tusiaczek Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2014 Znowu przyszedł czas na sery i masełka....Najpierw wrzucam to co było Jako że ja zawistny i zazdrosny jestem wielce to czytając namiętnie wątek Biotita stwierdziłem ze ja też chcę takowe cuda. :grin: Nie namyślając się długo podstępnie wkradłem się w jego łaski i powolutku wyciągając co tam do wyciągnięcia było zabrałem się do roboty.Na pierwszy ogień poszedł ser śmietanowy z 10 litrów mleka (reszta pójdzie na mezofilny).Przywiozłem z wioskowych wojaży 30 literków mleka.http://img254.imageshack.us/img254/6924/1mleko.jpgPotem dzięki radom Biotita wykonałem tzw próbę fermentacyjną co by zbadać czy mleko nadaje się do czegokolwiek.Okazuje się że mleko dojone automatycznie i potem zlewane do baniaka chłodniczego jest raczej średniawej jakości.Mi wyszedł typ S2 gdzie poniżej S3 mleko już się do niczego nie nadaje. Czyli w zasadzie jakoś powinno się udać http://img819.imageshack.us/img819/4445/2prbafermentacyjna.jpgZ 30 litrów mleka zebrałem niewprawną ręką około 4 litrów śmietanyhttp://img15.imageshack.us/img15/9845/3mietanobranie.jpgPo podgrzaniu i zaszczepieniu kulturami Alpha 3 pozostawiona do ukwaszeniahttp://img259.imageshack.us/img259/6189/4podgrzewaniemietany.jpghttp://img812.imageshack.us/img812/6374/5ukwaszonamietana.jpgPo ukwaszeniu śmietany około 300 ml dodałem razem z kulturami Aplha 3 do mleka i po godzince dodałem podpuszczkę. Po pokrojeniu skrzepu całość powędrowała do naprędce skonstruowanej formy z miski a właściwie dwóch misek jedna w drugą coby lepiej trzymały temperaturę i wolniej wychładzały ziarno. Niestety jak ta dupa zapomniałem zrobić zdjęć z cięcia skrzepu Całość trzeba poddać małemu prasowaniu - przez 3 godziny obciążenie 3 kg a potem 12 godzin i 10 kg.Z braku laku użyłem baniaka ale nie był to za dobry pomysł - ser prasuje się delikatnie nierównomiernie i baniak co chwilę mi spadał :sad: http://img69.imageshack.us/img69/2885/7kopotyzprasowaniem.jpgAle od czego ma się synka co to chodzi na modelarnię ? :grin: Jego dźwig posłużył za tymczasową prasęhttp://img254.imageshack.us/img254/2719/8potrzebamatk.jpgA tatuś w tak zwanym międzyczasie poleciał do piwnicy po kilka deseczek i na szybko stworzył o taką oto prasę (nacisk wyliczyłem podstawiając wagę - każde 125 ml wody wlanej do baniaka zwiększa nacisk o średnio 550 gr)http://img213.imageshack.us/img213/1215/9wynalazczo.jpgA tutaj serek po 12 godzinach w prascehttp://img836.imageshack.us/img836/3140/10gotowiecmietranowy.jpghttp://img255.imageshack.us/img255/5576/11waga.jpgA tu to co mi wyszło z owych 10 litrów mleka : ser o wadze początkowej 1407 gr, około 750 gr masełka i ponad dwa litry mega wypasionej maślanki Teraz ser będzie powoli solony a potem do dojrzewalni na minimum dwa miesiące (jak to wytrwać?)http://img198.images...08/12wyroby.jpgA właśnie podgrzewam mleko na mezofilny ...... cdn Po śmietanowym przyszedł czas na mezofilny.Robiony dokładnie z Biotitowymi wskazówkami i opisem:Ser robiony z 15-16 litrów mleka.Skrzep pokrojonyhttp://img443.imageshack.us/img443/5436/img1193e.jpgTutaj ładnie opada na dnohttp://img571.imageshack.us/img571/4021/img1198eh.jpgPrasowanie ściśle wg wskazań Biotitowego przepisu od obciążeniem do 20 kghttp://img51.imageshack.us/img51/7215/img1204as.jpgA tutaj moja własna PGE Arena :grin: (podobieństwo uderzające)Ogólnie następnym razem użyłbym jednak małej formy - ser będzie wyższy.Po drugie nie wiem dlaczego ale dodane papryka i kurkuma rozłożyły się trochę nierównomiernie pomimo że były wcześniej uwodnione i dobrze rozmieszane. Ale widac taka będzie jego uroda :grin: Waga 1547 gr (myślałem ze będzie coś koło 1900 ale widac tak musiało być )Teraz solenie i do witrynki do towarzystwa koledze.http://img594.imageshack.us/img594/9904/img1218s.jpg CD...Przejeżdżając wczoraj przez zaprzyjaźnioną "mleczną" wioskę podjechałem po kolejne 30 literków mleka.Dzisiaj było smietanobranie i tutaj o dziwo zebrałem coś koło 4 litrów śmietany (ostatnio jakieś 3 z tej samej ilości) ale może ręka mi się wyrobiła i dokładniej zebrałem? Teraz właśnie się pasteryzuje a jutro zrobimy sobie masełko Z pozostałego mleka wieczorkiem popełnię kolejny mezofilny a jutro następny śmietanowy.Komunia młodego blisko więc trzeba zagęszczać ruchy :grin: http://img259.imageshack.us/img259/1307/20130206101506hdr.jpg Dzisiaj po uformowaniu się mezofilnego zabrałem się za kolejny śmietanowy.Z obu form z misek jednak ta większa lepiej mi podchodzi. Obydwa sery robię z tej samej 20-cm formy. Żeby ser jakoś wyglądał z zapasowej miski obciąłem denko i służy teraz jako górny docisk ale na początku i tak jako docisku musiałem użyć talerzyka żeby wszystko ładnie osiadło do rozmiaru dociętego dekielka. Sery wychodzą wtedy w takim ładnym zaokrąglonym kształcie http://img560.imageshack.us/img560/2308/dscn2556s.jpg CD. Serki gotowe. Teraz solenie i do dojrzewalni http://img6.imageshack.us/img6/6420/dscn2564q.jpgA tutaj widać jak się zmniejsza objętość sera - właśnie nakładam powłokę na poprzedni ser robiony z tej samej formy co wczorajsze - już widać że jest dużo mniejszy.http://img69.imageshack.us/img69/482/dscn2567yp.jpg Naszło mnie dzisiaj coby popróbować moich pierwszych serów zrobionych w styczniu Powiem tak - jeżeli mezofilny ( moim zdaniem to Edamski ale ja się nie znam :grin: ) będzie w miarę dojrzewania coraz lepszy to będzie to najlepszy ser jaki w życiu jadłem Jest delikatny, ma super maślaną konsystencję, w smaku przypomina mi prawdziwe sery z dawnych czasów kiedy to ser był serem a masło masłem :grin: Nie wiem czemu ale w smaku przypomina mi mój ulubiony Maasdamer Śmietanowy też fajny ale nie w moim guście - lekko ostrawy, przypominający parmezan. Żeby było sprawiedliwie to ten znowu przypadł zdecydowanie bardziej tusiaczkowej - przynajmniej nie będzie kłótni :grin: Zostawiłem po ćwiarteczce a reszta zapakowana i do dalszego dojrzewania http://img547.imageshack.us/img547/1892/dscn2604o.jpg Wprawdzie daleko mi do kompozycji El Gregora ale tak na wieczór grzech nie zakąsić ........http://img248.imageshack.us/img248/7903/dscn2625l.jpg Tak było rok temu.... czas znowu ruszyć do roboty.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lipca 2014 Piękna relacja, prawie jak prezentacja na wykładzie. Gratulacje i za wyroby. Też bym jeszcze raz tak chciał, bo już raz chciałem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lipca 2014 http://img547.imageshack.us/img547/1892/dscn2604o.jpg Wprawdzie daleko mi do kompozycji El Gregora ale tak na wieczór grzech nie zakąsić ........ http://img248.imageshack.us/img248/7903/dscn2625l.jpg Tak było rok temu.... czas znowu ruszyć do roboty.... Pamiętam, pamiętam te zdjęcia. Praw ty Slawek, czas brać się do pracy Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lipca 2014 czas brać się do pracyŚwięte słowa Saszka Czas najwyższy bo w serach wstyd przyznać ale się troszkę opuściłem Dzisiaj zebrałem śmietanę na masło i maślankę i zaraz zabieram się za oscypki.A za tydzień wracając z Tlenia nowa porcja mleka i tym razem oprócz masła i maślanki będzie żółty ser w typie Edamskiego Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lipca 2014 Kolejne oscypki zrobione...Z 25 litrów mleka udało się uzyskać około 4 litrów śmietanki z której to wyszło ca 600 gr masła i ze 2 litry extra maślanki.Z reszty wyszło ca 2,5 kg oscypków, 1,2 kg ricotty i jakieś 10 litrów Serwowitu (z pomroków dziejów odgrzebana "nowość" na naszym stole )Serki stygną po wędzeniu a Serwowit dochodzi z zadanymi drożdżami i czeka na rozlanie.Na razie wersja goła a potem się pokombinuje z karmelem ziołami i innymi takimi Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lipca 2014 Ty popatrz muszę się jeszcze podszkolić Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Lipca 2014 Kontynuując temat Serwowitu to niestety mi nie wyszedł. Najprawdopodobniej dałem za dużo drożdży i zeżarły mi cały cukier. Wynik końcowy - wypisz wymaluj jakbym napił się wody z Bałtyku albo innej solanki Ale biorąc pod uwagę że materiału na próby mam co chwila sporo to jeszcze dojdziemy co i jak Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lipca 2014 jakbym napił się wody z Bałtyku albo innej solanki A skąd sól w serwatce? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lipca 2014 Nie mam zielonego pojęcia ale porównanie z woda z Bałtyku jest idealne (będąc codziennie na plaży mam niejakie porównanie ) Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lipca 2014 Sławku solisz mleko przed robieniem sera? Może to jest efekt tego że serwatka ma smak wody z Bałtyku Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Lipca 2014 No właśnie nie solę.... daję tylko chlorek wapnia. Serwatka po podgrzaniu i dodaniu cukru miała jak najbardziej prawidłowy smak. Dopiero po dodaniu drożdży wyszła z tego Bałtycka Niespodzianka. Podejrzewam że dałem zdecydowanie za dużo drożdży bo na 10 litrów plus 250 g cukru dałem ca 20 g drożdży. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Lipca 2014 gram drożdży myślę że by wystarczył Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Lipca 2014 Sławku,moje gratki Sery naprawdę wyglądają extra i zapewne tak samo smakują Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lipca 2014 Jak wyszedł ten w typie edamskiego, co zapowiadałeś, że zrobisz Tusiaczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lipca 2014 Z reszty wyszło ca 2,5 kg oscypków, I cały czas jestem pod wrażeniem ich smaku.Jola kartki z przepisami wsadziła za szkło witryny i nie wiem czy Ona chce cos mi przez to zasygnalizować ? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lipca 2014 Jak wyszedł ten w typie edamskiego, co zapowiadałeś, że zrobisz Tusiaczku? A nie zrobiłem.... małżonka ma Petronela jak jak kto woli Martadela wyraziła zwiększone zapotrzebowanie na oscypki więc teraz praktycznie każda dostawa mleka przerabiana jest na oscypki i okolice. Może w niedzielę mi się uda bo po raz pierwszy bo kilka oscypków się jeszcze ostało..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Lipca 2014 Kolejne 2,5 kg oscypków zrobione. Będą akurat na wyjazd Tutaj tuż przed zadymianiem A w kwestii Serwowoitu poległem po raz kolejny Ale po małej konsultacji z EAnną chyba już wiem w czym rzecz Otóż Serwowit powinno się robić z kwaskowej serwatki po produkcji twarogu a nie ze słodkiej po produkcji oscypków Mała różnica a jakże istotna Następnym razem wezmę dodatkowe kilka litrów mleka na twaróg i znów zaczniemy ten nierówny pojedynek.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Lipca 2014 Sławek oscypki po zbóju Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Lipca 2014 Się ma tą zbójnicką fantazję co nie... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Lipca 2014 Się ma tą zbójnicką fantazję co nie... Tak na marginesie-zbóje oscypki rabowali nie wytwarzali Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Lipca 2014 No to ja je Martadelce zrabuję i wszystko się będzie zgadzało Jakbyś miał Kaziu chęć na małe rabowanko to zapraszamy.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Lipca 2014 Jakbyś miał Kaziu chęć na małe rabowanko to zapraszamy.... I za to Ciebie lubię,że domyślny jesteś Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Października 2014 Ostatnie oscypki w tym roku... Jutro dojedzie nowy gar i nowa forma a w niedzielę kolejna dostawa mleka i zaczynam zabawę z serami dojrzewającymi Na pierwszy ogień pójdzie Gouda. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Października 2014 tusiaczek te na pierwszym planie jakby mocno wyschnięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Października 2014 To są ostatnie trzy robione dwa tygodnie temu. Teraz wszystkie zapakowałem próżniowo i do schowajki Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.