Skocz do zawartości

Moje 1 wedzonki dobre lecz nie idealne


shark_tbp

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jestem tutaj nowy. Zainspirowany Waszymi super wedlinami postanowilem zbudować wlasna wedzarnie z beczki. Dzisiaj uwedzilem pierwsze wędliny, w smaku są naprawdę dobre ale kolor zewnętrzny jest czarny. Temperatura wędzenia od 40 do 60 stopnie. Na sam koniec tj. Na 30 minut dalem temp. 70-80 stopni. Caly proces wedzwnia trwal nieco ponad 5 godzin. Co dziwne to kielbasy podczas calego procesu wędzenia byly mokre pomimo calonocnego suszenia oraz,obsuszania przez ok 10 minut przed wedzeniem. Proszę o opinie i uwagi. Pozdrawiam. Ps. Zdjecia wrzucę później jak znajde chwile żeby wejść na laptopa (pisze z Tel.)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

obsuszania przez ok 10 minut przed wedzeniem.

Pierwszy błąd to przede wszystkim brak należycie przeprowadzonego  pierwszego etapu wędzenia czyli procesu osuszania czyli "potraktowania" wędzonek czy kiełbasy  ciepłym powietrzem do momentu aż powierzchnia wyrobów będzie sucha  i dopiero wtedy zaczynamy wędzenie właściwe .Proszę poczytaj sobie tutaj http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...mokre drewno...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kanał w gruncie , który oddawał wilgoć ?


jeżeli taki masz


wilgoć na wyrobie będziesz miał  z wyrobu (złe osuszenie)  drewna (za mokre )     konstrukcji  wędzarni ( np  kanał w gruncie przedostające się opady do komory wędzarni)  przeanalizuj i będziesz miał rozwiązanie


tz co należy wyeliminować , poprawić

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po czesci kazdy z Was ma racje. Po pierwsze Olche mieszalem sucha z mokra, po drugie mam kanal dymny jak i palenisko w gruncie ( Czy jest to duży błąd czy mozna w taki sposob wedzić z dobrymi rezultatami?) oraz po 3 przypomnialo mi sie, że w beczce po nocy była woda ( nie duzo ale cos tam na dnie bylo po deszczowej nocy, myslalem, ze to wyparuje :) ) Zalaczam fotki. Czy w srodku kolor jest odpowiedni?

post-69412-0-35328500-1418927770_thumb.jpg

post-69412-0-81845800-1418927804_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę,że Zbój Madej przy tobie to mały pikuś. Kanał w gruncie przy takiej pogodzie to porażka. A jeszcze do tego mokre drewno.  :facepalm:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:)

Jest nieźle........

Jest zajawa na robotę........

Jest wykon autorsko staranny........

Jest demonizacja Zbója......

Jest niedopatrzenie wg zdjąć... :)

Jest fszystko co potrzebne Artyście Kiełbaśnikowi.......

Jest Salomon, że Każdy......

Jest.........

Jest komplet ku przygodzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Olche mieszalem sucha z mokra
przy suchej aurze to nawet czasem zalecane (ale mokra sezonowana a nie świeża )

 

 

 

mam kanal dymny jak i palenisko w gruncie ( Czy jest to duży błąd czy mozna w taki sposob wedzić z dobrymi rezultatami?)
  nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie ale się da - kluczem jest wcześniejsze dobre wygrzanie/osuszenie

 

 

 

cos tam na dnie bylo po deszczowej nocy, myslalem, ze to wyparuje
no i wyparowało :facepalm:

 

 

 

Co dziwne to kielbasy podczas calego procesu wędzenia byly mokre pomimo calonocnego suszenia oraz,obsuszania przez ok 10 minut przed wedzeniem
poza wilgocią z drewna i kanału zapewne zbyt szczelnie zamknąłeś wędzarnię
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....niedopeklowane ? ...bijacz , w którym miejscu , bo się patrzę i staram i ni chu...steczki nie widzę :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dajcie spokój .... To są szynki z ''WIETNAMSKIEJ '' świnki :D;)

 

A czy po przekrojach nie widać że mięsko niedopeklowane ?
  A teraz na poważnie ... Dopeklowane są , tylko na moje oko , to chyba w srodku surowe i dlatego taka różnica ''kolorów'' ... Parzyłeś ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to chyba w srodku surowe i dlatego taka różnica ''kolorów'' ... Parzyłeś ?

 

No właśnie ani to wędzone ani parzone. Surowe jeszcze.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledze pewnie chodziło o drugie zdjęcie ostatni plan i środek  tego przekroju ;)

 

roger , przepeklowane są całe - element wskazany przez Ciebie znajdował się z boku i jeżeli cały mięsień jest przepeklowany to i to być musi.

 

...wędzonki są niedoparzone i tyle...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie.

 

Co do Waszych sugesti odpowiadam, ze nastrzyku nie prowadzilem poniewaz ponacinalem mieso i wydaje mi sie, ze jest na calej powierzchni tak samo solne. Co do gotowania to przeprowadzilem je po 10 minut na każdą wedzonke z osobna (wedlug zaleceń jednego z forumowiczow). Karkowka wygląda ok w srodku natomiast szynka po chwili tylko w środku robi sie troszke sina ( zaraz po przekrojeniu jest ladna czerwona, kolor zmienia po czasie) pytanie czy to nie dowedzone czy nie dogotowane?

 

Dziekuje za cenne uwagi, przy nastepnym wedzeniu napewno wezme je pod uwagę i mam nadzieje, ze efekty będą jeszcze lepsze:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie.

 

Co do gotowania to przeprowadzilem je po 10 minut na każdą wedzonke z osobna (wedlug zaleceń jednego z forumowiczow). 

A czy przypadkiem ten użytkownik nie kazał Ci gotować 10 minut a później parzyć w temp. 80 st. do osiągnięcia w środku minimum 68 st.?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@shark_tbp, Zapraszam wiosną do Stężycy to pogadamy o prawidłowym wędzeniu w beczce,parzeniu,osuszaniu itp. :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.