Skocz do zawartości

zielony kolor przed wedzeniem?


Croc

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich.

mam pytanie na temat wedzonek ktore peklowalem 10 dni w lodowce

ja zawsze wylewam solanke po peklowaniu (uzywam kalkulator do peklowania i zawsze wychodzilo) i mieso wkladam do gara z podstawka zeby odcieklo bez siedzenia w wodzie.

robiie to zazwyczaj wieczorem i na nastepny dzien wieczorem osuszam i wedze

tym razem nie udalo mi sie skonczyc na nastepny dzien wiec to miesa siedzialo 48 godzin w lodowce w garze i ociekalo.

 

dzis przy sznurowaniu pierwszy kawalek ktory byl na samej gurze jest zielony na zewnatrz, po przekorjeniu jest sliczny czerwony w srodku ale na okolo mam jakies 5-10mm zielonego przebarwienia

 

do kosza z tym kawalkiem czy z cala reszta tez?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Croc  :) miałem podobny przypadek ,też przetrzymałem mięso przy ociekaniu to chyba reakcja z tlenem ,ale podczas osuszania w wędzarni kolor praktycznie znikną ,a po uwędzeniu nie było śladu   ;)

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co mnie ciekawi to ze gdybym nie mial sztucznego swiatla wlaczonego to bym nigdy nie wiedzial ze kolor sie zrobil inny niz normalny

po odslonieciu okna wygladalo idealnie

zapach, i solanki i miesa byl dobry tez

podejrzewam ze Wieslaw jest najbliszy prawdy, to byl kawalek na samej gorze garka pod nieszczelna przykrywka.

chetnie bym uslyszal co zawodowi fachowcy maja do powiedzenia na ten temat :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...moim niefachowym zdaniem , po prostu trochę za długo w zalewie -

 

jak mięso ma prawidłowy smak i zapach , to wędź  

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam, ze to nie jest kolor zielony, bo podobno my faceci mamy z tym problem. :D

Zrób zdjęcie w normalnym świetle dziennym.

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

robiie to zazwyczaj wieczorem i na nastepny dzien wieczorem osuszam i wedze

tym razem nie udalo mi sie skonczyc na nastepny dzien wiec to miesa siedzialo 48 godzin w lodowce w garze i ociekalo.

 

 

do kosza z tym kawalkiem czy z cala reszta tez?

Ludzie przestańcie popełniać błędy innych  pseudo "fachowców"...proces wędzenia ma być robiony od a do z w wędzarni,tylko ociekanie jest poza komorą,ociekanie wędzonek przeprowadza się min.30minut do 2-3godz.max !

Temat nocnego osuszania kiebas,wedlin uważam ze nieporozumienie powracające jak bumerang co jakiś czas na forum.

Jak się nie udało skończyć trzeba było zrobić szynke polarną (tylko parzona) ,a po dwóch dniach ją podwędzić,lub upiec w piekarniku.

na fotkach widzę mięso mocno utleniło się z kontaktem powietrza,szynka do szybkiego spożycia ze względu na goszczące szczepy bakteri

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam, ze to nie jest kolor zielony, bo podobno my faceci mamy z tym problem. :D

Zrób zdjęcie w normalnym świetle dziennym.

Proponuję binokle jakieś dobre;))kolor jest zielony na bank!!Faceci????chyna nie wszyscy!!!ale do sedna sprawy miałem tamie coś ale po obciekaniu w garażu,i były plamki nie tak wielkie jak u ciebie ale były i z czaiłem że to kurde muchy!!!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

w tym przypadku to na 100% nie muchy

Masz rację, takie coś czyli kolorek występuje podczas procesu peklowania, jest to efekt utleniania się mięska.

 

 

proces wędzenia ma być robiony od a do z w wędzarni,tylko ociekanie jest poza komorą,ociekanie wędzonek przeprowadza się min.30minut do 2-3godz.max
dobrze prawi nasz kolega i wszystko wiadomo w tym temacie :hmm:  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

po peklowaniu niekoniecznie musisz płukać

- skoro nie masz jeszcze wyrobionych proporcji to posmakuj i zdecyduj

a resztę tak jak piszesz

 

w kwestii koloru już ci Marek w 9 poście powiedział

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.