Gość tusiaczkowa Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lipca 2014 Jako że mam zryw słoikowy i przeglądam wątki przetworowe i jako że poza przeglądaniem planuję i coś zrobić to i pytanie mam . Kiedy kupować jakie warzywa - w sensie naljepsze, najsmaczniejsze w szczycie sezonu i żeby cena nie zabiła. Przeglądam przepis na fasolkę Pokemona i widzę ceny (fakt z 2011 i 2012 roku) - 2,5 zł za kilogram żółtej fasolki szparagowej. U nas póki co 1 kg fasolki to koszt 10 zł (cena na rynku). To norma, czy tak drogo, czy jeszcze stanieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romano82 Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lipca 2014 U nas póki co 1 kg fasolki to koszt 10 zł (cena na rynku). To wszystko zależy chyba od regionu, u nas jeszcze nie dawno była po 12zł a teraz jest już po 5,5zł, a czy bedzie jeszcze taniej, to trudno wyczuć, ale raczej nie bo jest to już okres na fasolkę z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lipca 2014 fasolka 3 - 5 zł kgwiśnie 7 - 8 zł za 3kgmaliny 5 - 8 zł kg wczoraj na rynku w Konstancinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Lipca 2014 Jeden wniosek - rynek tak, ale kupimy za Gdańskiem. Różnica w cenie powala... Rozumiem koszt transportu itd, ale mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) ogórki na konserwowe, kiszone i krokodylki możecie już śmiało kupować - u Nas 2,50PLN/kg Edytowane 20 Lipca 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Lipca 2014 Czyli teraz w ruch idą ogórki plus fasolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lipca 2014 U mnie fasolka po 3,80 w sobotę była. A zaczęło się od ceny 11 zł/kg. Myślę że jeszcze pójdzie na dół. Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Lipca 2014 Żeby nie było, ze tylko gadam i nic nie robię Fasolka według Pokemona - boska!!! Dziś kolejne 3 kg do przerobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Lipca 2014 No jesteś boska kochanie Kto powie inaczej ten ma w ryło.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Lipca 2014 Ja powiem inaczej "kobieta idealna" ... ale tak p[atrzę na jej awatar i nadziwić się nie mogę co to takie brzydkie i leniwe obok robi ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Lipca 2014 nadziwić się nie mogę co to takie brzydkie i leniwe obok robi Widzę że poznałeś już Robercik nasze dzieci Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Lipca 2014 dzieci to śliczne po mamusi są ... toto takie duże brodate na lewicy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Lipca 2014 Chyba jednak dostaniesz w ryło na Grzybozlocie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Lipca 2014 No tak w sumie jedną dużżżżżżąąąąąąąąąąąą mi wisisz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lipca 2014 O cholera.... se przypomniał Już oszczędzam na jakieś 2KC Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) Jako że mam zryw słoikowy To się chwali u mnie wiśnie po 2,50 zł za kg .. zamroź sobie na kompot lub zrób dżem albo konfiturę, ogórki szklarniowe, z takich też można zrobić sałatkę np. szwedzką do słoików po 2,50 zł za kg i cukinie są w takiej samej cenie ... gdybym mogła to podesłałabym Ci cały kosz takich małych, żółtych i zielonych cukinii ... bo chyba przesadziłam z ilością posadzonych krzaków... Wstawiaj fotki, chętnie zobaczę Twoje przetwory Edytowane 25 Lipca 2014 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lipca 2014 A gdzie znajde przepis na ta fasolke Pokemona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Lipca 2014 A gdzie znajde przepis na ta fasolke Pokemona? Tutaj Eli https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/?do=findComment&comment=144213 Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) Następne są krokodyle, ale w wersji light. Tzn ostre, ale wypalają wnętrze buzi z umiarem.Następne będą z curry, potem z musztardą i jeszcze krokodyle w wersji hardcore. Fasolka Pokemona to absolutny hit. Podpisuję się 4 kończynami pod nią.Póki co zrobione 24 słoiki z czego już kilka pożartych. Podejrzewam, że jeszcze będę musiała zrobić. Edytowane 25 Lipca 2014 przez tusiaczkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Lipca 2014 Skoro chwalicie tą fasolkę to i ja jej trochę popełnię - Ona jest dobra sama w sobie czy używacie jej jako przystawki do wszelkiego rodzaju potraw? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Lipca 2014 Sama w sobie jet ekstra np. do kotleta Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Lipca 2014 Anus , dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Lipca 2014 Ona jest dobra sama w sobie Może być jako dodatek do prawie każdej potrawy w formie na ciepło lub zimno Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Lipca 2014 To super już znam Wasze opinie, zasięgnałem też języka u Artura odnośnie fasolki z ketchupem - zrobię i jedną i drugą wersję. Pytanie też mam - czy ktoś z Was ma może przepis na sałatkę z bobu w słoiki? Wczoraj trochę wyłuskałem tego co był na działce, a że jest już stary (ziarna nie są już zielone) to pomyślałem że może mógłby być jako przystawka/sałatka do potraw. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Lipca 2014 Ja znalazłem coś takiego odnośnie Bobu Marynowany bób2011/09/17 @ 5:12 pm (Przetwory) Jesień za progiem, już czuć ją w powietrzu, po bobie w zasadzie zostało tylko wspomnienie, ale i tak dodam ten przepis, ponieważ tak przyrządzony bób lub fasolkę szparagową uwielbiam :-) - młody bób lub fasolka szparagowana zalewę:- 0,5 l wody- 1 dkg soli- 5 dkg cukru- 50 ml octu 10%dodatkowo do każdego słoika: baldachy zielonego kopru, ziele cząbru, ząbek czosnkuBób włożyć do sporej ilości wrzącej osolonej wody i gotować 3 minuty, odcedzić i poukładać w słoiki; dodać przyprawy. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą napełniać słoiki. Pasteryzować 25 minut. Tylko że Ty masz stary bób więc nie wiem jak to by wyszło!Może ktoś ma inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.