Skocz do zawartości

Kiedy kupować warzywa na przetwory?


Gość tusiaczkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tusiaczkowa

Jako że mam zryw słoikowy i przeglądam wątki przetworowe i jako że poza przeglądaniem planuję i coś zrobić to i pytanie mam :rolleyes: .

 

Kiedy kupować jakie warzywa - w sensie naljepsze, najsmaczniejsze w szczycie sezonu i żeby cena nie zabiła. 

 

Przeglądam przepis na fasolkę Pokemona i widzę ceny (fakt z 2011 i 2012 roku) - 2,5 zł za kilogram żółtej fasolki szparagowej. U nas póki co 1 kg fasolki to koszt 10 zł (cena na rynku). To norma, czy tak drogo, czy jeszcze stanieje? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

U nas póki co 1 kg fasolki to koszt 10 zł (cena na rynku).

To wszystko zależy chyba od regionu, u nas jeszcze nie dawno była po 12zł a teraz jest już po 5,5zł, a czy bedzie jeszcze taniej, to trudno wyczuć, ale raczej nie bo jest to już okres na fasolkę z gruntu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ogórki na konserwowe, kiszone i krokodylki możecie już śmiało kupować - u Nas 2,50PLN/kg  ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja powiem inaczej "kobieta idealna" ... ale tak p[atrzę na jej awatar i nadziwić się nie mogę co to takie brzydkie i leniwe obok robi ... :(  :cool:  :devil:  :devil:   :angel:  :angel:   :facepalm:  :facepalm:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako że mam zryw słoikowy 

To się chwali :):thumbsup: u mnie wiśnie po 2,50 zł za kg .. zamroź sobie na kompot lub zrób dżem albo konfiturę,  ogórki szklarniowe, z takich też można zrobić sałatkę np. szwedzką do słoików po 2,50 zł za kg i cukinie są w takiej samej cenie ... gdybym mogła to podesłałabym Ci cały kosz takich małych, żółtych i zielonych cukinii ... bo chyba przesadziłam z ilością posadzonych krzaków... :facepalm:

Wstawiaj fotki, chętnie zobaczę Twoje przetwory :)

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość tusiaczkowa

Następne są krokodyle, ale w wersji light. Tzn ostre, ale wypalają wnętrze buzi z umiarem.

Następne będą z curry, potem z musztardą i jeszcze krokodyle w wersji hardcore.

 

post-53642-0-67394800-1406273064_thumb.jpg 


Fasolka Pokemona to absolutny hit. Podpisuję się 4 kończynami pod nią.

Póki co zrobione 24 słoiki z czego już kilka pożartych. Podejrzewam, że jeszcze będę musiała zrobić.

Edytowane przez tusiaczkowa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro chwalicie tą fasolkę to i ja jej trochę popełnię - Ona jest dobra sama w sobie czy używacie jej jako przystawki do wszelkiego rodzaju potraw?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To super już znam Wasze opinie, zasięgnałem też języka u Artura odnośnie fasolki z ketchupem - zrobię i jedną i drugą wersję.

 

Pytanie też mam - czy ktoś z Was ma może przepis na sałatkę z bobu w słoiki? Wczoraj trochę wyłuskałem tego co był na działce, a że jest już stary (ziarna nie są już zielone) to pomyślałem że może mógłby być jako przystawka/sałatka do potraw.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Ja znalazłem coś takiego odnośnie Bobu

 

Marynowany bób

2011/09/17 @ 5:12 pm (Przetwory

Jesień za progiem, już czuć ją w powietrzu, po bobie w zasadzie zostało tylko wspomnienie, ale i tak dodam ten przepis, ponieważ tak przyrządzony bób lub fasolkę szparagową uwielbiam :-)

 

- młody bób lub fasolka szparagowa

na zalewę:

- 0,5 l wody

- 1 dkg soli

- 5 dkg cukru

- 50 ml octu 10%

dodatkowo do każdego słoika: baldachy zielonego kopru, ziele cząbru, ząbek czosnku

Bób włożyć do sporej ilości wrzącej osolonej wody i gotować 3 minuty, odcedzić i poukładać w słoiki; dodać przyprawy. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą napełniać słoiki. Pasteryzować 25 minut.

 

Tylko że Ty masz stary bób więc nie wiem jak to by wyszło!

Może ktoś ma inne propozycje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.