Skocz do zawartości

Zagadka


BonAir

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem wyrób wg nieznacznie zmodyfikowanego przepisu, o którym dość dużo pisało się na forum... ;-)

 

Kto zgadnie co to jest?

 

 

PS. Dodam, że jest przepyszne!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Póki co nie padła prawidłowa odpowiedź.

 

Anetko, nie jest to wyrób typu blokowego.

 

PS. Niestety, po wielu przygodach i perypetiach moje "salami Szczepana" wędruje do kosza, gdyż patrząc na przekrój istnieje prawdopodobieństwo rozwoju bakterii niekorzystnych dla zdrowia. :cry:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale się nam BonAir wyrobił.

 

Wygląda w przekroju jak pieczeń :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No chyba nie jest to pieczeń kasztelańska

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co prawda nie jest to pieczeń kasztelańska, ale brawo Miro!

 

To Klops z bizona wg ChefPaula! :grin:

 

Po upieczeniu byliśmy tak zaskoczeni przekrojem podobnym do salami, że postanowiłem dla zmyły (i celów treningowych oczywiście) oblać baton zielonym pieprzem (nie takie łatwe...)

 

Pieczeń ta na zimno doskonale nadaje się kroić w cienkie plasterki!

 

 

Przepis nieznacznie został zmodyfikowany, zgodnie z sugestią Papcia aby zastosować kotlety sojowe i mięso peklowane.

 

Oto przepis na ten mój Klops a'la salami ;-)

 

SKŁADNIKI:

- mięso wołowe mielone - 500g

- kotlety sojowe - 50g

- mieszanka peklująca - 9g

- żółtka - 2szt. (o ubitym białku zapomniałem :blush: , ale może dzięki temu właśnie konsystencja jest bardzo zwarta)

 

PRZYPRAWY:

- pieprz - 1 łyżeczka

- majeranek - 1 łyżka

 

PANIERKA:

- bułka tarta - 3 łyżki

- pietruszka suszona - 1 łyżka

- papryka suszona - 1 łyżka

- olej - 2 łyżki

 

Mielone mięso wołowe zapeklowane na sucho i odstawione do lodówki na 24 godz.

Kotlety sojowe przepuszczone przez maszynkę na sitku 2mm, dorzucone do mięsa razem z żółtkami i przyprawami.

Sproszkowane kotlety od razu chwyciły wilgoć z mięsa, tworząc "bryłki", które wyraźnie widać w przekroju w postaci żółtych plamek (co daje wygląd podobny do salami).

 

Folię aluminiową wysmarowałem olejem, posypałem panierką i uformowany baton zawinąłem w tę folię.

 

Piekłem w piekarniku w temperaturze 150st.C. przez 1,5 godz.

Studziło się powietrzem przez noc.

 

Gorąco polecam!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Folię aluminiową wysmarowałem olejem, posypałem panierką i uformowany baton zawinąłem w tę folię.

A ja durny chłop zastanawiałem się jak osiągnąłeś okrągły przekrój.

 

BonAir jakie są twoje wrażenia smakowe połączenia pieczeni z galaretą bo chyba jest to galareta czy się mylę ?.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BonAir jakie są twoje wrażenia smakowe połączenia pieczeni z galaretą bo chyba jest to galareta czy się mylę ?.

Nie wiem jak z galaretą, ale połączenie smaku tego klopsa z pieprzem zielonym jest bez sensu! ;-)

 

Smak zielonego pieprzu konserwowego (który nota bene lubię) jest w tym przypadku zbyt dominujący. Dlatego na drugim zdjęciu otoczki z pieprzu już nie ma...

 

PS. Jak napisałem wcześniej ta otoczka była tylko dla "zmyły" i dla "treningu"

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jest tam otoczka z żelatyny i zielonego na pierwszym zdjęciu?.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

e jest tam otoczka z żelatyny i zielonego na pierwszym zdjęciu?.

Tak! Na pierwszym zdjeciu JEST otoczka z żelatyny i zielonego, ale pomimo tego, że lubimy zielony pieprz, to w tym przypadku nie daliśmy rady...

 

Taka otoczka naszym zdaniem w ogole nie pasuje do tego klopsa (z bizona oczywiscie ;-)

Klops sam w sobie jest pyszny i melduję, że został juz zjedzony, a otoczka jest w koszu.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

e jest tam otoczka z żelatyny i zielonego na pierwszym zdjęciu?.

Tak! Na pierwszym zdjeciu JEST otoczka z żelatyny i zielonego, ale pomimo tego, że lubimy zielony pieprz, to w tym przypadku nie daliśmy rady...

 

Taka otoczka naszym zdaniem w ogole nie pasuje do tego klopsa (z bizona oczywiscie ;-)

Klops sam w sobie jest pyszny i melduję, że został juz zjedzony, a otoczka jest już w koszu.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co powiesz na obsypanie zewnętrznej strony kompozycją przypraw.

Proponuje :kminek, kolendrę, pieprz czarny, pieprz czerwony, pieprz zielony, papryka czerwona słodka, papryka ostra.

Wszystkie przyprawy nie sypkie trzeba zmielić ale na grubo.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BonAir rzeczywiście super, nie zapomniałam o białkach ale nie wiem jak smakowało bez nich , moja "zagadka" jest też ścisła i daje sie kroić w cieniutkie plasterki, nie miałam suszonej papryki i pietruszki do bułki tartej na panierkę dodałam delikat do mięsa tam są wszystkie zioła i wyszło super.

Ale z reguły takie rzeczy oddają swój prawdziwy smak dopiero po klikunastu godzinach a moja wieczorem zrobiona i raniutko próbowana :tongue: ciekawe jaka będzie jutro rano -Wiem jeszcze lepsza.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.