soliera Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Ponieważ nie chcę koło domu "psiej budy" ani innego "wychodka", wpadłem na pomysł zbudowania wędzarni, która po zdemontowaniu, byłaby praktycznie niezauważalna na działce.Mieszkam w terenie pagórkowatym, więc działka jest pochyła. I tak, jedna z koncepcji narodziła mi się wczoraj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10651-moja-w%C4%99dzarnia-z-paleniskiem-bezpo%C5%9Brednim/Część betonową zabuduję w brzeg, a drewnianą "paczkę" będę sobie przechowywał w domu. Druga, to wędzarnia o konstrukcji podobnej do tej z linka:http://www.wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1557-konkursowa-wedzarnia-jackoszaWg tego, myślałem, żeby przewód dymowy, palenisko i płytę pod "paczkę" zabudować w ziemi. Wspólna cecha obydwóch pomysłów jest taka, że ukrywam w ziemi co się da, a komorę wędzarniczą zakładam na czas wędzenia. Czy ktoś spotkał się z takimi projektami?Nie potrzebuję gigantycznej wędzarni.Komora na pewno 1 poziomowa. 3-4 wędzonki, około 2-3 kg kiełbasy na 1 wsad byłoby aż nadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Witaj a może coś takiego https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-różne-wyroby/?p=377797 Poczytaj, obejrzyj być może Ci się spodoba Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) No tak, to jest tego typu rozwiązanie.Jak dobrać gabaryty komór i wymiary przewodów?Czy na przewód dymowy wystarczy zwykły pustak ceramiczny:https://www.google.pl/search?q=Ceramiczny+pustak+wentylacyjny&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Pa2WVNbvCsjkUt3pgKAL&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1680&bih=959 czy trzeba może wstawiać pustaki kominowe, szkliwione:http://www.plewa.net.pl/oferta/przewody-kominowe Koszty niewielkie, około 30 PLN za 1 kształtkę (mam komin z Plewy). Edytowane 21 Grudnia 2014 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Wariant bezpustakowy.... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8272-butla-gazowa-wedzarnia-z-butli-gazowej/?p=322876Droga nie jest... a jaka wygodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Grudnia 2014 pustak ceramiczny wentylacyjny jest ok ja mam taki i mi służy, zerknij prosze na moją wędzarnie jest całkowicie rozbieralna https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9699-beczka-bacy/page-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Grudnia 2014 gsman, zgadzam się z twierdzeniem bacy, że "maszyna gwizda , tylko szofer pi...da".Sam przed budową mam ochotę sklecić prymitywna wędzarenkę, żeby spróbować cokolwiek zadymić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Grudnia 2014 każdy z nas kiedyś miał ten pierwszy raz, mój debiut wyszedł idealnie powiedział bym perfekcyjnie potem chciałem ulepszać kombinować i wychodziło różnie przeważnie gorzej. czytaj forum zadawaj pytania stosój sie do zaleceń nie kombinuj a będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Grudnia 2014 każdy z nas kiedyś miał ten pierwszy raz, mój debiut wyszedł idealnie powiedział bym perfekcyjnie potem chciałem ulepszać kombinować i wychodziło różnie przeważnie gorzej. czytaj forum zadawaj pytania stosój sie do zaleceń nie kombinuj a będzie dobrzeNo i tak zrobię!W okresie świątecznym narysuję sobie obydwa projekty i wrzucę moje przemyślenia do oceny tutaj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Lutego 2015 Proszę o ocenę koncepcji wędzarni, którą będę chciał wiosną sobie wykonać. Linka gruntu biegnie odgórnej części paleniska do podstawy komory wędzarniczej ukośnie.Wrysowałem nachylenie terenu 10*, ale rzeczywiste pewnie jest inne (nie mierzyłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lutego 2015 Witaj A dopływ powietrza do paleniska ? Średnica wewnętrzna kanału dymowego troszkę mała , a jaką długość przewidujesz ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Tak na szybko, to zasady budowy masz poniżej. To są rządowe wskazówki budowy tego typu obiektów w USA (opracowane przez stan Floryda w oparciu o zasady federalne): Gdzieś miałem to przetłumaczone, ale chyba na innym komputerze. Myślę jednak, że nie powinno być problemu ze zrozumieniem zasad. Edytowane 8 Lutego 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Lutego 2015 Dzięki Panowie za odpowiedzi. I tak po koleii, Einshell, mam zamiar wykorzystać najzwyklejsze pustaki wentylacyjne. Długość jednego to 250mm.Do tego rura, która po osi ma około 300mm. Długość całego przewodu dymowego wyjdzie około 1m. W przypadku eliminacji 1 pustaka, przewód kominowy skraca sie o 250mm.Średnica wewnętrzna jest standardowa - 150mm.Jeżeli to za mało, to po pierwsze, nie znam pustaków wentylacyjnych o więszej średnicy (trzeba kupować te od kominów typu scheidel).Jak na pierwsze próby, wydaje mi się, że mogę wykorzystać ten D150 mm pustak. Maxell, znam angielski, znam też rysunek techniczny.Brakuje mi na tym zdjęciu średnicy kanału dymowego.W jakich to jednostkach - stopy?Jeżeli tak, to ta "buda" ma gabaryty rzędu 2,5m wysokości (8ft), a ja nie chcę takiego kolosa. Dlaczego forsują dwuspadowy dach?Planuję zrobić płaski dach, nakładany od góry z otworami wentylacyjnymi w ściankach. Dobrze czytam schemat - zalecają minimum 4* pochylenia przewodu dymowego? Ogólnie to brakuje mi informacji o doborze proporcji średnicy przewodu dymowego, jego długości i gabarytów komoory wędzarniczej (gdzieś to juz na forum wdziałem ...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Lutego 2015 palenisko zrób bez jednej ścianki a góre przykryj grubą blachą lub płytą betonową tak jest lepiej pod komorą też ułóż cegły unikniesz spawania stojaka i używania kolanka popatrz na foty mojej beczki link wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Lutego 2015 gosman, dobry pomysł z tymi cegłami pod komorą.Stojaka i tak bym nie spawał, bo wszystko zakopię do ziemi. Planuję obsypać tłuczniem przewód kominowy - wędzarnia ma być niewidoczna lub prawie niewidoczna.Z paleniskiem masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Lutego 2015 jeśli planujesz zakopać wszystko w ziemi to z paleniskiem nie mam racji musisz mieć ładowane od góry. pomyśl czy to dobry pomysł żeby wszystko było w ziemi bo jak będzie padało to palenisko i kanał będzie zalane jeśli nawet wybierzesz wodę tak łatwo tego nie osuszysz spalisz przyczepę drewna, lepiej zrób wszystko na wierzchu układaj jak klocki bez cementu, ułożenie tej konstrukcji potrwa najwyżej 15-20 minut i jesteś pewien że wszystko jest suche a nie zbutwiałe, ja mam tak zrobione i jest ok ale mam tą wygode że tego nie rozbieram bo mi to na działce nie przeszkadza zdejmuje tylko beczkę i chowam do szopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Lutego 2015 brakuje mi informacji o doborze proporcji średnicy przewodu dymowego, jego długości i gabarytów komoory wędzarniczej U mnie (palenisko pośrednie) kanał dymowy długości 150 cm i średnicy 200 mm ze spadkiem 5* ( rura ceramiczna -kominowa 'ocieplona wełną mineralną , ale ja mam ponad gruntem ) Po za tym gabaryty paleniska względem komory są również istotne . Powinno być wielkością zbliżone do rozmiarów komory... A najlepiej , to zrobić z bezpośrednim i się nauczyć w ''tym '' palić -wędzić i nie kombinować , ale czytać na forum i czytać ... i konstruktywne wnioski wyciągać Trzymam kciuki... Będzie Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) To są rządowe wskazówki budowy tego typu obiektów w USA (opracowane przez stan Floryda w oparciu o zasady federalne) O ile umiem zinterpretować rysunki, to wymagana minimalna długość kanału: 6'/2(połowa głebokosći) + 4' = 7 stóp > 2m i gdzie tu nam rozważać paleniska bezpośrednie Edytowane 15 Lutego 2015 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Lutego 2015 A kto powiedział, że na rysunku jest przedstawiona wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim? Moim obowiązkiem moderatora jest obiektywna ocena wszystkich rozwiązań. Na całym świecie pracują z dobrym skutkiem zarówno wędzarnie kanałowe jak i z paleniskiem bezpośrednim. Kwestia dobrego wędzenia leży głownie w gestii osoby obsługującej urządzenie, a właściwie w jej znajomości fizykochemicznych procesów wędzenia.Patrząc na nasze forum na pewno zauważysz, że prawie każdy ma na początku kłopoty ze swoja wędzarnią, ale kiedy się już jej "nauczy" problemy znikają. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rom_an Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Lutego 2015 Tak jest, wędzarnia + człowiek + drewno to dopiero daje sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Marca 2015 Powoli zbieram się do wykonania prototypu.Wczoraj pewien stolarz powiedział mi, że nie poleca desek z drzewa iglastego na komorę wędzarniczą.Prawda to, czy przesadna ostrożność?Najpopularniejsze drzewo u stolarzy to sosna. Druga sprawa, wszystkie drewniane komory wędzarnicze z zewnątrz są czymś pomalowane/zakonserwowane.Czym ludziska zabezpieczają deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Marca 2015 Jutro pierwsze, po 30 latach dymienie mięsiwa Dziadkowie dawno już poumierali, więc nie mam od kogo wiedzy czerpać, dlatego chciałem zapytać o kilka technicznych aspektów.Po pierwsze, po budowie prototypu, muszę go jakoś osuszyć?Czy jak przypalę zbyt mocno, to na pustaku wentylacyjnym nie osiądą jakieś niepożądane pozostałości po paleniu?Palił będę suchym drewnem bukowym.Druga sprawa, jaką temperaturę utrzymywać w komorze wędzarniczej?Czytam forum i widzę, że wędzenie dymem gorącym, czyli 45 +10*C będzie dla naszych warunków klimatycznych najodpowiedniejsze.Czy mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Marca 2015 No i się dymią wędlinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.