Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Świniobicie;-nowe przepisy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 4934 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 19 paź 2007 - 21:32

Ubój zwierząt
Od sierpnia 2007 r. obowiązuje rozporządzenia ministra rolnictwa w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Rolnik może więc dla siebie ubić w gospodarstwie cielęta do 5 m-ca życia, owce, świnie, drób oraz zajęczaki.

Gdy ubój dotyczy świń, gospodarz, przynajmniej 24 godziny wcześniej musi poinformować urzędowego lekarza weterynarii o takim zamiarze i zgłosić mięso do badania. Natomiast w przypadku cieląt, owiec i kóz, przekazuje, powiatowemu lekarzowi weterynarii powiadomienie (w formie pisemnej) o powziętym zamiarze, również 24 godziny przed planowanym ubojem.

Ponadto, posiadacz małych przeżuwczy składa oświadczenia o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka. Ze względu na to, że badanie poubojowe mięsa małych przeżuwaczy jest dobrowolne, posiadacz składa informację o zgłoszeniu do badania, bądź o rezygnacji z niego. ------ Artykuł z lokalnego portalu. Pozdrawiam

#2 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 3113 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 20 paź 2007 - 19:01

Gdy ubój dotyczy świń, gospodarz, przynajmniej 24 godziny wcześniej musi poinformować urzędowego lekarza weterynarii o takim zamiarze i zgłosić mięso do badania. Natomiast w przypadku cieląt, owiec i kóz, przekazuje, powiatowemu lekarzowi weterynarii powiadomienie (w formie pisemnej) o powziętym zamiarze, również 24 godziny przed planowanym ubojem.

Ciekawa będzie statystyka!?

#3 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7514 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 paź 2007 - 21:00

Witam

Już to kiedyś było . Jak moja babcia miała zabić kurę to musiała zameldować sołtysowi. Było to dawno temu i jakoś przeminęło . Teraz w UE to zobaczymy ???

Serdecznie Pozdrawiam

#4 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 20 paź 2007 - 21:06

Ciekawe jak w przypadku uboju gospodarczego zdejmuję się zwierzę z ewidencji ARIMR.

#5 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 3113 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 21 paź 2007 - 11:17

Ciekawe jak w przypadku uboju gospodarczego zdejmuję się zwierzę z ewidencji ARIMR.

Jeśli coś nie widnieje w ewidencji, to nie ma w ogóle. :grin:

#6 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 4934 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 10 mar 2009 - 22:17

I to jest cała prawda . Pozdrawiam

#7 arkdom

arkdom

    Entuzjasta forum

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 976 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 10 mar 2009 - 22:22

§ 4. 1. Posiadacz zwierzęcia, z wyłączeniem posiadacza
świń;, drobiu lub zajęczaków, co najmniej na
24 godziny przed dokonaniem na terenie gospodarstwa
uboju w celu produkcji mięsa przekazuje powiatowemu
lekarzowi weterynarii powiadomienie o zamiarze
dokonania takiego uboju, które zawiera:
1) informację o zamiarze przeprowadzenia uboju,
w tym:
a) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres
posiadacza zwierzęcia,
b) gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
c) numer identyfikacyjny zwierzęcia, jeżeli z przepisów
o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt
wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia,

d) miejsce i termin uboju;

Nie ma numeru, nie ma badania :question: :question: :question:

#8 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 4934 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 10 mar 2009 - 23:04

Nie ma numeru,

Okazja na szarą strefę . Pozdrawiam

#9 dziuniek

dziuniek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 05 kwi 2009 - 23:25

Podobnie było za okupacji niemieckiej, świnie były zakolczykowane i spisane (kolczyki były ołowiane). Jeśli Polak chciał zabić świniaka to musiał to zgłosić do odpowiednich władz okupacyjnych. Z pozwoleniem podobno było kiepsko. Ale Polak potrafi więc znaleziono sposób przekładania kolczyków i z większych sztuk przekładano na warchlaki i tucznika w nocy w łeb. Jak ktoś doniósł wiadomo czym to groziło. I jakoś sobie ludzie radzili. Moja babcia np. wpadła na pomysł i wyniosła warchlaczka jeszcze nie spisanego do lochu i tam wychodowała do ok 200 kg z kawałeczkiem. Inny "wynalazca" trzymał świnkę w wydrążonym stogu siana.
Pewnie były też inne patenty :smile:

To takie nasunęły mi się podobieństwa z nasza dzisiejszą "demokratyczna" III RP :cry:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1468 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 02 gru 2011 - 00:10

Ciekawe jak wyglądają statystyki? :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych