yaco26 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Witam,ostatnio zrobiłem sobie nastrzykiwarkę z kega 30 litrów z kompresorem .Keg miałem, został mi z warzenia piwa.Szkoda ze nie mam czasu na zabawę z piwem... Dokupiłem 2 zawory 1/4 cala i 2 nyple. Na początek przyspawałem nypel do rurki, następnie wywierciłem otwór u góry beczki. W otwór włożyłem nypel z rurka i przyspawałem.Całość sięga jakieś 3mm od dna.Do tego przykręciłem zawór, króciec do wężyka już miałem bo kiedyś kupiłem nie pamiętam do czego. Spawacz ze mnie marny ale jakoś dałem rade .Czas zająć się dołem czyli podłączeniem do kompresora.Na dole przyspawałem drugi nypel i przykręciłem zawór. Końcówkę na szybkozłączkę wykręciłem ze sprzętu do malowania który kupiłem razem z kompresorem.Całość wygląda tak: Projekt powstał z czystego lenistwa miałam dosyć ręcznego pompowania 5l.Zawór mógł być tylko jeden jednak wolałem mieć większą kontrole nad ilością powietrza i przepływu solanki.Na kompresorze można bez problemu ustawić ile powietrza ma być pompowane.Zastanawiam się tylko gdzie dokupić taki wężyk w oplocie bo przydał by się dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1960 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Po co ci taka nastrzykiwarka ,chyba że przerabiasz duże ilości mięsa na handel ja osobiście nie nastrzykuję szynek wyjątkiem są szynki z kością które warzą od 8-10 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 @yaco26Piękny sprzęcik.Jeśli mogę coś doradzić dołóż do całości regulator ciśnienia nastrzyku.Maksymalne ciśnienie nastrzyku, to coś koło 1,5 atmosfery.Inaczej rozsadzisz mięśnie mięsa. Pozdrówka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzięki Miro .Obecnie prawie w każdym kompresorze są 2 manometry, jeden od naładowania butli a drugiz pokrętłem do ustawiania ilości wychodzącego powietrza. Ja mam ustawione jakieś 1,7 i wszystko śmiga jak ta lala Wczoraj był już test bojowy schab i szynka w przekroju ok.@grzegorz1960co do pojemności to nie robię dużo jednak 5 litrów solanki było trochę mało, wykorzystałem to co miałem pod ręką.Równie dobrze można użyć konwi na mleko lub kega po pesi.Zawartość mojego kega starczy mi gdzieś na ok miesiąc, odchodzi za to co tygodniowe robienie nowej.Chyba do miesiąca solanka się nie zepsuje Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez yaco26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.