Małgoś Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Października 2014 Nadszedł czas na wypróbowanie tego nieznanego mi do tej pory mięsa. Wczoraj zostały "utopione" w aromatycznej" peklomarynacie" 2 szyneczki z kością. Przepis na marynatę zaczerpnęłam od Chef Paula: http://www.chefpaul.net/wild/marynata_S.html Teraz obie szyneczki nabierają smaku i kruszeją. Eksperymentalnie dodałam im do towarzystwa dwie nieduże szyneczki wieprzowe. Co wyjdzie ..kto wie? Trzeba być dobrej myśli Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Października 2014 Na pewno wyjdzie coś dobrego Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Października 2014 Olga..liczę na to Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Października 2014 Małgoś marynata marynatą a co wykombinowalaś z "konserwacją" sól/peklosól ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Roger ,też się zastanawiałam ,bo w przepisie np. na wędzony udziec sarni wg.ChefPaula nie ma mowy o peklosoli tylko jest "sól do smaku" http://www.chefpaul.net/wild/udziecS.html . Zrobiłam solankę wg.tabeli Dziadka -na trzy dni.Wiem,że to krótki czas..ale bałam się ,że z marynatą coś może się stać a ona przecież jak w przepisie u Pawła -trzydniowa. Peklosól i sól po połowie .Wędzenie będzie w tym tygodniu.I mam jeszcze "zagwozdkę" czy mięso szpikować słoniną w drugim dniu wędzenia? Edytowane 26 Października 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Ok to powiem Ci tak jak udziec jest z kością to zdecydowanie zrobiłbym porządny nastrzyk a szczególnie przy kościach ... jesli ten wyrób ma byc zjadliwy po wędzeniu bez parzenia bo tak myslę to albo to owinąć cienką warstwą słoniny albo naszpikować przed podpieczeniem myślę ze to jedyny słuszny kierunek Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 26 Października 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2014 udziec jest z kością to zdecydowanie zrobiłbym porządny nastrzyk a szczególnie przy kościach Tak też zrobiłam naszpikować przed podpieczeniem Tak też zrobię.Eksperymentalnie owinę jedną szynkę słoninką a drugą naszpikuję. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Października 2014 będzie ok Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Wczoraj odbyło się pierwsze wędzenie szynek. Dzisiaj jedna z nich zostanie naszpikowana słoniną i obie powędrują znowu do wędzarni.Przy okazji wędzona była polędwica z cielaczka - jest soczysta i bardzo przyjemna w smaku dzięki marynacie z wina. Dodatkowo wędzonych jest 8 batonów kiełbasy wieprzowej ze sporym dodatkiem mięsa cielaczka jelenia.Osłonki były wiązane na sucho i przy nadziewaniu nic się z nimi nie stało (żaden się nie rozwiązał ani nie pękł ). Żeby nie było... zbytnio wystająca część osłonki po związaniu jest już ucięta na krócej Edytowane 29 Października 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2014 Szyneczka przed szpikowaniem i po naszpikowaniu Wędzenie trwa... a tu kiełbaski i szyneczka wyjęte z zadymiania - idą za chwilkę do parzenia Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Małgoś jak Ci się udały te szyneczki bo temat umarł, a ja mam podobna zagwozdkę do zrobienia. czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Punias007, szynki po wędzeniu kilkudniowym powędrowały do zamrażarki i będą poddane obróbce cieplnej krótko przed świętami lub w same święta .O efektach zapewne poinformuję. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.