Skocz do zawartości

Co robić?


diabolo88

Rekomendowane odpowiedzi

Zapeklowałem szynkę z dzika wg przepisu http://www.chefpaul.net/wild/dzik_SPwZ.html

Dzisiaj rano i wieczorem wędziłem po około 1,5 h. Mam zamiar tak robić przez kolejne 13 dni.

Szukając jeszcze dodatkowych informacji znalazłem że powinienem przez wędzeniem szynkę wymoczyć, żeby nie była za słona. Co biedny mam czynić? Wrzucić ją teraz do wody czy podejść na zasadzie - jak bedzie za słona to krój cienko? Tej peklosoli poszło wiecej bo były dodatkowo jeszcze szynka wieprzowa i boczek, a chcąc, żeby mięso było przykryte dorobiłem zalewy. Wcześniej robiąc wędliny nie przejmowałem się zanadto ile sole bo podczas parzenia i tak cała sól wychodziła z miesa. Teraz mam zgryz. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie masz zgryzu. W przepisie Pawła nie ma nic na temat moczenia. na pewno składniki sa tak dobrane, aby tego uniknąć.

W przyszłości rób tylko wg jednego, sprawdzonego przepisu. To bardzo ważne.

Powodzenia i smacznego. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zrozumiałem, że przy takiej produkcji człowiek robi się roztargniony, ale radzę na spokojnie przeczytać jeszcze kilka razy ten przepis.

Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

diabolo , pewnie chodzi o pierwszy etap procesu wędzenia czyli osuszanie .

Pokaż zdjęcia swojej szynki, którą przygotowujesz. skoro jesteś  już po dwóch wędzeniach to już fazę wstępną masz za sobą  .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.