frakcio Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2014 Cześć! Inauguracyjne zadymianie odbyło się w piątek. Wcześniej 5 dni peklowania. Samo wędzenie to 1 godz osuszania i 3,5 godz wędzenia. Parzenie 100 min. Szynki wyszły przepyszne, ale mimo wszystko miałem wrażenie, że nie są dostatecznie 'kruche' (są kapkę twarde). Pytanie, jak to poprawić? Czy długością wędzenia, czy czasem parzenia?W temacie zawarłem drugie pytanie. Znajoma doradziła mi wędzenie 10-cio godzinne. Ponoć wędzonki są bardzo 'kruche' oraz że nie trzeba ich już parzyć. Zgodnie z teorią, którą wyczytałem na forum, trzeba parzyć. Czy ktoś z Was wędził tak długo? Jak z jakością mięsa? Czy nie jest zbyt suche? i co z tym parzeniem? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2014 Cześć frakcio!Nie jestem fachowcem (jeszcze ) ale 100 min parzenia może być ciut za mało. Lepiej zakupić termometr (15zł) i parzyć na temp. w środku. To samo chyba się tyczy Twojego drugiego pytania, nie wiem czy znajoma nie miała na myśli pieczenia gorącym dymem w wędzarni (tam również chodzi o temp. w środku -72-75')Ale jak na pierwszy raz to szyneczki super Pytałem o to tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5604-g%C5%82upie-pytania/page-33 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2014 Parzenie 100 min. Szynki wyszły przepyszne, ale mimo wszystko miałem wrażenie, że nie są dostatecznie 'kruche' (są kapkę twarde).W jakiej temperaturze? Znajoma doradziła mi wędzenie 10-cio godzinne. Ponoć wędzonki są bardzo 'kruche' oraz że nie trzeba ich już parzyć. Wędzenie zimnym dymem, choć 10 godzin też może być za krótko, wtedy wędliny są wędzone surowe, nie parzone. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frakcio Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2014 W jakiej temperaturze? 75-80*C Wędzenie zimnym dymem, choć 10 godzin też może być za krótko, wtedy wędliny są wędzone surowe, nie parzone. Odniosłem wrażenie, że nie mówiła o wędzeniu na zimno.. Być może chodzi o to pieczenie o którym wspominał wróbel75. Kiedyś ją o to dopytam, z tym że ona bazowała na wiedzy swoich znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2014 Być może chodzi o to pieczenie o którym wspominał wróbel75. Na pewno nie, bo wtedy nie 10 godzin w gorącym dymie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2014 Ja nie pisałem o 10h tylko zasugerowałem na temperaturę w środku. Sam przymierzam się do tego niebawem. A ile czasu to potrwa to chyba będzie zależało od wagi surowca. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frakcio Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2014 Ooo coś znalazłem! Ktoś miał takie doświadczenia? http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/811-szynka-z-koscia-wedzona-parzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Listopada 2014 ale mimo wszystko miałem wrażenie, że nie są dostatecznie 'kruche' (są kapkę twarde). Patrząc na Twoje szynki a szczególnie na prawą mam wrażenie, że troszkę podsuszyłeś za duża temperatura wędzenia i też stąd może wynikać twardość, szynki jak zapewne wiesz wędzimy delikatnie do uzyskania kolorku a potem parzymy no i tutaj jak piszą koledzy termometr bo bez niego to dalszy ciąg zgadywanki Cie czeka Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frakcio Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Listopada 2014 troszkę podsuszyłeś za duża temperatura wędzenia Gratuluję oka! Rzeczywiście temperatura przy osuszaniu trochę mi się chwiała. No cóż.. pierwsze wędzenie Kolejne już po weekendzie, więc przypilnuję osuszanie. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Listopada 2014 wyszły przepyszne, ale mimo wszystko miałem wrażenie, że nie są dostatecznie 'kruche' (są kapkę twarde Do czego,j może bardziej do jakich wędzonek porównujesz kruchość i soczystość? Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frakcio Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Listopada 2014 Do czego,j może bardziej do jakich wędzonek porównujesz kruchość i soczystość? A to musi być coś do porównania? Wg mnie czegoś brakuje i szukam rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Listopada 2014 to musi być coś do porównania? Wg mnie czegoś brakuje i szukam rozwiązania. Hmmmm ale kolego Ty wiesz o czym piszesz i myślisz my nie więc przydałby się jakiś "układ odniesienia" inaczej to tzw rozmowa ze slepym o kolorach Bez takiego porównania mozna odpowiedzieć tylko tak :Dodaj to czego Ci brakuje i bedziesz zadowolony Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frakcio Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Listopada 2014 To może ujmę to inaczej. Ukrojony plaster szynki nie 'rozrywa się' jak papier. Smak i zapach jest bardzo dobry. Przeanalizowałem wypowiedzi kolegów wyżej i mam wrażenie, że miałem zbyt dużą temperaturę przy osuszaniu oraz zbyt krótko parzyłem wędliny. To wszystko wyjaśni się już w poniedziałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Listopada 2014 ...popatrz może na strukturę plastra , jeśli jest ciągliwa i "nie rwie się jak papier" , to zbyt krótkie parzenie pewnikiem.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frakcio Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Listopada 2014 popatrz może na strukturę plastra Teraz to już będzie problem, bo szyneczek dawno nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Listopada 2014 popatrz może na strukturę plastraTeraz to już będzie problem, bo szyneczek dawno nie ma No to nie były takie twarde jak zniknęły :laugh: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Listopada 2014 Ja wiedzę 3 do 4 godzin w 45/55stopni a potem podnosze temperaturę do 85/90 stopni i trzy mam aby w środku byka temperatura 68 st. I nie parze bo nie lubię. Oczywiście zaopatrzylem się w termometr z sondą za 45 zloty I czas calego wędzenia trwa ok8/11 godzin. W zależności co wedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frakcio Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Listopada 2014 @marek58au dzięki za informację! 5 szynek będzie się wędziło w pn. Myślę, że zostawię co najmniej jedną na dłużej by spróbować Twojego sposobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frakcio Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Grudnia 2014 I po wędzeniu! 4 szynki i 1 boczek owędzone przez 4 godziny, peklowanie wg miro - wyszły bardzo dobre.1 szynka i 1 boczek wędziłem aż do uzyskania temperatury 64*. Wyższej nie udało i nie chciało mi się uzyskać. Czas wędzenia 12 godzin.. 6 godzin w temp 45-65 a potem 70-90*. Wyniki. Szynka wędzona 12 godzin wyszła wyśmienicie! Wyszła miękka, krucha i bardzo aromatyczna. Ciepła była bez porównania z szynkami parzonymi Jedyny jej minus to to, że była lekko słona.. chociaż mi nie przeszkadza. Wg mnie jej słoność jest taka sama jak szynka peklowana 5 dni sposobem dziadka. Poniżej zdjęcie części wyrobów. Na pierwszym zdjęciu boczek oraz szynka (pierwsza z prawej) z długiego wędzenia. Ich przekroje na drugim zdjęciu. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.