paweljack Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Receptura na podstawie 16-stki na 1 szt. 1. Ozorki wieprzowe lub cielęce peklowane( u mnie cielęce) - 0,8 kg2. Podgardle skórowane nie solone - 0,9 kg3. Skórki nie solone – 0,1 kg4. Wątroba wieprzowa nie solona5. Krew nie solona – 0,2 kg ( użyłem suchej krwi 40 g/kg i 150 ml bulionu z gotowania) Surowiec wymieniony w punktach 2-5 może być częściowo solony. Przyprawy: Użyte do peklowania ozorków:Peklosól 15 g/kg Użyte podczas produkcji:Sól warzonka – 8 g/kgPieprz czarny – 2 g/kgMajeranek – 0,8 g/kgCzosnek – 0,5 g/kgGoździki – 0,5 g,kg Materiały pomocnicze:Kątniczki lub pęcherze wieprzowe. Postać surowca po obróbce:Podgardle skórowane parzone, krojone w kostkę o boku 5 mmOzorki gotowane, krojone w kostkę około 4 cmWątroba surowa i skórki gotowane, rozdrobnione na sitku 2-3 mm Surowce nie solone myje się, surowce solone lub peklowane moczy się przez 2-3 godz. w bieżącej, zimnej wodzie. Surowce gotuje się w niewielkiej ilości wody: ozorki w temp. 85 st. C a skórki w 95 st. C do miękkości. Po ugotowaniu z ozorków zdejmuje się naskórek. Ugotowane składniki rozkłada się do ostudzenia. Do rozdrobnionych składników dodaje się sól i przyprawy oraz miesza z krwią. Wymieszaną masą wypełnia się luźno jelita i związuje, zszywa lub spina. Salcesony gotuje się w temp. 82 st. C przez 90-120 minut do osiągnięcia wewnątrz 68-70 st. C Wypływające salcesony nakłuwa się cienką igłą. Salcesony rozkłada się na równej powierzchni po odparowaniu przyciska i studzi do temp. Poniżej 6 st. C Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1960 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Piękny cwaniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Piękny cwaniakDzięki. Myślę, że jak na pierwszy raz, to ujdzie chociaż trzeba lepiej dopeklować ozory. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Pomimo, że salceson trudny w wykonaniu nie jest Chyba się jednak mylisz. bo jak widać kilka poważnych błędów Ci się przytrafiło. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Arek nerw szkoda i czasu kolega "miszcz nad miszcze jest" ... Piękne salcesony ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Października 2014 Receptura na podstawie 16-stki na 1 szt. 1. Ozorki wieprzowe lub cielęce peklowane( u mnie cielęce) - 0,8 kg2. Podgardle skórowane nie solone - 0,9 kg3. Skórki nie solone – 0,1 kg4. Wątroba wieprzowa nie solona5. Krew nie solona – 0,2 kg ( użyłem suchej krwi 40 g/kg i 150 ml bulionu z gotowania) Ile wątroby ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Ile wątroby ?Kto pisał tą recepturę??? - 0,25 kg Edytowane 23 Października 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Października 2014 thx. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Września 2016 Z drobną modyfikacją: więcej ozorków, mniej podgardla, kątnica wołowa. Ozorki wieprzowe i cielęce. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Września 2016 Pawelku piekny!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Września 2016 Pawelku piekny!!!Piękny, a jaki smaczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Września 2016 Madziu w to nie watpie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) Smakowicie wyglada ,no i milo dla oka.. kurna ze u nas nie idzie kupic podgardla bo tez bym zrobila se taki ..moze nie az taki ladny jak Twoj ...Jakis tips czy to podgardle zastapic ? boczek ?Kurna pozjadalam literki ..przez tego cwaniaka Edytowane 19 Września 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Września 2016 Pomimo, że salceson trudny w wykonaniu nie jest Chyba się jednak mylisz. bo jak widać kilka poważnych błędów Ci się przytrafiło. No zobaczymy co Arkadiusz napisze. Może znajdzie jakieś plusy dodatnie.Mnie się wybitnie podoba. I język do du...py ucieka!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Września 2016 No zobaczymy co Arkadiusz napisze. Może znajdzie jakieś plusy dodatnie A co ja jakaś wyrocznie jestem? .Salceson bardziej mi się podoba od poprzedniego, ale chętnie zobaczył bym go w plasterkach bo tu w tego typu salcesonie jest pies pogrzebany.Nie wiem czy dobrze widzę, ale zdaje mi się , że w niektórych miejscach jest lekki wyciek płynu.O ile tak jest to jest to wynik zbyt dużej ilości składników tłustych jak również braku nakłucia po parzeniu i słabego prasowania.Jeśli się mylę to Paweł mnie szybko sprostuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) O ile tak jest to jest to wynik zbyt dużej ilości składników tłustych jak również braku nakłucia po parzeniu i słabego prasowania.Jeśli się mylę to Paweł mnie szybko sprostuje. Wszystko było, nakłucie, prasowanie. To co widać to dziurki ale bez wycieku. Myślę, że dodałem za mało płynu do suchej krwi i "wypełnienie" nie było odpowiednio rzadkie i nie wszędzie dotarło pomiędzy duże kawałki. Jak następnym razem dodam więcej płynu, będę wiedział na pewno. Jakis tips czy to podgardle zastapic ? boczek ?Może słoninę? Edytowane 19 Września 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Września 2016 Myślę, że dodałem za mało płynu do suchej krwi i "wypełnienie" nie było odpowiednio rzadkie i nie wszędzie dotarło pomiędzy duże kawałki. Jak następnym razem dodam więcej płynu, będzie wiadomo. Ja swoją hemoglobinę rozpuszczam w stosunku 1:14, ale o ile to nie są wycieki płynu to nie polecam.Najlepiej by było nadziać nadziewarką, ale przy tej ilości to raczej nierealne.Proponował bym jedynie jeszcze zmniejszenie ilości podgardla. P.SA mogę zobaczyć w plasterkach bo to mnie najbardziej interesuje. Może słoninę? Podgardle zastąpił bym peklowanym tłustym boczkiem.Słoniny bym nie dawał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Września 2016 Dziekuje za podpowiedzi ..o tlusty boczek bedzie duzo latwiej ... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Września 2016 A co ja jakaś wyrocznie jestem? Wyrocznią na pewno nie jesteś, ale cwaniakowym guru z pewnością i zawsze z merytoryczną oceną. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Września 2016 Moze i ja sie zabiore za taki salceson. Arkadiusz, dziekuje rowniez za podpowiedz, u nas tez z podgardlem problem jest. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Września 2016 Paweł piękny przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Września 2016 Ja też optuję za słoniną zamiast boczku. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Ja też optuję za słoniną zamiast boczku. Możesz to uzasadnić. P.SPlasterków to już chyba nie zobaczę. Edytowane 20 Września 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Września 2016 Możesz to uzasadnić. Nie znam przepisu żeby w składzie był boczek ,ale słonina już tak.Napisałem że to moja opcja,każdy niech robi jak mu pasuje Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.