diabolo88 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zapeklowałem szynkę z dzika wg przepisu http://www.chefpaul.net/wild/dzik_SPwZ.htmlDzisiaj rano i wieczorem wędziłem po około 1,5 h. Mam zamiar tak robić przez kolejne 13 dni.Szukając jeszcze dodatkowych informacji znalazłem że powinienem przez wędzeniem szynkę wymoczyć, żeby nie była za słona. Co biedny mam czynić? Wrzucić ją teraz do wody czy podejść na zasadzie - jak bedzie za słona to krój cienko? Tej peklosoli poszło wiecej bo były dodatkowo jeszcze szynka wieprzowa i boczek, a chcąc, żeby mięso było przykryte dorobiłem zalewy. Wcześniej robiąc wędliny nie przejmowałem się zanadto ile sole bo podczas parzenia i tak cała sól wychodziła z miesa. Teraz mam zgryz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Nie masz zgryzu. W przepisie Pawła nie ma nic na temat moczenia. na pewno składniki sa tak dobrane, aby tego uniknąć.W przyszłości rób tylko wg jednego, sprawdzonego przepisu. To bardzo ważne.Powodzenia i smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo88 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jeszcze jedno. Czy wedząc 3 razy dziennie mogę skrócić czas wedzenia do 10 dni czy to jednak nie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2014 W przepisie jest mowa o 7 dniach a nie 13-tu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo88 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dzięki, pomyliło mi się z peklowaniem. Z drugiej strony czy mogłoby to zaszkodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2014 To zrozumiałem, że przy takiej produkcji człowiek robi się roztargniony, ale radzę na spokojnie przeczytać jeszcze kilka razy ten przepis.Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo88 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Dzięki za pomoc. Kolejne pytanie Co oznacza " w pierwszym dniu dosuszamy szynkę"? Czy ma to być większa temperatura albo dłuższe wedzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2014 diabolo , pewnie chodzi o pierwszy etap procesu wędzenia czyli osuszanie .Pokaż zdjęcia swojej szynki, którą przygotowujesz. skoro jesteś już po dwóch wędzeniach to już fazę wstępną masz za sobą . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo88 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Wszystko robię na czuja, ale chyba będzie OK. Szynka wieprzowa wyszła palce lizać więc i z dzika powinno być podobnie. W Świeta wielki sprawdzian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.