Michał Koperski Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Września 2014 Witajciewczoraj całkiem przypadkiem w niewielkim sklepie znalazłem coś takiego. Na moje pytanie Pani odpowiedziała że jest to Rąbanka. Pierwszy raz się spotkałem z taką nazwą. Kupiłem i na wszelki umieściłem w solance. Spróbuje to uwędzić ale nie wiem czy warto? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Września 2014 Witaj Michał To mi wygląda z wyglądu na plaster szynki i bardziej ( wg. mnie ) nadawało by się do pieczenia w piekarniku... , Ale może i wędzone wyjdzie dobre Pozdro ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Września 2014 W "naszych stronach" rąbanką nazywa się odrąbany (dosłownie) kawał półtuszy, bez podziału na elementy. Odrąbuje się tyle ile klient sobie życzy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Września 2014 bez podziału na elementy Co też widać na załączonym obrazku ... hmmmm z takim "plastrem wołowiny wiedziałbym co zrobić ale taki (1/234 blondi pewnie poszłoby na kiełbachę Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Września 2014 Rogerku, ludziska to kupują, gdyż można trafić na ładny kawałek mięska w dobrej cenie. Muszę jednak przyznać, że coraz rzadziej trafia się na tego typu okazje. Ludzie korzystają z takich stron jak nasza i we własnym zakresie dokonują rozbioru półtusz, by osiągnąć maksymalny zysk. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Września 2014 można trafić na ładny kawałek mięska w dobrej cenie pewnie wtedy gdy rzeźnik jest "wczorajszy" i sam nie dojrzy Wiem ... świeżoneczkę bym z tego pierdyknął - myślę że to najsłuszniejsza koncepcja Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Rąbanka odchodzi powoli do historii.Nabywa się obecnie półtusze i ćwierćtusze lub żywiec do uboju. Edytowane 3 Września 2014 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Września 2014 Przy uboju na wsi można jeszcze się spotkać ze sprzedażą rąbanki,zwłaszcza kiedy świniaczek nie idzie na przerób a na tzw"mięso" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Września 2014 znalazłem coś takiego Moim zdaniem jest to biodrówka,lepiej zrobić klasyfikację i dodać do kiełbasy. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Jeszcze jedno tylko wtrącę co nieco - czy mięso sprzedawane pokątnie ma jakiekolwiek badania wetenyraryjne? Edytowane 3 Września 2014 przez Andrzej16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Września 2014 Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem pokątnie? Teraz raczej każda ubita sztuka jest badana, co leży w interesie właściciela. Nikt rozsądny nie kupuje mięsa z niepewnego źródła. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2014 Ja wiem co to jest mięso z uboju pokątnego.Np:-) rolnik ubił sobie świnkę i sprzedał połowę mięska okolicznym sąsiadom bez żadnej kontroli weterynaryjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Września 2014 Zapewniam Cię, że na naszym forum nie znajdziesz nikogo, kto kupi niepewne mięso, nie mówiąc już o mięsie bez zaświadczeniu o badaniu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Maxell - dałbyś sobie za to rękę ućiąć? Edytowane 3 Września 2014 przez Andrzej16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Września 2014 Jasne. Tyle mówimy i piszemy o zasadach bezpieczeństwa, że pewne rzeczy robi się już odruchowo.Poza tym, kto narażałby swoją rodzinkę na skutki takich nieprzemyślanych działań? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Września 2014 Dotąd w naszym kraju jest (CCC)-cena czyni cuda i brak świadomosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Września 2014 Ja nie piszę o kraju, tylko świadomości naszych forumowiczów. Ale jak dalej będzie ich przybywać w takim tempie, to kto wie, czy za następne 10 lat nie będziemy mówili o połowie kraju. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Moim zdaniem jest to biodrówka,lepiej zrobić klasyfikację i dodać do kiełbasy. A moim to plaster szynki.Michał jak Ty to uwędzisz to jak to będziesz kroił?.Plaster jest ucięty w poprzek włókien i ciężko będzie to prawidłowo pokroić w plasterki.Ten kawałek nadaje się do duszenia ew. pieczenia a nie na wędzonki.Możesz ew. dodać do kiełbasy, albo zmielić na mielone.Na tym polega rąbanka.Rąbie się jak leci i kupuje co się trafi.Możesz trafić różne elementy w rąbance.Ty masz akurat rąbankę z szynki. Edytowane 3 Września 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Maxell - to forum dzięki Tobie kształtuje świadomość zdrowej żywności. Edytowane 3 Września 2014 przez Andrzej16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) W latach 50-tych rąbanka była najbardziej popularną metodą sprzedaży mięsa na targowiskach przez rolników. Sprzedający z półtuszy odrąbywał siekierą czy toporem kawały mięsa z kością skórą i słoniną, jaką sobie życzył kupujący. Życzenie było aktualne dla pierwszych dla pozostałych - to co zostawało . Dlatego skoro świt pierwsi już pilnowali przywożących mięso. A teraz pytanie - jakie mięsa z półtuszy wp. były najbardziej chodliwym towarem. Edytowane 3 Września 2014 przez chudziak Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Września 2014 Kotlet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2014 Maxell - to forum dzięki Tobie kształtuje świadomość zdrowej żywności. Absolutnie NIE! Nasi forumowicze sami wiedzą co jest dla Nich dobre. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Września 2014 MaxellSkromność jest jedną z najszlachetniejszych cech człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Września 2014 MaxellSkromność jest jedną z najszlachetniejszych cech człowieka.Chłopie, ledwo zaistniałeś na forum, a juz, kpisz, czy o drogę pytasz? Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Ciąłem podobne plasterki piła taśmową w obcych krajach.Czy zaistnienie na forum świadczy, że ktoś jest chłopem (nie obrażając chłopów).Cześć Wa-wa wita wieś. Edytowane 3 Września 2014 przez Małgoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.