shark_tbp Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2014 witam, jestem tutaj nowy. Zainspirowany Waszymi super wedlinami postanowilem zbudować wlasna wedzarnie z beczki. Dzisiaj uwedzilem pierwsze wędliny, w smaku są naprawdę dobre ale kolor zewnętrzny jest czarny. Temperatura wędzenia od 40 do 60 stopnie. Na sam koniec tj. Na 30 minut dalem temp. 70-80 stopni. Caly proces wedzwnia trwal nieco ponad 5 godzin. Co dziwne to kielbasy podczas calego procesu wędzenia byly mokre pomimo calonocnego suszenia oraz,obsuszania przez ok 10 minut przed wedzeniem. Proszę o opinie i uwagi. Pozdrawiam. Ps. Zdjecia wrzucę później jak znajde chwile żeby wejść na laptopa (pisze z Tel.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Z opisu pewnie wczesny Zbój. Czyli nie osuszyłeś dobrze wędlin i jest efekt. Jak będą foty to coś więcej pewnie będzie można napisać. Czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Grudnia 2014 obsuszania przez ok 10 minut przed wedzeniem. Pierwszy błąd to przede wszystkim brak należycie przeprowadzonego pierwszego etapu wędzenia czyli procesu osuszania czyli "potraktowania" wędzonek czy kiełbasy ciepłym powietrzem do momentu aż powierzchnia wyrobów będzie sucha i dopiero wtedy zaczynamy wędzenie właściwe .Proszę poczytaj sobie tutaj http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2014 ...mokre drewno... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2014 kanał w gruncie , który oddawał wilgoć ?jeżeli taki maszwilgoć na wyrobie będziesz miał z wyrobu (złe osuszenie) drewna (za mokre ) konstrukcji wędzarni ( np kanał w gruncie przedostające się opady do komory wędzarni) przeanalizuj i będziesz miał rozwiązanietz co należy wyeliminować , poprawić Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shark_tbp Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Po czesci kazdy z Was ma racje. Po pierwsze Olche mieszalem sucha z mokra, po drugie mam kanal dymny jak i palenisko w gruncie ( Czy jest to duży błąd czy mozna w taki sposob wedzić z dobrymi rezultatami?) oraz po 3 przypomnialo mi sie, że w beczce po nocy była woda ( nie duzo ale cos tam na dnie bylo po deszczowej nocy, myslalem, ze to wyparuje ) Zalaczam fotki. Czy w srodku kolor jest odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Bez zdjęć wędzarni i wyrobów to tylko snucie domysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shark_tbp Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Bez zdjęć wędzarni i wyrobów to tylko snucie domysłów.Zdjecia juz zalaczylem:P jutro zrobie jakies fotki wedzarni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Taką "opaleniznę" to przeważnie uzyskuje się przy złym osuszaniu a i temperatura na koniec też musiała być "zacna"" Edytowane 18 Grudnia 2014 przez gluszec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Widzę,że Zbój Madej przy tobie to mały pikuś. Kanał w gruncie przy takiej pogodzie to porażka. A jeszcze do tego mokre drewno. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Oj tam oj tam ... po wiejsku "na czarno" prawie zdrowo domowo Następnym razem będzie lepiej Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Jest nieźle........Jest zajawa na robotę........Jest wykon autorsko staranny........Jest demonizacja Zbója......Jest niedopatrzenie wg zdjąć... Jest fszystko co potrzebne Artyście Kiełbaśnikowi.......Jest Salomon, że Każdy......Jest.........Jest komplet ku przygodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Olche mieszalem sucha z mokra przy suchej aurze to nawet czasem zalecane (ale mokra sezonowana a nie świeża ) mam kanal dymny jak i palenisko w gruncie ( Czy jest to duży błąd czy mozna w taki sposob wedzić z dobrymi rezultatami?) nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie ale się da - kluczem jest wcześniejsze dobre wygrzanie/osuszenie cos tam na dnie bylo po deszczowej nocy, myslalem, ze to wyparuje no i wyparowało Co dziwne to kielbasy podczas calego procesu wędzenia byly mokre pomimo calonocnego suszenia oraz,obsuszania przez ok 10 minut przed wedzeniem poza wilgocią z drewna i kanału zapewne zbyt szczelnie zamknąłeś wędzarnię Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Wedze juz jakis czas a tez mi sie zdazy ze wedzonki sa zbyt ciemne jak to tutaj sie mowi wczesny Zboj Madej osusz dokladnie a bedzie lepiej Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bijacz Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Ewidentny brak osuszenia i i wystarczającego ruchu dymy podczas wędzenia, do tego ta wilgoć i mamy efekty.A czy po przekrojach nie widać że mięsko niedopeklowane ? nastrzyk był? Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Grudnia 2014 ....niedopeklowane ? ...bijacz , w którym miejscu , bo się patrzę i staram i ni chu...steczki nie widzę Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Koledze pewnie chodziło o drugie zdjęcie ostatni plan i środek tego przekroju Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bijacz Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Grudnia 2014 dokładnie roger chciałem tylko podpytać autora wędzonek - może to złudzenie optyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Dajcie spokój .... To są szynki z ''WIETNAMSKIEJ '' świnki A czy po przekrojach nie widać że mięsko niedopeklowane ? A teraz na poważnie ... Dopeklowane są , tylko na moje oko , to chyba w srodku surowe i dlatego taka różnica ''kolorów'' ... Parzyłeś ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Grudnia 2014 to chyba w srodku surowe i dlatego taka różnica ''kolorów'' ... Parzyłeś ? No właśnie ani to wędzone ani parzone. Surowe jeszcze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bijacz Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Na sam koniec tj. Na 30 minut dalem temp. 70-80 stopni. więc pewnie nie parzyłwięc może faktycznie ten kolor wynika z braku wystarczającej obróbki termicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Koledze pewnie chodziło o drugie zdjęcie ostatni plan i środek tego przekroju roger , przepeklowane są całe - element wskazany przez Ciebie znajdował się z boku i jeżeli cały mięsień jest przepeklowany to i to być musi. ...wędzonki są niedoparzone i tyle... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shark_tbp Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Witam ponownie. Co do Waszych sugesti odpowiadam, ze nastrzyku nie prowadzilem poniewaz ponacinalem mieso i wydaje mi sie, ze jest na calej powierzchni tak samo solne. Co do gotowania to przeprowadzilem je po 10 minut na każdą wedzonke z osobna (wedlug zaleceń jednego z forumowiczow). Karkowka wygląda ok w srodku natomiast szynka po chwili tylko w środku robi sie troszke sina ( zaraz po przekrojeniu jest ladna czerwona, kolor zmienia po czasie) pytanie czy to nie dowedzone czy nie dogotowane? Dziekuje za cenne uwagi, przy nastepnym wedzeniu napewno wezme je pod uwagę i mam nadzieje, ze efekty będą jeszcze lepsze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Witam ponownie. Co do gotowania to przeprowadzilem je po 10 minut na każdą wedzonke z osobna (wedlug zaleceń jednego z forumowiczow). A czy przypadkiem ten użytkownik nie kazał Ci gotować 10 minut a później parzyć w temp. 80 st. do osiągnięcia w środku minimum 68 st.? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Grudnia 2014 @shark_tbp, Zapraszam wiosną do Stężycy to pogadamy o prawidłowym wędzeniu w beczce,parzeniu,osuszaniu itp. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.