Skocz do zawartości

Kiełbasa cygańska


redzed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.  Nowy forumowicz na angielskim forum szuka przepis na kiełbasę cygańską.  Spróbował gdzieś w Stanach i bardzo mu posmakowała.  Niestety i ja tez nie mogę nigdzie znaleźć jakiś przepis albo podstawę na cygańską.  Tylko odkryłem salami cygańskie w Nr. 20.  Google wykazuje dużo producentów kiełbas pod ta nazwą.  Może ktoś pomóc? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na miłość boską! Nie pisze się: "nie mogę nigdzie znaleźć jakiś przepis", tylko "nie mogę nigdzie znaleźć jakiegoś przepisu".   Należy dbać o język polski. 

Drogi Kolego, chciałbyś tak dobrze pisać po polsku, gdybyś, jak Kolega Redzed kilkadziesiąt lat przebywał poza granicami kraju. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@redzed, tak sobie z ciekawości popatrzyłem i myślę, że to co występuje handlowo pod tą nazwą ma się jak pięść do oka do tego czego szukasz ... :(

Te handlówki grube czy cienkie przypominają wiejskie dymione na "czarno" z okolic Rzeszowa np. ale jak to się ma do historii  :frantics:  :no: - nie wiem :(

Mnie się kiełbasy cygańskie kojarzą zupełnie inaczej z ogniskiem, pieczeniem, papryką i czochem , do tego prostota wykonania - ona nie była nabijana we flaki  bo warunki w taborach mieli takie jakie mieli. Pamiętam jak spędzając za młodu wakacje u babci łaziliśmy z kolegami koło taborów bo to była atrakcja , wiesz ogniska, śpiewy tańce etc.

Jedyne co mi przypomina te ichnie "kiełbaski" to obecne rumuńskie Mititei.

 

Tutaj masz chyba najbardziej zbliżony przepis do tego co pamiętam:

http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mititei-rumunskie-kielbaski-z-czosnkiem

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@redzed,

Czy Twoj kolega jadl Kielbase cyganska czy po cygansku..?

Znalazlem dwie kielbasy cyganskie i na ta pierwsza mam recepture.

Jesli chcesz to przetlumacze i zapodam..

 

 

post-46553-0-61954200-1407750684_thumb.jpg

 

post-46553-0-25746300-1407750711_thumb.jpg

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa cyganska..

 

600 g. Wp.kl.1

400 g. Boczek b/s

1000 g. Boczek b/s (kostka 1,5 x 1,5 cm. wklad do masy/farszu)

 

Przyprawy na 1 kg.

 

22 g. Peklosoli

2 g. Cukru brazowego

4 g. Papryki slodkiej (proszek)

2 g. Pieprzu cayenn

2 g. Wedzonej papryki w proszku

1 g. Kolendry

1 g. Muskatu (proszek)

1 g. Czosnku granulowanego (albo swiezego wg. smaku)

1 g. Soli selerowej (o smaku selera)  :D

2 g. Kwasu askorbinowego (witamina C)

4 g.Preparatu do kutrowania  :hmm: (mozna zastapic maczka z ziaren gorczycy)

250 g Kruszonego lodu

 

Wykonanie.

 
Boczek na wklad, pokrojony w kostke, peklujemy z malym dodatkiem czosnku w granulacie przez noc.
Reszta miesa oraz przyprawy, przepuszczamy przez najmniejsze sitko 2 razy a nastepnie po dodaniu lodu bledujemy/kutrujemy mase i odstawiamy ja do lodowki.
Po schlodzeniu mocno mieszamy wklad z farszem i scisle napelniamy sztuczne oslonki (kal. 75/50), i parzymy wyrob w temp. 80 stopni biorac na kazdy milimetr przekroju jedna minute parzenia, plus 10 min. (rezerwy bezpieczenstwa).
Po parzeniu batony natychmiast schlodzic w lodowatej wodzie oraz powiesic je do podeschniecia..
 
U autora tej kielbasy wyszla tak..
 
post-46553-0-40361000-1407769696_thumb.jpg
 
 
.
Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednem słowem to Klaus się poprostu postarał. Brawo !

 

Jeśli cyganowi udała się kiełbasa, czy to znaczy, że powiesili kowala ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Klaus bo na fotce na desce napis:) To drugie to chyba Dyziu nawiązuje do przysłowia: Cygan zawinił a powiesieli kowala:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roger i Gregtom, dziękuję za sugestie i przepisy.  Akmis, twoje lekcje mnie wcale nie interesują.  

 

Gregtom ta cygańską jest ciekawa, ale nie podobna do kiełbasy którą forumowicz poszukuje.  Kiełbasa bliżej zbliżona do węgierskiego kolbasz, przyprawiona głownie czosnkiem i papryką  Przeglądając kiełbasy cygańskie przez producentów w Stanach i Polsce, sa wielkie różnice, i mało ich łączy.   Obecnie jestem na trasie, ale jak będę miał lepsze połączenie internetowe za kilka dni, przetłumaczę ten przepis i podam na angielskim forum.

 

Pozdrow.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@redzed,znalazlam cos takiego ,niestety moj niemiecki nie jest wystarczajacy zeby przetlumaczyc ale pewnie ktos chetny sie znajdzie . (mam nadzieje ze nie jest to taki sam przepis jak kolega juz podal wczesniej)

http://www.wiberg.eu/fileadmin/user_upload/lmp/recipes/f2026_2-zigeunerwurst.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest strona od Wiberga, producenta tych przypraw i dodatkow (nie tylko) w innych jezykach.

Wiberg podaje ze w jego preparatach nie ma poleprzaczy smaku ani konserwantow..

Jest duzo recept.. 

 

http://www.wiberg.eu/de/fleischwaren/sortiment/wirkstoffe/farbhaltung-und-bindung/top-class-kutter-978/

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@electra, dzięki wygląda na to że teraz można sklecić przepis ;) 

 

"18gr Salz 


2 gr Speisewürze 
nach Vorschrift Kutterhilfsmittel 
2,5 schwarzen Pfeffer 
1,0 Muskat 
0,7 Koriander 
2,0 Senfmehl 
0,5Kümmel gem 
1 Knoblauchzehe 
5,0 Paprika süß 

3-5 Chilli " 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 " 10 g Brühdauerwurst Zigeuner 135427" ta gotowa przyprawa "cygańska" ;)

 

Zgadza się. Chemia pur, tzn czysta. Ale do cygańskiej już nie robią.

Do jakiejś polnische art znalazłem o podobnym numerze, ale składu mieszanki nie podają, bo to tajemnica przecież jest.

http://www.wiberg.eu/de/fleischwaren/sortiment/bruehdauerwurst/bruehdauerwurst-grob/polnische-rekord-842/

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli ktoś chce Ci pomóc, to należałoby posłuchać i zastosować

 

Hmmm to raczej ciężko gdy zaczynasz zdanie od "Na miłość Boską !!!"  nie uważasz ?

 

 

 

Po to tu jesteśmy, aby sobie nawzajem pomagać.

 

I tego się trzymaj !!!  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.