600-1404676958_thumb.jpg

post-46553-0-84140600-1404676966_thumb.jpg

post-46553-0-30826700-1404676978_thumb.jpg

post-46553-0-90607100-1404676986_thumb.jpg

post-46553-0-85856000-1404676994_thumb.jpg

post-46553-0-87671000-1404677010_thumb.jpg

post-46553-0-09141100-1404677023_thumb.jpg

post-46553-0-26098500-1404677035_thumb.jpg

post-46553-0-70512500-1404677047_thumb.jpg

post-46553-0-16019800-1404677060_thumb.jpg

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Tak... :

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=f5PPbU3hV14

 

Wprawdzie to maczka wedzarnicza ale po odpowiednim przesuszeniu np. w piekarniku, zrebki powinny tez sie tlic.

Koledzy na forum opisywali o efektach..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Jak masz DG to nie kombinuj tyle z mojej strony ;)

Co do materiału ... a z czego chcesz to zrobić ? Z ocynku ? Będzie tanio ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak Roger pisze, jesli masz DG to masz juz komforcik, ale jesli nie masz np. na dzialce pradu, to jest to super rozwiazanie.

Substancje smoliste.. A jak jest z nimi w przypadku tradycyjnego wedzenia.?  :)


----------------------------------------------

Taki generator nie moze bezposrednio lezec na dnie wedzarni..!

Nalezy polozyc go np. na srubkach tak aby cyrkulacja i doplyw powietrza byl zagwarantowany tez od spodu urzadzenia.

Co do smaku to w niemczech sa popularne juz gotowe mieszanki trocin/maczki aromatyzowanych oraz koloryzujacych wyroby podczas wedzenia.

Takie mieszanki mozesz jednak spokojnie sam zrobic, dodajac na "sciezce" trocin np. liscie laurowe, kulki jalowca, rozmaryn itp.

Mozesz w rozdrabniarce przepuscic galezie wisni, albo inne zabarwiajace wedzonki gatunki drzew, i te po przesuszeniu dodawac w odstepach na sciezke.

Kol. Sverige pokazywal nawet tez gotowe "Pellety" do wedzenia taka metoda.. 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

W tym roku znajomi z ostródzkiej firmy zajmującej się produkcją sprzętu dla rybaków sródlądowych zrobili z perforowanej blachy (fi 5 mm) korytko do zimnego wędzenia.  To ustrojstwo musiało mieścić się w najwiekszej blaszce do pieczenia (10 zł), mieć dość sztywną konstrukcję i nie kaleczyć rąk. Nożki to cztery  śruby fi 5mm, które przykręciłem w rogach perforowanej blaszki. Zapłaciłem 80 zł. Im mniejsze otwory tym droższa blacha. 

 

post-52093-0-08015300-1524431285_thumb.jpg

 

Czas na próbę. W piekarniku podsuszyłem zrębki olchowe i napełniłem to ustrojtwo z dwoma wkładkami. Powstało palenisko w kształcie litery N Weszło 0,5kg zrębków.  Temperatura na podwórku to 9 st. C. Podpaliłem zrębki.  Temperatura w ulu ustabilizowała sie na 27 st. C.  Wiał lekki wiatr i chyba trochę wywiewało dym z ula, bo był przykryty deseczkami. Gocha dała mi obrus lniany o rzadkim splocie włokien. Teraz było lepiej. Niewiele dymu ale tli sie nieprzerwanie. W międzyczasie zaliczyłem obiad, potem drzemkę a tu ciągle się tli i temperatura stoi w miejscu 28 st.C. Po sześciu godzinach zrobiłem zdjęcie i koniec wędzenia.

 

post-52093-0-10638200-1524433018_thumb.jpg

 

Następnego dnia kolejna próba. Tym razem palenisko w kształcie litery U. Wstawiłem jeden "płotek" , zasypałem 0,5 kg zrębek podsuszonych poprzedniego dnia, temperatura na podwórku 10 st. C. Dużo więcej dymu i temperatura zaczęła niebezpiecznie rosnąć do 41 st. C. Musiałem otworzyć wloty dla pszczół i temperatura w ulu spadła do 35 st. C. Pod koniec wędzenia dodatkowo musiałem uchylić małe drzwiczki, bo to miało być zimne wędzenie.

 

post-52093-0-94713600-1524433596_thumb.jpg

 

Moje wnioski z tego testu.  Ustrojstwo bezobsługowe którym można wędzić w temperaturze nawet 50 - 60 st. C. oczywiście w moim ulu. Jestem zadowolony - nie zmarnowałem pieniędzy na to ustrojtwo.

Prawdopodobnie dymogenerator z pompką pozwoli na wędzenie w niższej temperaturze. 

Edytowane przez markis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.