paweljack Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lipca 2014 Kiełbasa szynkowa parzona wg receptury nr 2 - PW 21 Receptura na 5 kg Wieprzowina I kl. - 50% szynka - 1,625 kg wieprzowina I kl. - 50% łopatka - 1,625 kg wołowina I kl. - 0,75 kg wieprzowina III kl. - 0,75 kg wołowina II kl. - 0,25 kg Przyprawy: użyte do peklowania: pekosól - 20 g/kg użyte podczas produkcji: sól - 2 g/kgcukier - 2 g/kgpieprz czarny - 1 g/kggałka lub kwiat - 0,1 g/kg ( u mnie kwiat gałki)kolendra 0,1 g/kg peklowanie 48 godzin Rozdrabnianie I kl. wieprzowa pokrojona w kawałki 4 x 5 cmI kl. wołowa pokrojona w kawałki 2 x 2 cm ( w oryginale sitko 20 mm)wp. III i woł. II mielona 3 razy ( 8,4,3) Kutrowanie wp. III i woł. II kutruje się z dodatkiem 40-50% wody lub lodu, Dodajemy resztę soli oraz przyprawy. Mieszanie: Wp. I oraz Woł. I miesza się do uzyskania kleistości (u mnie dwa razy przez maszynkę z lejkiem bez noża i sitka) Do kl I. dodaje się klasę wykutrowaną masę i miesza do połączenia składników. Osłonki białkowe fi 100-120 ( ja użyłem fi 80) Wymieszaną masę napełnia się ściśle w osłonki. Końce kiełbas przewiązuję się przędzą oraz przewiązuje dwa razy w wzdłuż oraz w poprzek co 4-5 cm.Powietrze wykłuwa się. Nie wiem czy dokładnie o takie sznurowanie chodzi, ale wyszło tak: Osadzanie 1-2 godziny Wędzenie dymem gorącym 120-150 minut do osiągnięcia barwy jasnobrązowej.Należy przekładać kije. Parzenie w temp. 72-75 st. C do osiągnięcia w środku 68-70 st. CPo parzeniu chłodzi się w zimnej wodzie przez 5 minut i umieszcza w pomieszczeniu chłodzonym do uzyskania w środku temp. nie większej niż 12 st. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lipca 2014 Bardzo , bardzo ladna, chetnie bym ja sprobowala :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lipca 2014 Bardzo , bardzo ladna, chetnie bym ja sprobowala :clap:Dzięki eli55, nie wiem czy doszłaby w takim stanie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Lipca 2014 Pawełkugratulacje bardzo ładna kiełbacha Skąd mięsko ? Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Lipca 2014 Ładna szynkowa, ale po co te sznurowadła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Lipca 2014 Pawełkugratulacje bardzo ładna kiełbacha Skąd mięsko ?Dziękuję, mięso tradycyjnie z Makro. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Lipca 2014 Ładna szynkowa, ale po co te sznurowadła? Dzięki, myślę że jak się robi fi 100 albo 120, kiełbasę 35-40 cm, to może się złamać albo coś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Lipca 2014 Ładna szynkowa, ale po co te sznurowadła? Dzięki, myślę że jak się robi fi 100 albo 120, kiełbasę 35-40 cm, to może się złamać albo coś? Chociaz ubezpieczenie nigdy nie zaszkodzi, naturalne osłonki lepiej sznurować, ale te sztuczne są silne. Paweł, muszę dodać ze podziwiam twoją dedykacje i rozmaitość szeregu twoich wyrobów. Pozdrow. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 29 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Lipca 2014 Pawełkugratulacje bardzo ładna kiełbacha Skąd mięsko ?Dziękuję, mięso tradycyjnie z Makro. Paweł jak cenowo wyglada to w Makro .Dawno u nich już nie kupuję ale muszę poszukać innego żródełka niż zwykłe markety . Ostatnio się naciąłem w Biedronce mięso niby z Sokołowa a krakowska parzona wyszła mi z podciekami . Temperatura przy parzeniu pilnowana non stop i sknocona robota . Podejrzewam że mięcho taniej ale było naszprycowane . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Lipca 2014 Pawełkugratulacje bardzo ładna kiełbacha Skąd mięsko ?Dziękuję, mięso tradycyjnie z Makro. Paweł jak cenowo wyglada to w Makro .Dawno u nich już nie kupuję ale muszę poszukać innego żródełka niż zwykłe markety . Ostatnio się naciąłem w Biedronce mięso niby z Sokołowa a krakowska parzona wyszła mi z podciekami . Temperatura przy parzeniu pilnowana non stop i sknocona robota . Podejrzewam że mięcho taniej ale było naszprycowane . Wiesz, szału nie ma. Za to zawsze bez problemów.Szynka frykando 20,99,karkówka to samo,polędwica w kawałkach też 20,99,cała coś koło 17,łopatka 16,79, jest jeszcze tańsza, niemiecka ale nie biorę.II kl. wołowa - 12,06II wp 70/30 - 13,11Podgardle chyba koło 9. Znalazłem hurtownię ale, żeby kupić hurtowo, to trzeba za 3 stówki a to się robi dużo mięsa na raz, na razie nie mam jak przechować większych ilości. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 30 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Lipca 2014 Pamiętasz może jakie ceny daje ta hurtownia ?Z tego co napisałeś to Makro nie rozpieszcza za bardzo cenami . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Lipca 2014 Pamiętasz może jakie ceny daje ta hurtownia ?Z tego co napisałeś to Makro nie rozpieszcza za bardzo cenami .Wstawię cennik w GIEŁDZIE. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Lipca 2014 Dzięki Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Października 2014 Weekend szynkowych. Z lewej szynkowa parzona nr 2 ("z kawałkami wołowiny), po prawej wołowa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Lutego 2015 Zrobiłem szynkową. Użyłem wieprzowiny I, II i III oraz wołowiny III.No i niby wszystko wyszło tak jak trzeba, ale kiełbasa jest taka bardzo sucha. Wydaje mi się, że tak jakby za mocno sparzona. Czy dobrze myślę? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Lutego 2015 Wydaje mi się, że tak jakby za mocno sparzona. Czy dobrze myślę?Pewnie tak, nie pilnowałeś termometru? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Lutego 2015 nie pilnowałeś termometru? No kurcze, pilnowałem, parzyłem do około 72C wewnątrz batonu. A czy jak by była parzona w za wysokiej temp. to tez tak mogło wyjść? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Lutego 2015 nie pilnowałeś termometru?No kurcze, pilnowałem, parzyłem do około 72C wewnątrz batonu. A czy jak by była parzona w za wysokiej temp. to tez tak mogło wyjść?Tylko właśnie w jakiej temp. wody? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Lutego 2015 72 - 75 to raczej woda do parzenia. W batonie to do 68 / chyba/ Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Lipca 2019 Dawno nie robiona przeze mnie, równie dobra albo i lepsza wersja szynkowej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Lipca 2019 Dawno nie robiona przeze mnie, równie dobra albo i lepsza wersja szynkowej. Zacna Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Lipca 2019 Wzorowa, brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Lipca 2019 Zacna Wzorowa, Dzięki ale chyba nie za bardzo by przedstawiać ją na stronach WD. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) chyba nie za bardzo by przedstawiać ją na stronach WD. Krygujesz się Pawle jak bohaterka XIX wiecznej noweli A taki duży, silny facet Edytowane 6 Lipca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Lipca 2019 (edytowane) Krygujesz się Pawle jak bohaterka XIX wiecznej noweli A taki duży, silny facet Po prostu stwierdzam fakt. Edytowane 6 Lipca 2019 przez EAnna Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.