BonAir Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Października 2007 Zrobiłem wyrób wg nieznacznie zmodyfikowanego przepisu, o którym dość dużo pisało się na forum... ;-) Kto zgadnie co to jest? PS. Dodam, że jest przepyszne! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Października 2007 Salami w otoczce z zielonego pieprzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Października 2007 To byłoby zbyt proste... :wink: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Października 2007 to mi wygląda na mielonkę z galaretką z pieprzem kolorowym :tongue: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Października 2007 Pytam o NAZWĘ KONKRETNEGO przepisu, który pojawił sie na forum oraz jest na stronie głównej. :tongue: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Października 2007 czyzby to bylo salami szczepana zamiast w otoczce serowej jest wpanierce przypraw?napewno w smaku lepsze od basturmy... slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Października 2007 Jak ma być nazwa To jest salami Szczepana z zielonym pieprzem. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Października 2007 Mielonka w otoczce z galaretki ? :tongue: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Października 2007 Póki co nie padła prawidłowa odpowiedź. Anetko, nie jest to wyrób typu blokowego. PS. Niestety, po wielu przygodach i perypetiach moje "salami Szczepana" wędruje do kosza, gdyż patrząc na przekrój istnieje prawdopodobieństwo rozwoju bakterii niekorzystnych dla zdrowia. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Października 2007 To może salami Szczepana z żółtym serem? :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Października 2007 Ale się nam BonAir wyrobił. Wygląda w przekroju jak pieczeń Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Października 2007 Wygląda w przekroju jak pieczeń W takim razie jak się ten produkt nazywa ? :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Października 2007 No chyba nie jest to pieczeń kasztelańska Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Października 2007 Co prawda nie jest to pieczeń kasztelańska, ale brawo Miro! To Klops z bizona wg ChefPaula! :grin: Po upieczeniu byliśmy tak zaskoczeni przekrojem podobnym do salami, że postanowiłem dla zmyły (i celów treningowych oczywiście) oblać baton zielonym pieprzem (nie takie łatwe...) Pieczeń ta na zimno doskonale nadaje się kroić w cienkie plasterki! Przepis nieznacznie został zmodyfikowany, zgodnie z sugestią Papcia aby zastosować kotlety sojowe i mięso peklowane. Oto przepis na ten mój Klops a'la salami ;-) SKŁADNIKI: - mięso wołowe mielone - 500g - kotlety sojowe - 50g - mieszanka peklująca - 9g - żółtka - 2szt. (o ubitym białku zapomniałem :blush: , ale może dzięki temu właśnie konsystencja jest bardzo zwarta) PRZYPRAWY: - pieprz - 1 łyżeczka - majeranek - 1 łyżka PANIERKA: - bułka tarta - 3 łyżki - pietruszka suszona - 1 łyżka - papryka suszona - 1 łyżka - olej - 2 łyżki Mielone mięso wołowe zapeklowane na sucho i odstawione do lodówki na 24 godz. Kotlety sojowe przepuszczone przez maszynkę na sitku 2mm, dorzucone do mięsa razem z żółtkami i przyprawami. Sproszkowane kotlety od razu chwyciły wilgoć z mięsa, tworząc "bryłki", które wyraźnie widać w przekroju w postaci żółtych plamek (co daje wygląd podobny do salami). Folię aluminiową wysmarowałem olejem, posypałem panierką i uformowany baton zawinąłem w tę folię. Piekłem w piekarniku w temperaturze 150st.C. przez 1,5 godz. Studziło się powietrzem przez noc. Gorąco polecam! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Października 2007 Fajnie wygląda :tongue: To może być tym razem pole do popisu dla mnie (nie trzeba wędzić :wink: ) Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Października 2007 Folię aluminiową wysmarowałem olejem, posypałem panierką i uformowany baton zawinąłem w tę folię. A ja durny chłop zastanawiałem się jak osiągnąłeś okrągły przekrój. BonAir jakie są twoje wrażenia smakowe połączenia pieczeni z galaretą bo chyba jest to galareta czy się mylę ?. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Października 2007 BonAir jakie są twoje wrażenia smakowe połączenia pieczeni z galaretą bo chyba jest to galareta czy się mylę ?. Nie wiem jak z galaretą, ale połączenie smaku tego klopsa z pieprzem zielonym jest bez sensu! ;-) Smak zielonego pieprzu konserwowego (który nota bene lubię) jest w tym przypadku zbyt dominujący. Dlatego na drugim zdjęciu otoczki z pieprzu już nie ma... PS. Jak napisałem wcześniej ta otoczka była tylko dla "zmyły" i dla "treningu" Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Października 2007 Ale jest tam otoczka z żelatyny i zielonego na pierwszym zdjęciu?. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Października 2007 e jest tam otoczka z żelatyny i zielonego na pierwszym zdjęciu?. Tak! Na pierwszym zdjeciu JEST otoczka z żelatyny i zielonego, ale pomimo tego, że lubimy zielony pieprz, to w tym przypadku nie daliśmy rady... Taka otoczka naszym zdaniem w ogole nie pasuje do tego klopsa (z bizona oczywiscie ;-) Klops sam w sobie jest pyszny i melduję, że został juz zjedzony, a otoczka jest w koszu. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Października 2007 e jest tam otoczka z żelatyny i zielonego na pierwszym zdjęciu?. Tak! Na pierwszym zdjeciu JEST otoczka z żelatyny i zielonego, ale pomimo tego, że lubimy zielony pieprz, to w tym przypadku nie daliśmy rady... Taka otoczka naszym zdaniem w ogole nie pasuje do tego klopsa (z bizona oczywiscie ;-) Klops sam w sobie jest pyszny i melduję, że został juz zjedzony, a otoczka jest już w koszu. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Października 2007 Co powiesz na obsypanie zewnętrznej strony kompozycją przypraw.Proponuje :kminek, kolendrę, pieprz czarny, pieprz czerwony, pieprz zielony, papryka czerwona słodka, papryka ostra.Wszystkie przyprawy nie sypkie trzeba zmielić ale na grubo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Października 2007 Gratuluję BonAir, wspaniała sprawa, mam nadzieję przetestować w najbliższym czasie. Pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Października 2007 BonAir...ukłony.. :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Października 2007 Właśnie wstawiam do piekarnika "zagadkę" tylko nieco zmodyfikowaną z powodów technicznych. Jak wyjdzie to dam znać.Pozdrawiam. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Października 2007 BonAir rzeczywiście super, nie zapomniałam o białkach ale nie wiem jak smakowało bez nich , moja "zagadka" jest też ścisła i daje sie kroić w cieniutkie plasterki, nie miałam suszonej papryki i pietruszki do bułki tartej na panierkę dodałam delikat do mięsa tam są wszystkie zioła i wyszło super.Ale z reguły takie rzeczy oddają swój prawdziwy smak dopiero po klikunastu godzinach a moja wieczorem zrobiona i raniutko próbowana :tongue: ciekawe jaka będzie jutro rano -Wiem jeszcze lepsza. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.