Croc Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Października 2014 witam wszystkich.mam pytanie na temat wedzonek ktore peklowalem 10 dni w lodowceja zawsze wylewam solanke po peklowaniu (uzywam kalkulator do peklowania i zawsze wychodzilo) i mieso wkladam do gara z podstawka zeby odcieklo bez siedzenia w wodzie.robiie to zazwyczaj wieczorem i na nastepny dzien wieczorem osuszam i wedzetym razem nie udalo mi sie skonczyc na nastepny dzien wiec to miesa siedzialo 48 godzin w lodowce w garze i ociekalo. dzis przy sznurowaniu pierwszy kawalek ktory byl na samej gurze jest zielony na zewnatrz, po przekorjeniu jest sliczny czerwony w srodku ale na okolo mam jakies 5-10mm zielonego przebarwienia do kosza z tym kawalkiem czy z cala reszta tez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croc Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Października 2014 pierwsze dwa sa przy sztucznym swietleostatnie jest przy otwartym oknie, prawie wyglada normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Października 2014 Ja bym raczej nie ryzykował.... niech pieski mają uciechę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Października 2014 wędzę wędzlinki stosunkowo niedługo, bo od ok. 3 lat i kilka razy piesy miały ucztę, ale nigdy nic zielonego nie widziałem,ja również bym odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Października 2014 Witam Croc miałem podobny przypadek ,też przetrzymałem mięso przy ociekaniu to chyba reakcja z tlenem ,ale podczas osuszania w wędzarni kolor praktycznie znikną ,a po uwędzeniu nie było śladu Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croc Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Października 2014 co mnie ciekawi to ze gdybym nie mial sztucznego swiatla wlaczonego to bym nigdy nie wiedzial ze kolor sie zrobil inny niz normalnypo odslonieciu okna wygladalo idealniezapach, i solanki i miesa byl dobry tezpodejrzewam ze Wieslaw jest najbliszy prawdy, to byl kawalek na samej gorze garka pod nieszczelna przykrywka.chetnie bym uslyszal co zawodowi fachowcy maja do powiedzenia na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Października 2014 ...moim niefachowym zdaniem , po prostu trochę za długo w zalewie - jak mięso ma prawidłowy smak i zapach , to wędź Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Października 2014 Przypuszczam, ze to nie jest kolor zielony, bo podobno my faceci mamy z tym problem. Zrób zdjęcie w normalnym świetle dziennym. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Października 2014 robiie to zazwyczaj wieczorem i na nastepny dzien wieczorem osuszam i wedzetym razem nie udalo mi sie skonczyc na nastepny dzien wiec to miesa siedzialo 48 godzin w lodowce w garze i ociekalo. do kosza z tym kawalkiem czy z cala reszta tez?Ludzie przestańcie popełniać błędy innych pseudo "fachowców"...proces wędzenia ma być robiony od a do z w wędzarni,tylko ociekanie jest poza komorą,ociekanie wędzonek przeprowadza się min.30minut do 2-3godz.max !Temat nocnego osuszania kiebas,wedlin uważam ze nieporozumienie powracające jak bumerang co jakiś czas na forum.Jak się nie udało skończyć trzeba było zrobić szynke polarną (tylko parzona) ,a po dwóch dniach ją podwędzić,lub upiec w piekarniku.na fotkach widzę mięso mocno utleniło się z kontaktem powietrza,szynka do szybkiego spożycia ze względu na goszczące szczepy bakteripozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croc Opublikowano 29 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Przypuszczam, ze to nie jest kolor zielony, bo podobno my faceci mamy z tym problem. Zrób zdjęcie w normalnym świetle dziennym. ostatnia fotka w pierwszym poscie jest w swietle dziennym Edytowane 29 Października 2014 przez Croc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Listopada 2014 Przypuszczam, ze to nie jest kolor zielony, bo podobno my faceci mamy z tym problem. Zrób zdjęcie w normalnym świetle dziennym.Proponuję binokle jakieś dobre;))kolor jest zielony na bank!!Faceci????chyna nie wszyscy!!!ale do sedna sprawy miałem tamie coś ale po obciekaniu w garażu,i były plamki nie tak wielkie jak u ciebie ale były i z czaiłem że to kurde muchy!!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croc Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Listopada 2014 w tym przypadku to na 100% nie muchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Listopada 2014 w tym przypadku to na 100% nie muchy Masz rację, takie coś czyli kolorek występuje podczas procesu peklowania, jest to efekt utleniania się mięska. proces wędzenia ma być robiony od a do z w wędzarni,tylko ociekanie jest poza komorą,ociekanie wędzonek przeprowadza się min.30minut do 2-3godz.max dobrze prawi nasz kolega i wszystko wiadomo w tym temacie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croc Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Listopada 2014 czyli co najlepiej? po peklowaniu przeplukac pod bierzaca woda chwile i potem na kije w pokojowej temperaturze kolo godziny? i nastepnie prosto do wedzarni na osuszanie i potem wedzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Listopada 2014 po peklowaniu niekoniecznie musisz płukać- skoro nie masz jeszcze wyrobionych proporcji to posmakuj i zdecyduja resztę tak jak piszesz w kwestii koloru już ci Marek w 9 poście powiedział Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croc Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Listopada 2014 dziekuje wszystkim za wskazowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Listopada 2014 To Ty jeszcze zastanawiasz się co z tym zrobić ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekd67 Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Listopada 2014 Czy mogę prosić o komentarz Dziadka do wypowiedzi Marka z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Grudnia 2014 A dawałeś czosnek przy peklowaniu ,bo on jeżeli jest w większej ilości w jednym miejscu na mięsie może cos takiego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.