Skocz do zawartości

Smażenie na blasze żeliwnej


Parzych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Będąc w górach jedliśmy pstrągi smażone na grubej blasze żeliwnej. Smażalnia wyglądała jak kuchnia opalana drewnem w wiejskiej chacie. Nie było fajerek tylko gładka blacha żeliwna smarowana do smażenia kilkoma kroplami oleju. Postanowiłem wybudować takie palenisko przy wędzarni, którą właśnie wznoszę. Na mnie zrobiła duże wrażenie ze względu na walory smakowe ryby. Myślę, że będzie można w ten właśnie sposób smażyć mięsko. Mam pytanie, czy wykorzystujecie taką ,,kuchnię"? Jakie są wasze opinie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pytasz i masz. :)

 

Smak jak dla mnie lepszy niż z grilla.

 

post-39755-0-45093300-1411559275_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś oglądałem program Okrasy, w którym smażył placki i mięso na takiej blasze ...

http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/okrasa-lamie-przepisy/wideo/18012014/13619694

 

tutaj rybka ....

http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/okrasa-lamie-przepisy/wideo/12042014/14748245

Edytowane przez bwie
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam od dwóch lat płyty Skeppshult (32,5x32,5cm) (rozgrzewam ją na zwykłej kuchni ceramicznej) i w tym czasie nie rozpaliłem tradycyjnego grila. Piekłem steki, karkówke, szaszłyki, skrzydełka, ryby, kaszankę , kiełbaski i warzywa itp.

 

Piekę też na niej pizzę w piekarniku.

 

Funkcjonalność podobna do ciężkiej żeliwnej patelni tylko, że jest trochę większa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eli poszukaj sa w sklepach internetowych 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na allgro to sobie zycza wiecej niz u nas ,a zazwyczaj jest odwrotnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy wykorzystujecie taką ,,kuchnię"? Jakie są wasze opinie?

Beskidzcy górale smażą na takich blachach placki ziemniaczane, które podaje się z wyrzoskami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzie kupic taka plyte?

 

Ja kupiłem na złomie.

Szkoda, że nie wziąłem więcej, bo sporo ich tam było. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za informacje, widzę, że można :)  Mam zakupione w GS - ie dwie kuchenne blachy żeliwne, które po złożeniu mają wymiar ok. 63 na 63 cm. Ich  grubość to ok. 8 - 9 mm. Drzwiczki do paleniska, tak jak do wędzarni zakupione z "końskich". Blachy będą na wysokości ok. 90 cm. W razie potrzeby na blachach postawię wyprofilowane korytko na węgiel drzewny, a nad nim ruszt. I grill gotowy :)  Po wykonaniu prac zrobię fotki i wrzucę na forum. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Że o talarkach z blachy nie wspomnę. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie obgotowanych, surowy ziemniak krojony w plasterki + sól, mleko....mistrzostwo.

Teraz z braku pieca kaflowego piekę talarki na płycie ceramicznej. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

surowe ziemniaki w cienkie talarki smazone na maselku klarowanym pieprz sol i listek laurowy do tego mleko zsiadle ...hmm i zrobilam sie glodna!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

podpłomyki to smażę zawsze jak mi ciasta do pizzy zostanie, na żeliwnej patelni, a potem mały chrupie

 

surowe ziemniaki w cienkie talarki smazone na maselku klarowanym pieprz sol i listek laurowy do tego mleko zsiadle ...hmm i zrobilam sie glodna!
 

 Ladnie to tak czlowieka traktowac. Dzisiaj juz mi sie nie chce ,ale jutro na grilu sobie zrobie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U Ani to juz noc dluga przed nia :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) No to Miro pojechałeś... :tongue:  , aż mi się dzieciństwo przypomniało... :thumbsup: , talarki to były takie ''nasze'' chipsy ( i pewnie zdrowsze , bo bez tłuszczu ) Próbowałam pózniej na suchej patelni zrobić , ale to już nie to ... :cry: Robiłyśmy jeszcze z babunią (Ś.P. [*} ) takie placki z ciasta na makaron (zawsze w niedzielę ) ... Oj dobre to było :cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.