kolecik Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lipca 2014 Wczoraj był mój debiut Mięcho zakupione na targu w sobotę. Do wtorkowego wieczora peklowało się według przepisu @DZIADKA (z nastrzykiem oczywiście). Noc mięso spędziło w lodówce na obciekaniu.Następnie osuszanie i wędzenie (w sumie 4,5 godzinki w temperaturze 50-80 st C)... Tak to wyglądało: Po wędzeniu: Po sparzeniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Witaj Kolecik ! Hmmm.... To taka '' szynka diabelska '' Pominąłes proces osuszania ...chyba... Mówisz , że robiłes nastrzyk ..., ale nie ''pomasowałeś'' i solanka nie dotarła wszędzie . Dlatego te plamki wyszły, ale jak na pierwszy raz , Ważne są chęci , a do wprawy dojdziesz szybko Pozdrawiam Ps. jakim drewnem wędziłeś i czy suchym ... Edytowane 17 Lipca 2014 przez Kruszynka Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lipca 2014 Chłopie cierpliwości, zwolnij tempo. Tęż tak zaczynałem Czytaj, praktykuj, zadawaj pytania, a będzie uzdrowiona dusza Twoja. AmenWitaj na forum Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lipca 2014 Witam Kolecik ewidentnie baleron jest niedopeklowany,nie piszesz nic o osuszaniu jak nadmieniła einshel, osuszanie to podstawa wędzenia ,następnym razem zastosuj najbezpieczniejsze 5 dniowe peklowanie ,zainwestuj w worek jutowy ,opalaj sezonowanym drewnem jeszcze raz poczytaj o wędzeniu wyciągnij wnioski, a może unikniesz powtórki z takiego wyglądu wyrobów pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lipca 2014 Prawie wczesny Zbój Madej Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolecik Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lipca 2014 Dziękuję za dobre słowa, te krytyczne także Fakt, po nastrzyku nie masowałem Worek jutowy mam, do zdjęć zdejmowałem. Jednak nie mogłem całkowicie nakryć beczki bo temperatura była za wysoka...Osuszałem ale tylko około 30 minut. Muszę się jeszcze nauczyć operować ogniem/dymem. Paliłem drewnem sezonowanym, prawie dwuletnim.Jak to mawiają pierwsze śliwki robaczywki Nie zrażam się, jak na debiut i tak są smaczne, przynajmniej tak wszyscy mówią (tylko czy przypadkiem nie z grzeczności ).Trening czyni mistrza!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lipca 2014 Może i wczesny "Zbój Madej" jak to tutaj określamy, ale własne wędliny zrobił i to jest najważniejsze !Powędzisz, to i własny smak i wygląd załapiesz.Tak trzymaj i do przodu ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lipca 2014 Jednak nie mogłem całkowicie nakryć beczki bo temperatura była za wysoka... Bo absolutnie nie powinna być całkowicie zakryta !!! Musi być swobodny przepływ dymu , inaczej ''kisisz'' i piroliza gwarantowana... A chodzi o zdrowe wędlinki Za bardzo jarałeś chyba... Czytaj , pytaj ... damy rade Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Lipca 2014 Prawie wczesny Zbój Madej Dojdzie do wprawy Osuszałem ale tylko około 30 minut To duży błąd, "ale nic to Baśka", będzi lepiej Osuszamy w wędzarni do całkowitego obeschnięcia mięs, nie osuszamy na czas Powodzenia ale własne wędliny zrobił i to jest najważniejsze ! Jestem "za" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Lipca 2014 "ale nic to Baśka" wędzenie to nie obrona Kamieńca Podolskiego ale emocje podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lipca 2014 Pierwsze koty za płoty jeszcze ze 3 razy i będzie gites;)pozdro... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lipca 2014 wędzenie to nie obrona Kamieńca Podolskiego ale emocje podobne Nic dodać nic ująć dla nowicjuszy :D Pierwsze koty za płoty jeszcze ze 3 razy i będzie gites Jedna z ważniejszych spraw, kolecik musi poznać dobrze swoją wedzarnie i będzie z górki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Lipca 2014 Dokładnie Zbóju to tak samo jak z Kobietą)) Niech dym będzie z nami.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolecik Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Lipca 2014 Dzięki Następny raz będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lipca 2014 to tak samo jak z Kobietą)) taaa wędzenie jest jak seks ..... tylko dłużej Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Lipca 2014 taaa wędzenie jest jak seks ..... tylko dłużej Ostatnia ten tekst powiedziałem kolegom i Mnie wzięli za idiotę , ale co oni tam wiedzą Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.