Skocz do zawartości

Rąbanka


Michał Koperski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

wczoraj całkiem przypadkiem w niewielkim sklepie znalazłem coś takiego. Na moje pytanie Pani odpowiedziała że jest to Rąbanka. Pierwszy raz się spotkałem z taką nazwą. Kupiłem i na wszelki umieściłem w solance. Spróbuje to uwędzić ale nie wiem czy warto?

post-55186-0-27741000-1409739235_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W "naszych stronach" rąbanką nazywa się odrąbany (dosłownie) kawał półtuszy, bez podziału na elementy. Odrąbuje się tyle ile klient sobie życzy. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

bez podziału na elementy

 

Co też widać na załączonym obrazku ... hmmmm z takim "plastrem wołowiny wiedziałbym co zrobić ale taki (1/234 blondi pewnie poszłoby na kiełbachę ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rogerku, ludziska to kupują, gdyż można trafić na ładny kawałek mięska w dobrej cenie. Muszę jednak przyznać, że coraz rzadziej trafia się na tego typu okazje. Ludzie korzystają z takich stron jak nasza i we własnym zakresie dokonują rozbioru półtusz, by osiągnąć maksymalny zysk.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

można trafić na ładny kawałek mięska w dobrej cenie

 

;) pewnie wtedy gdy rzeźnik jest "wczorajszy" i sam nie dojrzy ;):D  

 

Wiem ... świeżoneczkę bym z tego pierdyknął - myślę że to najsłuszniejsza koncepcja   ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

znalazłem coś takiego
Moim zdaniem jest to biodrówka,lepiej zrobić klasyfikację i dodać do kiełbasy. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem pokątnie? Teraz raczej każda ubita sztuka jest badana, co leży w interesie właściciela. Nikt rozsądny nie kupuje mięsa z niepewnego źródła.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapewniam Cię, że na naszym forum nie znajdziesz nikogo, kto kupi niepewne mięso, nie mówiąc już o mięsie bez zaświadczeniu o badaniu. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jasne. :D Tyle mówimy i piszemy o zasadach bezpieczeństwa, że pewne rzeczy robi się już odruchowo.


Poza tym, kto narażałby swoją rodzinkę na skutki takich nieprzemyślanych działań? 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie piszę o kraju, tylko świadomości naszych forumowiczów. Ale jak dalej będzie ich przybywać w takim tempie, to kto wie, czy za następne 10 lat nie będziemy mówili o połowie kraju. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem jest to biodrówka,lepiej zrobić klasyfikację i dodać do kiełbasy. 

 

A moim to plaster szynki.

Michał jak Ty to uwędzisz to jak to będziesz kroił?.Plaster jest ucięty w poprzek włókien  i ciężko będzie to prawidłowo  pokroić w plasterki.Ten kawałek nadaje się do duszenia ew. pieczenia a nie na wędzonki.Możesz ew. dodać do kiełbasy, albo zmielić na mielone.Na tym polega rąbanka.Rąbie się jak leci i kupuje co się trafi.Możesz trafić różne elementy w rąbance.Ty masz akurat rąbankę z szynki.
Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W latach 50-tych rąbanka była najbardziej popularną metodą sprzedaży mięsa na targowiskach przez  rolników. Sprzedający z półtuszy odrąbywał siekierą czy toporem  kawały mięsa z kością skórą i słoniną, jaką sobie życzył kupujący. Życzenie było aktualne dla pierwszych dla pozostałych - to co zostawało . Dlatego skoro świt pierwsi już pilnowali przywożących mięso. A teraz pytanie - jakie mięsa z półtuszy wp. były najbardziej chodliwym towarem.

Edytowane przez chudziak
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maxell - to forum dzięki Tobie kształtuje świadomość zdrowej żywności.

Absolutnie NIE! Nasi forumowicze sami wiedzą co jest dla Nich dobre. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.