akkodzik Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) Witam serdecznie. Mam pytanie bo dziś spotkałem się z dosyć dziwną sytuacją tzn dla mnie inną niż zazwyczaj, mianowicie chodzi o kolor męska wieprzowego ( szynka , karczek). Jest to moje 7 podejście do wędzenia wędlin za każdym poprzednim razem wszystko było ok aż do dzisiaj, może niepotrzebnie panikuje ale wole się upewnić. A wiec tak zalewę zawsze robię tak samo, przepis dostałem od znajomego, przepis zawsze się sprawdzał aż do dziś. Przepis: 10 litrów wody 65dkg peklosoli 100 ml magi 2 łyżki cukru 1 cytryna a raczej jej sok bez miąszu 10- 15 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych1- 2 łyżek kolendry10-15 ziaren jałowca Wszystko razem zagotować, wystudzić, wsadzić mięso, przechowywać w lodówce 2go dnia nastrzyknąć roztworem, 4go dnia wyjąć pozostawić do ocieknięcia na 2 godz po czym powiązać i przechowywać w lodówce do momentu wędzenia, - u mnie zazwyczaj około 8 godz później. Mój mam nadzieje że nie problem :> polega na tym że pierwszy raz po 4 dniach peklowania w roztworze i 2 godz ociekania mam mięso czysto czerwonej barwy i miejscami szarawej ale o ładnym jak dla mnie zapachu. Osuszanie zacznę z rana teraz mięsko spoczywa w lodówce a ja mam głowę pełną obaw czy tym razem też będzie smacznie i zdrowo, bo pierwszy raz spotykam się z taką kolorystyką i nie znam jej przyczyny. Stałe są zawsze takie same tzn, skład zalewy, temp lodówki, czas peklowania. Jedyna zmienna jest taka że tym razem mięsko przed wsadzeniem do roztworu poleżało w wodzie około 4 godz przy temp poniżej 20*C ile dokładnie *C tego nie jestem w stanie powiedzieć cale napewno poniżej 20*C. Stało się tak za sprawą pilnego wyjazdu na te 4 godz. Czy może to być przyczyną ? Edytowane 19 Września 2014 przez akkodzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2014 Ten przepis na zalewę to sobie daruj,(przyprawy i inne dodatki,cytryna??)Jeszcze takiego czegoś ja nie słyszał,od kiedy peklosól się gotuje?? Zrób zalewę według tabeli Dziadka albo Szczepana i będziesz mega zadowolony;))pozdrawiam.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Września 2014 mam mięso czysto czerwonej barwy i miejscami szarawej ale o ładnym jak dla mnie zapachu. Nic to... Miałeś pewnie ciasno ułożone mięska w pojemniku i ich nie ''obracałeś'' , albo wystawały nad solankę... Jezeli bardzo Ci to przeszkadza , możesz odciąć te szare kawałki . Tak , jak pisze Morfeusz... Wypróbuj samą solankę , zobaczysz różnicę Pozdrawiam Ps. A mięsko było z tego samego zródła...? Wiesz... jeszcze się lato nie skończyło , bo jak choć na chwilę się zrobi cieplej , to już ''inne'' bakterie w powietrzu latają i to nie musi być Twoja wina , że np zle przechowywane mięso ..itp... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Września 2014 A wiec tak zalewę zawsze robię tak samo, przepis dostałem od znajomego, przepis zawsze się sprawdzał aż do dziś. Przepis: 10 litrów wody 65dkg peklosoli 100 ml magi 2 łyżki cukru 1 cytryna a raczej jej sok bez miąszu 10- 15 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1- 2 łyżek kolendry 10-15 ziaren jałowca Wszystko razem zagotować, wystudzić, wsadzić mięso, przechowywać w lodówce 2go dnia nastrzyknąć roztworem, 4go dnia wyjąć pozostawić do ocieknięcia na 2 godz po czym powiązać i przechowywać w lodówce do momentu wędzenia, - u mnie zazwyczaj około 8 godz później. Na poczatku, chcemy serdecznie powitac nowego kolege, zamiast on nas przywita..Zalewa oraz jej sklad, sa bardzo ciekawe i mieso tez..Jedno pytanie, dlaczego kolega nie zapyta sie "znajomego" co poszlo nie tak i to juz po siedmiu wedzeniach.. ?! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 20 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Września 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Po nocy w lodówce wszystko wróciło do normy. Morfeusz300 jak dla mnie ten przepis do tej pory był dobry ale przy następnym wędzeniu zastosuje podane przez Ciebie przepisy.Gregtom ogólnie przywitałem się już w tym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9301-cześć-wędzarnicza-braci-przywitanie/?p=369363 . Znajomego niestety nie mogę zapytać ponieważ na razie nie mam z nim kontaktu. Patrząc na to z drugiej strony to nawet dobrze bo w końcu coś napisałem na tym forum Einshell tak to prawda w tym przypadku mięso było ciasno upakowane , ale przewracałem je codziennie No nic najważniejsze że wszystko wróciło do normy , nie potrzebnie robiłem zamęt. Rozpalam wędzarnie i zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Września 2014 aakkodzik za długo moczyłeś mięsko i to może być przyczyną tych szarych plam ,piszesz że w lodówce wróciło do normy ,podejrzewam że nie do końca zjaśniały te wyroby nie będą już takie trwałe bardzo dziwna zalewa ,zastosuj peklowanie Dziadka a zobaczysz różnicę Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Września 2014 Jestem bardzo ciekawa jak będzie wyglądać po wędzeniu.... Poproszę zdjęcia jeżeli można Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 20 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) No i uwędzone, próba smakowa jutro rano Temperatura wędzenia troszkę za wysoko skoczyła ale wg mnie wędzonki wyglądają nawet nawet Do wędzenia użyłem drewna z drzew owocowych tj, sliwka, grusza i brzoskwinia. Najpierw było osuszanie w temp do 55*C przez godzinkę a poźniej wędzenie niestety jak już wspomniałem pod koniec temperatura skoczyła i z tąd taki wygląd wyrobu pieczonego. Zdjęcia przed wędzeniem i po wędzeniu. Jutro wrzucę fotkę po przekrojeniu Mam jeszcze takie jedno pytanie co może być przyczyną takiej pleśni na kiełbasce ? kiełbasa wędzona parzona. Jest to kiełbasa wędzona na dwa miesiące temu to co pokazuję to są dwie zapomniane sztuki które po wędzeniu trafiły do piwniczki w której panuje temperatura do 15*C max. Czy dobrze myślę ze winowajcą może być wilgoć ? Edytowane 20 Września 2014 przez akkodzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Września 2014 Kiełbaska przegrana. Szara pleśń to na na pewno botrylis, i tak objęła kiełbasę ze korzenie pościła w wewnątrz. Prosto do kosza, i nie wchłaniaj zarodników! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 21 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) Kiełbasa już dawno wyrzucona Wracając do wędliny uważam że się udały smakowo niczym nie różną się od moich poprzednich wyrobów. Delikatna i pachnąca no i smaczna. A oto moja wędzonka od środka Edytowane 21 Września 2014 przez akkodzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magic key Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Września 2014 Gratuje wygląda apetycznie. W osłonie z grzybkami się pięknie kąponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.