manyz Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2014 Witam. Jako że zaczynam moją przygodę z wędzarnictwem, i jestem w trakcie budowania pierwszej wędzarni, matula chcąc mnie przygotować merytorycznie zakupiła taką oto książkę Autorem jest pan Franciszek WolskiWydawcą: Przedsiębiorstwo Handlowo-Wydawnicze ARYSTOTELES sp.j. Marek Matusiak. W środku znajduje się krótka historia polskich tradycji wędliniarskich, opis na czym polegają poszczególne rodzaje wędzenia, kilka przepisów...Chciałem się dowiedzieć czy książka ta nie mija się z prawdą, chociażby kiełbasa wiejska która wędzi się dymem zimnym w 4C a na drugi dzień w 6C? Ubytki wędlin rzędu 20% przy wędzeniu zimnym? Spalanie drewna przy słabym dostępie powietrza, czy kontrola wilgotności przez zwilżanie drewna lub trocin. Przepraszam za jakość zdjęć Bezużyteczną rzeczą jest uczyć się, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Autorem jest pan Franciszek Wolski Autorem ksiazki czy przepisow.. hihi A z drugiej strony to po co Mama wywalala tyle kasy za lekture, majac tutaj na forum wszystko za darmo..?Klepiac reklamy na forum, masz dostep do nieopisanej wiedzy i literatury WB.. Milo pozdrawiam.. Edytowane 23 Listopada 2014 przez Gregtom Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Listopada 2014 Klepiac reklamy na forum dogłębne wyjaśnienie znaczenia tego skrótu myślowego można znaleźć tutaj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manyz Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Listopada 2014 Temat zgłębiony, więc klikam Co do książki, napisane jest "Autor Franciszek Wolski".Książkę kupiła mama, na szczęście dużo nie zapłaciła. Nie jest obeznana z internetem a tym bardziej z forum WB.Chciałem się tylko dowiedzieć, czy to co jest tam napisane, nie jest przypadkiem wprowadzaniem ludzi w błąd? Bezużyteczną rzeczą jest uczyć się, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Listopada 2014 kolejny nawrócony na dobrą stronę mocy - tak trzymać Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Listopada 2014 kolejny nawrócony na dobrą stronę mocy - tak trzymać Tylko dodac "pione".. Co do tego typu ksiazek to chyba podobne lektury znane sa na calym swieccie.. Sliczne okladki z bajecznymi tytulami "Tradycyjne, swojskie..." i to za 5 zlociszy.. Zarabia na tym industria a autor "knizki" nawet nie wie o czym w niej mowa.. Mam tez kilka i teraz moge sie z tego smiac. chodz od czasu do czasu autor sie pomyli i wklei rozsadna recepture.. Popros Mame aby podarowala Ci 16-stke.. (Tylko zle nie zrozum.. ) Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Przepisy w tych poradnikach to przepisy dla laików którzy nie wiedzą co to waga, termometr. Skonstruowane tak że wydaje się że są tak proste że same zrobią wędlinę.Określanie rodzaju mięs jest ta uproszczone że kupując mięsa w sklepie za każdym razem możemy otrzymać inny rodzaj wędliny.Dla mnie tak podawane receptury to pozbawienie się jakiejkolwiek odpowiedzialności za uzyskany produkt. Edytowane 23 Listopada 2014 przez DZIADEK Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Listopada 2014 To tak jak z przepisami na wina w niektórych książeczkach-bez użycia cukromierza,kwasomierza itp. beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manyz Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2014 Może należałoby powołać jakaś spec-komisje, która zajmowałaby się usuwaniem z obiegu książek, które nigdy nie powinny do niego trafić? Bezużyteczną rzeczą jest uczyć się, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Listopada 2014 Może należałoby powołać jakaś spec-komisje, która zajmowałaby się usuwaniem z obiegu książek, które nigdy nie powinny do niego trafić? Tak! Stwórzmy wędliniarską inkwizycję, ja mogę podpalać stos!A tak na poważnie jest to nie wykonalne w dzisiejszych czasach.Mam prośbę do ciebie,czy mógłbyś zrobić dobrej jakości zdjęcie tego "przepisu" na 'wiejską"?Coś mi wzrok szwankuje i nie mogę doczytać pewnych fragmentów. Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2014 Fajny wycinek z tej ksiazki.. Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manyz Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2014 Jutro zeskanuję i wstawię W imię zasad skuuurka wodna Bezużyteczną rzeczą jest uczyć się, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Listopada 2014 Jutro zeskanuję i wstawię OK z góry dziękuję Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manyz Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Listopada 2014 Obiecany scan Bezużyteczną rzeczą jest uczyć się, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Listopada 2014 To ten rarytas można wędzić tylko zimą i to w bardzo mrożne dni /zimny dym-2 st.,po podniesieniu temp.- 4 st./ "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Listopada 2014 Kruszynka otrzymanie takiej temperatury dymu to rzecz nie realna ta książka to makulatura Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Listopada 2014 otrzymanie takiej temperatury dymu to rzecz nie realna A dziękuję ,do tej pory nie wiedziałem "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Listopada 2014 ta książka to makulatura Ale wiesz, sprawia wrażenie, że kiełbasa nie dla każdego, co w mniemaniu czytającego może podnieść jej walory a kasiorka za książkę pobrana. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Listopada 2014 Obiecany scan Dzięki.To jednak moje oczy dobrze widziały te temperatury a ja się obawiałem o wzrok Toż to porażka i jak koledzy pisali makulatura tylko bez możliwości odzysku zapisanych tam treści.Ciekawe jakie jeszcze kwiatki są w tej jakże wartościowej książce.A na poważnie zapytaj mamę czy ma paragon i spróbuj to oddać. Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manyz Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Listopada 2014 Jeśli znajdę czas, to obiecuję, że wrzucę jeszcze jakiś skan z tej jakże zacnej publikacji.Podobno są jeszcze dwie z tej samej serii, jedna o budowie wędzarni, a druuuuuga... nie pamiętam o czym. Co do paragonów i oddawania, to koszt dojazdu do sklepu w którym została kupiona, jest niemal równy ceny "książki".Może dam ją komuś w prezencie... jak mnie zdenerwuje Bezużyteczną rzeczą jest uczyć się, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi