Skocz do zawartości

Tusiaczkowe sery i inne mleczne bajery


tusiaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu przyszedł czas na sery i masełka....

Najpierw wrzucam to co było  :cool:

Jako że ja zawistny i zazdrosny jestem wielce to czytając namiętnie wątek Biotita stwierdziłem ze ja też chcę takowe cuda. :grin: 
Nie namyślając się długo podstępnie wkradłem się w jego łaski i powolutku wyciągając co tam do wyciągnięcia było zabrałem się do roboty.
Na pierwszy ogień poszedł ser śmietanowy z 10 litrów mleka (reszta pójdzie na mezofilny).
Przywiozłem z wioskowych wojaży 30 literków mleka.
http://img254.imageshack.us/img254/6924/1mleko.jpg

Potem dzięki radom Biotita wykonałem tzw próbę fermentacyjną co by zbadać czy mleko nadaje się do czegokolwiek.
Okazuje się że mleko dojone automatycznie i potem zlewane do baniaka chłodniczego jest raczej średniawej jakości.
Mi wyszedł typ S2 gdzie poniżej S3 mleko już się do niczego nie nadaje. Czyli w zasadzie jakoś powinno się udać  :cool: 

http://img819.imageshack.us/img819/4445/2prbafermentacyjna.jpg

Z 30 litrów mleka zebrałem niewprawną ręką około 4 litrów śmietany

http://img15.imageshack.us/img15/9845/3mietanobranie.jpg

Po podgrzaniu i zaszczepieniu kulturami Alpha 3 pozostawiona do ukwaszenia

http://img259.imageshack.us/img259/6189/4podgrzewaniemietany.jpg

http://img812.imageshack.us/img812/6374/5ukwaszonamietana.jpg

Po ukwaszeniu śmietany około 300 ml dodałem razem z kulturami Aplha 3 do mleka i po godzince dodałem podpuszczkę. Po pokrojeniu skrzepu całość powędrowała do naprędce skonstruowanej formy z miski a właściwie dwóch misek jedna w drugą coby lepiej trzymały temperaturę i wolniej wychładzały ziarno. 
Niestety jak ta dupa zapomniałem zrobić zdjęć z cięcia skrzepu  :cool: 
Całość trzeba poddać małemu prasowaniu - przez 3 godziny obciążenie 3 kg a potem 12 godzin i 10 kg.
Z braku laku użyłem baniaka ale nie był to za dobry pomysł - ser prasuje się delikatnie nierównomiernie i baniak co chwilę mi spadał :sad: 

http://img69.imageshack.us/img69/2885/7kopotyzprasowaniem.jpg

Ale od czego ma się synka co to chodzi na modelarnię ? :grin: Jego dźwig posłużył za tymczasową prasę

http://img254.imageshack.us/img254/2719/8potrzebamatk.jpg

A tatuś w tak zwanym międzyczasie poleciał do piwnicy po kilka deseczek i na szybko stworzył o taką oto prasę (nacisk wyliczyłem podstawiając wagę - każde 125 ml wody wlanej do baniaka zwiększa nacisk o średnio 550 gr)

http://img213.imageshack.us/img213/1215/9wynalazczo.jpg

A tutaj serek po 12 godzinach w prasce

http://img836.imageshack.us/img836/3140/10gotowiecmietranowy.jpg

http://img255.imageshack.us/img255/5576/11waga.jpg

A tu to co mi wyszło z owych 10 litrów mleka : ser o wadze początkowej 1407 gr, około 750 gr masełka i ponad dwa litry mega wypasionej maślanki :thumbsup: 
Teraz ser będzie powoli solony a potem do dojrzewalni na minimum dwa miesiące (jak to wytrwać?)

http://img198.images...08/12wyroby.jpg

A właśnie podgrzewam mleko na mezofilny ...... cdn 

 

 

Po śmietanowym przyszedł czas na mezofilny.

Robiony dokładnie z Biotitowymi wskazówkami i opisem:
Ser robiony z 15-16 litrów mleka.

Skrzep pokrojony
http://img443.imageshack.us/img443/5436/img1193e.jpg

Tutaj ładnie opada na dno
http://img571.imageshack.us/img571/4021/img1198eh.jpg

Prasowanie ściśle wg wskazań Biotitowego przepisu od obciążeniem do 20 kg
http://img51.imageshack.us/img51/7215/img1204as.jpg

A tutaj moja własna PGE Arena :grin: (podobieństwo uderzające)
Ogólnie następnym razem użyłbym jednak małej formy - ser będzie wyższy.
Po drugie nie wiem dlaczego ale dodane papryka i kurkuma rozłożyły się trochę nierównomiernie pomimo że były wcześniej uwodnione i dobrze rozmieszane. Ale widac taka będzie jego uroda :grin: Waga 1547 gr (myślałem ze będzie coś koło 1900 ale widac tak musiało być  :cool: )
Teraz solenie i do witrynki do towarzystwa koledze.
http://img594.imageshack.us/img594/9904/img1218s.jpg

 

 

 

CD...

Przejeżdżając wczoraj przez zaprzyjaźnioną "mleczną" wioskę podjechałem po kolejne 30 literków mleka.
Dzisiaj było smietanobranie i tutaj o dziwo zebrałem coś koło 4 litrów śmietany (ostatnio jakieś 3 z tej samej ilości) ale może ręka mi się wyrobiła i dokładniej zebrałem? Teraz właśnie się pasteryzuje a jutro zrobimy sobie masełko :thumbsup: 
Z pozostałego mleka wieczorkiem popełnię kolejny mezofilny a jutro następny śmietanowy.
Komunia młodego blisko więc trzeba zagęszczać ruchy :grin: 

http://img259.imageshack.us/img259/1307/20130206101506hdr.jpg

 

Dzisiaj po uformowaniu się mezofilnego zabrałem się za kolejny śmietanowy.
Z obu form z misek jednak ta większa lepiej mi podchodzi. Obydwa sery robię z tej samej 20-cm formy. Żeby ser jakoś wyglądał z zapasowej miski obciąłem denko i służy teraz jako górny docisk ale na początku i tak jako docisku musiałem użyć talerzyka żeby wszystko ładnie osiadło do rozmiaru dociętego dekielka. Sery wychodzą wtedy w takim ładnym zaokrąglonym kształcie 

http://img560.imageshack.us/img560/2308/dscn2556s.jpg

 

 

CD.

 

Serki gotowe. Teraz solenie i do dojrzewalni 

http://img6.imageshack.us/img6/6420/dscn2564q.jpg

A tutaj widać jak się zmniejsza objętość sera - właśnie nakładam powłokę na poprzedni ser robiony z tej samej formy co wczorajsze - już widać że jest dużo mniejszy.

http://img69.imageshack.us/img69/482/dscn2567yp.jpg

 

 

Naszło mnie dzisiaj coby popróbować moich pierwszych serów zrobionych w styczniu 
Powiem tak - jeżeli mezofilny ( moim zdaniem to Edamski ale ja się nie znam :grin: ) będzie w miarę dojrzewania coraz lepszy to będzie to najlepszy ser jaki w życiu jadłem
Jest delikatny, ma super maślaną konsystencję, w smaku przypomina mi prawdziwe sery z dawnych czasów kiedy to ser był serem a masło masłem :grin: Nie wiem czemu ale w smaku przypomina mi mój ulubiony Maasdamer 
Śmietanowy też fajny ale nie w moim guście - lekko ostrawy, przypominający parmezan. Żeby było sprawiedliwie to ten znowu przypadł zdecydowanie bardziej tusiaczkowej - przynajmniej nie będzie kłótni :grin: 
Zostawiłem po ćwiarteczce a reszta zapakowana i do dalszego dojrzewania  :cool: 

http://img547.imageshack.us/img547/1892/dscn2604o.jpg

 

 

Wprawdzie daleko mi do kompozycji El Gregora ale tak na wieczór grzech nie zakąsić ........

http://img248.imageshack.us/img248/7903/dscn2625l.jpg

 

 

Tak było rok temu.... czas znowu ruszyć do roboty....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Piękna relacja, prawie jak prezentacja na wykładzie.

 

Gratulacje i za wyroby.

 

Też bym jeszcze raz tak chciał, bo już raz chciałem.  :tongue:   :thumbsup:   :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

http://img547.imageshack.us/img547/1892/dscn2604o.jpg

 

 

Wprawdzie daleko mi do kompozycji El Gregora ale tak na wieczór grzech nie zakąsić ........

 

http://img248.imageshack.us/img248/7903/dscn2625l.jpg

 

 

Tak było rok temu.... czas znowu ruszyć do roboty....

 

Pamiętam, pamiętam te zdjęcia. :thumbsup:​  Praw ty Slawek, czas brać się do pracy :frantics:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czas brać się do pracy

Święte słowa Saszka  :thumbsup:

 

Czas najwyższy bo w serach wstyd przyznać ale się troszkę opuściłem :angel:  

Dzisiaj zebrałem śmietanę na masło i maślankę i zaraz zabieram się za oscypki.

post-44979-0-90564400-1404745647_thumb.jpg

A za tydzień wracając z Tlenia nowa porcja mleka i tym razem oprócz masła i maślanki będzie żółty ser w typie Edamskiego  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejne oscypki zrobione...

Z 25 litrów mleka udało się uzyskać około 4 litrów śmietanki z której to wyszło ca 600 gr masła i ze 2 litry extra maślanki.

Z reszty wyszło ca 2,5 kg oscypków, 1,2 kg ricotty i jakieś 10 litrów Serwowitu (z pomroków dziejów odgrzebana "nowość" na naszym stole  :cool: )

Serki stygną po wędzeniu a Serwowit dochodzi z zadanymi drożdżami i czeka na rozlanie.

Na razie wersja goła a potem się pokombinuje z karmelem ziołami i innymi takimi  :rolleyes:

post-44979-0-93246600-1405451621_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ty popatrz muszę się jeszcze podszkolić ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kontynuując temat Serwowitu to niestety mi nie wyszedł. Najprawdopodobniej dałem za dużo drożdży i zeżarły mi cały cukier. Wynik końcowy - wypisz wymaluj jakbym napił się wody z Bałtyku albo innej solanki  :rolleyes:

Ale biorąc pod uwagę że materiału na próby mam co chwila sporo to jeszcze dojdziemy co i jak  :devil:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakbym napił się wody z Bałtyku albo innej solanki 

A skąd sól w serwatce?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam zielonego pojęcia ale porównanie z woda z Bałtyku jest idealne (będąc codziennie na plaży mam niejakie porównanie  :cool: )

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sławku solisz mleko przed robieniem sera? Może to jest efekt tego że serwatka ma smak wody z Bałtyku ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie nie solę.... daję tylko chlorek wapnia. Serwatka po podgrzaniu i dodaniu cukru miała jak najbardziej prawidłowy smak. Dopiero po dodaniu drożdży wyszła z tego Bałtycka Niespodzianka. Podejrzewam że dałem zdecydowanie za dużo drożdży bo na 10 litrów plus 250 g cukru dałem ca 20 g drożdży. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gram drożdży myślę że by wystarczył :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Z reszty wyszło ca 2,5 kg oscypków,

I cały czas jestem pod wrażeniem ich smaku.Jola kartki z przepisami wsadziła za szkło witryny i nie wiem czy Ona chce cos mi przez to zasygnalizować ? :cry:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak wyszedł ten w typie edamskiego, co zapowiadałeś, że zrobisz Tusiaczku?
A nie zrobiłem.... małżonka ma Petronela jak jak kto woli Martadela wyraziła zwiększone zapotrzebowanie na oscypki więc teraz praktycznie każda dostawa mleka przerabiana jest na oscypki i okolice. Może w niedzielę mi się uda bo po raz pierwszy bo kilka oscypków się jeszcze ostało.....  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejne 2,5 kg oscypków zrobione. Będą akurat na wyjazd  :cool:

Tutaj tuż przed zadymianiem

 

post-44979-0-52606700-1406748382_thumb.jpg

 

A w kwestii Serwowoitu poległem po raz kolejny  :rolleyes:

Ale po małej konsultacji z EAnną chyba już wiem w czym rzecz  :facepalm:  Otóż Serwowit powinno się robić z kwaskowej serwatki po produkcji twarogu a nie ze słodkiej po produkcji oscypków  :D Mała różnica a jakże istotna :rolleyes:  Następnym razem wezmę dodatkowe kilka litrów mleka na twaróg i znów zaczniemy ten nierówny pojedynek....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sławek oscypki po zbóju ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Się ma tą zbójnicką fantazję co nie...

Tak na marginesie-zbóje oscypki rabowali nie wytwarzali :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to ja je Martadelce zrabuję i wszystko się będzie zgadzało  :laugh:

Jakbyś miał Kaziu chęć na małe rabowanko to zapraszamy....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakbyś miał Kaziu chęć na małe rabowanko to zapraszamy....

I za to Ciebie lubię,że domyślny jesteś :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ostatnie oscypki w tym roku... Jutro dojedzie nowy gar i nowa forma a w niedzielę kolejna dostawa mleka i zaczynam zabawę z serami dojrzewającymi  :frantics: Na pierwszy ogień pójdzie Gouda.

 

post-44979-0-16903300-1413364078_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.