redzed Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Witam. Nowy forumowicz na angielskim forum szuka przepis na kiełbasę cygańską. Spróbował gdzieś w Stanach i bardzo mu posmakowała. Niestety i ja tez nie mogę nigdzie znaleźć jakiś przepis albo podstawę na cygańską. Tylko odkryłem salami cygańskie w Nr. 20. Google wykazuje dużo producentów kiełbas pod ta nazwą. Może ktoś pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Na miłość boską! Nie pisze się: "nie mogę nigdzie znaleźć jakiś przepis", tylko "nie mogę nigdzie znaleźć jakiegoś przepisu". Należy dbać o język polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Na miłość boską! Nie pisze się: "nie mogę nigdzie znaleźć jakiś przepis", tylko "nie mogę nigdzie znaleźć jakiegoś przepisu". Należy dbać o język polski. Drogi Kolego, chciałbyś tak dobrze pisać po polsku, gdybyś, jak Kolega Redzed kilkadziesiąt lat przebywał poza granicami kraju. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 No nie spojrzałem, przepraszam. Ale przyda się na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 @redzed, tak sobie z ciekawości popatrzyłem i myślę, że to co występuje handlowo pod tą nazwą ma się jak pięść do oka do tego czego szukasz ... Te handlówki grube czy cienkie przypominają wiejskie dymione na "czarno" z okolic Rzeszowa np. ale jak to się ma do historii - nie wiem Mnie się kiełbasy cygańskie kojarzą zupełnie inaczej z ogniskiem, pieczeniem, papryką i czochem , do tego prostota wykonania - ona nie była nabijana we flaki bo warunki w taborach mieli takie jakie mieli. Pamiętam jak spędzając za młodu wakacje u babci łaziliśmy z kolegami koło taborów bo to była atrakcja , wiesz ogniska, śpiewy tańce etc.Jedyne co mi przypomina te ichnie "kiełbaski" to obecne rumuńskie Mititei. Tutaj masz chyba najbardziej zbliżony przepis do tego co pamiętam:http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mititei-rumunskie-kielbaski-z-czosnkiem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) @redzed,Czy Twoj kolega jadl Kielbase cyganska czy po cygansku..?Znalazlem dwie kielbasy cyganskie i na ta pierwsza mam recepture.Jesli chcesz to przetlumacze i zapodam.. Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Gregtom !!!Jeżeli możesz to ja bardzo proszę a napewno jest nas więcej. Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 @Szostek, Juz sie robi.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Kielbasa cyganska.. 600 g. Wp.kl.1400 g. Boczek b/s1000 g. Boczek b/s (kostka 1,5 x 1,5 cm. wklad do masy/farszu) Przyprawy na 1 kg. 22 g. Peklosoli2 g. Cukru brazowego4 g. Papryki slodkiej (proszek)2 g. Pieprzu cayenn2 g. Wedzonej papryki w proszku1 g. Kolendry1 g. Muskatu (proszek)1 g. Czosnku granulowanego (albo swiezego wg. smaku)1 g. Soli selerowej (o smaku selera) 2 g. Kwasu askorbinowego (witamina C)4 g.Preparatu do kutrowania (mozna zastapic maczka z ziaren gorczycy)250 g Kruszonego lodu Wykonanie. Boczek na wklad, pokrojony w kostke, peklujemy z malym dodatkiem czosnku w granulacie przez noc.Reszta miesa oraz przyprawy, przepuszczamy przez najmniejsze sitko 2 razy a nastepnie po dodaniu lodu bledujemy/kutrujemy mase i odstawiamy ja do lodowki.Po schlodzeniu mocno mieszamy wklad z farszem i scisle napelniamy sztuczne oslonki (kal. 75/50), i parzymy wyrob w temp. 80 stopni biorac na kazdy milimetr przekroju jedna minute parzenia, plus 10 min. (rezerwy bezpieczenstwa).Po parzeniu batony natychmiast schlodzic w lodowatej wodzie oraz powiesic je do podeschniecia.. U autora tej kielbasy wyszla tak.. . Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Jednem słowem to Klaus się poprostu postarał. Brawo ! Jeśli cyganowi udała się kiełbasa, czy to znaczy, że powiesili kowala ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Dyzio.. A tak jasniej bo naprawde nie kumam..Sorrki Bracie ale niewiem jak przyjac Twoj post.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Klaus bo na fotce na desce napis:) To drugie to chyba Dyziu nawiązuje do przysłowia: Cygan zawinił a powiesieli kowala:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Seba.. I tak tego nie zrozumie do konca, co mial Dyzio na mysli..?!Szkoda zasmiecac temat kolegi.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Roger i Gregtom, dziękuję za sugestie i przepisy. Akmis, twoje lekcje mnie wcale nie interesują. Gregtom ta cygańską jest ciekawa, ale nie podobna do kiełbasy którą forumowicz poszukuje. Kiełbasa bliżej zbliżona do węgierskiego kolbasz, przyprawiona głownie czosnkiem i papryką Przeglądając kiełbasy cygańskie przez producentów w Stanach i Polsce, sa wielkie różnice, i mało ich łączy. Obecnie jestem na trasie, ale jak będę miał lepsze połączenie internetowe za kilka dni, przetłumaczę ten przepis i podam na angielskim forum. Pozdrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 @redzed,znalazlam cos takiego ,niestety moj niemiecki nie jest wystarczajacy zeby przetlumaczyc ale pewnie ktos chetny sie znajdzie . (mam nadzieje ze nie jest to taki sam przepis jak kolega juz podal wczesniej)http://www.wiberg.eu/fileadmin/user_upload/lmp/recipes/f2026_2-zigeunerwurst.pdf Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 To chyba będzie to czego szukasz ... enigmą dla mnie jest " 10 g Brühdauerwurst Zigeuner 135427" ta gotowa przyprawa "cygańska" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 @roger, roger a zerknij tutaj http://www.chefkoch.de/forum/2,70,515601/Suche-Rezept-fuer-Zigeuner-Bruehdauerwurst.html Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Tutaj jest strona od Wiberga, producenta tych przypraw i dodatkow (nie tylko) w innych jezykach.Wiberg podaje ze w jego preparatach nie ma poleprzaczy smaku ani konserwantow..Jest duzo recept.. http://www.wiberg.eu/de/fleischwaren/sortiment/wirkstoffe/farbhaltung-und-bindung/top-class-kutter-978/ Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 @electra, dzięki wygląda na to że teraz można sklecić przepis "18gr Salz 2 gr Speisewürze nach Vorschrift Kutterhilfsmittel 2,5 schwarzen Pfeffer 1,0 Muskat 0,7 Koriander 2,0 Senfmehl 0,5Kümmel gem 1 Knoblauchzehe 5,0 Paprika süß 3-5 Chilli " Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 " 10 g Brühdauerwurst Zigeuner 135427" ta gotowa przyprawa "cygańska" Zgadza się. Chemia pur, tzn czysta. Ale do cygańskiej już nie robią.Do jakiejś polnische art znalazłem o podobnym numerze, ale składu mieszanki nie podają, bo to tajemnica przecież jest.http://www.wiberg.eu/de/fleischwaren/sortiment/bruehdauerwurst/bruehdauerwurst-grob/polnische-rekord-842/ Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 znalazlam jeszcze fotke bo chyba cos tak ma wygladac ta kielbasahttp://petterssonorg.files.wordpress.com/2013/06/p1040393.jpg?w=640 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Akmis, twoje lekcje mnie wcale nie interesują. Jeśli ktoś chce Ci pomóc, to należałoby posłuchać i zastosować w przyszłości, a nie ignorować. Po to tu jesteśmy, aby sobie nawzajem pomagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Jeśli ktoś chce Ci pomóc, to należałoby posłuchać i zastosować Hmmm to raczej ciężko gdy zaczynasz zdanie od "Na miłość Boską !!!" nie uważasz ? Po to tu jesteśmy, aby sobie nawzajem pomagać. I tego się trzymaj !!! Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 No to jeszcze jedno odkrycie Gypsy Sausage.. tu fotka: http://0.tqn.com/d/easteuropeanfood/1/S/J/r/-/-/gypsy-sausage.jpg Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Te handlówki grube czy cienkie przypominają wiejskie dymione na "czarno" z okolic Rzeszowa np. ale jak to się ma do historii - nie wiem W jaki sposób dymi sie na "czarno"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.