Skocz do zawartości

Wędzonki Wołowe- Szynka wołowa


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa I ścięgnista - Czy to ówczesna klasyfikacja, czy błąd w druku? W PW 21 też tak jest no i na stronie głównej też. W procesie produkcyjnym już jest mowa o klasie I i klasie II.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytaj ze zrozumieniem -w tym wypadku chodzi o jałówki i wolce kl I i II jako ćwierćtusze- zady  - nie o klasy mięsa

 Mięso wołowe drobne kl I nieścięgniste to dzisiaj mięso woł kl I. Mięso woł  kl I ścięgniste dzisiaj to mięso woł k l II

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso wołowe drobne kl I nieścięgniste to dzisiaj mięso woł kl I. Mięso woł  kl I ścięgniste dzisiaj to mięso woł k l II

Wszystko jasne, dziękuję.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po zobaczeniu tego artykułu postanowiłem Uwodzić kawałeczek na próbę, o to co mi wyszło (zdjęcie jest juz po parzeniu, robiłem wszystko po pracy i nie myślałem o fotografowaniu podczas wędzenia i po a niestety, prosto z wędzarni wyglądała cudnie miodowa złoto,woda trochę kolory pozmieniala)

post-66764-0-49269800-1412404197_thumb.jpg

post-66764-0-84594100-1412404222_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plasterek chyba się rozsypuje....te rozstępy nie są pozytywne.

Czy nie za wysoką temperaturę miałeś przy parzeniu?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niemniej jednak tych rozstępów nie powinno być - czy po parzeniu (w jakiej temperaturze) należycie wychłodziłeś wyrób , czy jest to krojone na świeżo?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krojone na drugi dzień,w nocy po Parzeniu wyniosłem wszystko do szopki i powiwsilem na noc. Właściwie nie wiem o których rozstepach mówisz.. Jak dla mnie wygląda jak normalna wołowina po przekrojeniu.. Wedzilem mięso WP odrazu i jest ono płaskie w plastrach,bo chyba o to ci chodzi ze widać paski jak na mięśniach Edytowane przez Nadin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popatrz na fałdki i szczelinki na plasterku - o to mi chodzi - tak nie powinno byc.

Myślę że za wysoka temperatura parzenia wypłukała związki odpowiedzialne za utrzymanie zwartości tkanki.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak mówiłem, wołowiny był tylko 1kawalek reszta WP,i są one gładkie, powiedziałbym szklane na powierzchni, ale uznałem ze wołowina powinna tak wyglądać.. Parzona z reszta wyrobów następująco, 10min we wrzątku potem ok 35 w temp 75 (kawałki miały jakoś 800 -900 gram) ps tak teraz pomyślałem ze wołowina miała zaledwie pół kg. Wiec była stanowczo mniejsza od reszty. Tak czy siak zdaje się być ok i spr.jeszcze raz uwodzić tylko odbiorę wagowe zbliżone następnym razem Edytowane przez Nadin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

W jakiej prawidłowej temperaturze parzyć szynki wołowe po ich uwędzeniu ?

Masz w pierwszym poście wszystko. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.