Skocz do zawartości

Pierwszy raz kolecika ;)


kolecik

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj był mój debiut ;)

Mięcho zakupione na targu w sobotę. Do wtorkowego wieczora peklowało się według przepisu @DZIADKA (z nastrzykiem oczywiście). Noc mięso spędziło w lodówce na obciekaniu.

Następnie osuszanie i wędzenie (w sumie 4,5 godzinki w temperaturze 50-80 st C)...

 

Tak to wyglądało:

 

post-66158-0-48866900-1405592774_thumb.jpg

post-66158-0-53488300-1405592775_thumb.jpg

post-66158-0-05109500-1405592775_thumb.jpg

post-66158-0-01686000-1405592776_thumb.jpg

 

 

Po wędzeniu:

 

post-66158-0-54214300-1405592773_thumb.jpg

 

Po sparzeniu:

 

post-66158-0-52832000-1405592776_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Kolecik ! Hmmm.... To taka  '' szynka diabelska '' ;)  Pominąłes proces osuszania ...chyba... :rolleyes: Mówisz , że robiłes nastrzyk ..., ale nie ''pomasowałeś'' :)  i solanka nie dotarła wszędzie . Dlatego te plamki wyszły, ale jak na pierwszy raz , :cool:  Ważne są chęci , a do wprawy dojdziesz szybko :thumbsup:  Pozdrawiam Ps. jakim drewnem wędziłeś i czy suchym ... :rolleyes:

Edytowane przez Kruszynka
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłopie cierpliwości, zwolnij tempo. Tęż tak zaczynałem :D

Czytaj, praktykuj, zadawaj pytania, a będzie uzdrowiona dusza Twoja. Amen

Witaj na forum :) 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Kolecik  :) ewidentnie baleron jest niedopeklowany,nie piszesz nic o osuszaniu jak nadmieniła einshel, osuszanie  to podstawa wędzenia ,następnym razem zastosuj najbezpieczniejsze 5 dniowe peklowanie ,zainwestuj w worek jutowy ,opalaj sezonowanym drewnem jeszcze raz poczytaj o wędzeniu wyciągnij wnioski, a może unikniesz  powtórki z takiego wyglądu wyrobów  :( pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za dobre słowa, te krytyczne także  ;)

Fakt, po nastrzyku nie masowałem  :cry:

Worek jutowy mam, do zdjęć zdejmowałem. Jednak nie mogłem całkowicie nakryć beczki bo temperatura była za wysoka...

Osuszałem ale tylko około 30 minut. Muszę się jeszcze nauczyć operować ogniem/dymem. Paliłem drewnem sezonowanym, prawie dwuletnim.

Jak to mawiają pierwsze śliwki robaczywki  :D

Nie zrażam się, jak na debiut i tak są smaczne, przynajmniej tak wszyscy mówią (tylko czy przypadkiem nie z grzeczności  :devil: ).

Trening czyni mistrza!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może i wczesny "Zbój Madej" jak to tutaj określamy, ale własne wędliny zrobił i to jest najważniejsze !

Powędzisz, to i własny smak i wygląd załapiesz.

Tak trzymaj i do przodu !

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jednak nie mogłem całkowicie nakryć beczki bo temperatura była za wysoka...
  Bo absolutnie nie powinna być całkowicie zakryta !!! Musi być swobodny przepływ dymu , inaczej ''kisisz'' i piroliza gwarantowana... A chodzi o zdrowe wędlinki :thumbsup: Za bardzo jarałeś chyba... Czytaj , pytaj ... damy rade :cool::)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawie wczesny Zbój Madej :)

 

Dojdzie do wprawy :D

 

Osuszałem ale tylko około 30 minut

 

To duży błąd, "ale nic to Baśka", będzi lepiej :D

Osuszamy w wędzarni do całkowitego obeschnięcia mięs, nie osuszamy na czas :D

 

 

Powodzenia :D

 

 

ale własne wędliny zrobił i to jest najważniejsze !

Jestem "za" :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędzenie to nie obrona Kamieńca Podolskiego :) ale emocje podobne

Nic dodać nic ująć dla nowicjuszy :D :D

 

 

Pierwsze koty za płoty jeszcze ze 3 razy i będzie gites

Jedna z ważniejszych spraw, kolecik musi poznać dobrze swoją wedzarnie i będzie z górki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

taaa wędzenie jest jak seks  ..... tylko dłużej

Ostatnia ten tekst powiedziałem kolegom i Mnie wzięli za idiotę  :devil: , ale co oni tam wiedzą  :laugh:  ;)

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.