Skocz do zawartości

Wybór maszynki


Finearts

Rekomendowane odpowiedzi

A wypadało by sie przywitac :mad:

 

ralf325  kol.Fineart przywitał już się z nami  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9301-cze%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzarnicza-braci-przywitanie/page-274?do=findComment&comment=388949

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już sie przywitałem ale mogę zrobić to jescze ras Wiec witam wielką brać wędliniarską i pozdrawiam Pragnę prosić was o poradę mam maszyne alfa 32 i silnik 230v 1.1 kw  mode zdobyc przekladnie kotową 1-10  140 obr/min  wychodzi 

i trochę kombinowania czy lepiej maszynke zelmer mm 1200 lub wilk beckers 700 zł   bede robił wyroby co 3 m-ce  amatorsko 

Proszę o pomoc 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli amatorsko to i Zelmer 5 starcza.

Alfa 32 z silnikiem i motoreduktorem - fajna sprawa - lekko spora do mycia ale to uboczny problem;

Takich gabarytów sprzęt do pracy amatorskiej .....hmm - czy to jest przerost formy nad treścią ?

Zelmer za ca.300PLN i bekers za 800 - rozbieżności sporawe

Jeżeli kiełbasa na potrzeby własne - jednorazowo do 15kg to maszynka wielkości Alfy10 (ręczna) daje doskonale radę i to dużo lepiej niż mniejsze mechaniczne (mniej potarmoszone mięso).

Na początek zrób kiełbasę taką maszynką jaka jest dostępna (choćby pożyczona, nawet jak by to miała być 5).

Po pierwszym wyrobie zobaczysz jak wygląda proces produkcji i dopiero wtedy podejmiesz decyzje o zakupie.

Poczytaj forum i zastanów się czy nie doinwestować troszkę do Alfy32 a resztę kasy nie zainwestować w nadziewarkę (koszt około 500PLN)

Ale najpierw zrób coś na małą skalę i zobacz jak to jest.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli amatorsko to i Zelmer 5 starcza.

Wg mnie Zelmer 5 nadaje się wyłącznie do kotletów mielonych.

Tu nie chodzi o wydajność tylko jakość.

Nawet 2kg kiełbasy na potrzeby rodziny powinny być prawidłowo zmielone.

Mała maszynka ma małą gardziel i miażdży mięso.

Edytowane przez EAnna
lit.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie jak pisze EAnna, jezeli kolega ma 32 i silnik to tylko sprzęgło i stojak i po sprawie . Po co sie ładowac w kolejną maszyne?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10570-maszynka-do-miesa-32/  poczytaj to .Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To wg Waszych opinii że tak się podepnę, jaka najmniejsza jest optymalna? Cały czas używam 5 philipsa bo mam komplet sit, ale gdy się kiedyś skończy albo będą środki to w co iść? Mam "niekompletną, ręczną" 10 ale z lenistwa używam 5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

@withereggie - mi się wydaje, że do domowego wyrobu, bez "większej skali" czyli jakieś 20 kg jednorazowo - to taka "8" powinna starczyć.... ja w taka się zaopatrzyłem, dokupiłem dodatkowe sitka i jestem zadowolony.. dodatkowo żonka również bo w komplecie wyciągnąłem jeszcze szatkownice do warzyw  :thumbsup:

 

wszystko od "10" w górę i "wilki" to już na "porządną robotę się nadają"!

 

Z Dymnym pozdrowieniem...... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam "niekompletną, ręczną" 10 ale z lenistwa używam 5

 

To skompletuj i nie bądź leniwy  a poczujesz różnicę, na takie małe domowe co nie co ta 10-a z kompletem sitek będzie optymalna - tym bardziej że i tak ją masz ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nadmieniłem, mam ręczną 10 tylko rozważam skompletowanie sit, bo jeśli mam kupować rozmiarówkę do niej a efekt jest bo jest to się waham. Pytam grzecznie dlatego, że nie widziałem nigdy efektów mielenia na tych samych oczkach na 5 i 10. Dzięki za rzeczowe opinie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Im większa maszynka tym mniej maltretujesz farsz podczas mielenia a za jednym przekręceniem korby więcej mięsa mielisz. Od lat do małych ilości farszu używam 10-i do której mam oczywiście 2 komplety sitek z szarpakami i nożami (2-i i 4-i) - Tobie starczy 1 ostry komplet. 22-i przez ostatnie dwa lata użyłem raz do naprawdę dużej jak dla mnie "produkcji". 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam alfę 32 która sobie leży w budzie już kilka lat (prezent od rodziny)i jeszcze jej nie używałem (ręczna bez modyfikacji), niestety SKS :mad: . Wszystkie mięsa na kiełbasy mielę ZELMEREM "5" i daję rade, ostatnio na święta zmieliłem 31,5 kg, z małymi przerwami na zmianę siatek i nawet specjalnie się nie zgrzała. Warunek, że siatka i nożyk muszą być ostre i ja tnę mięso w wąskie pasy, tak aby mieściło się między grzbietami (skokiem) wałka.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji wetnę się w rozmowę.

Dostałem bardzo fajną maszynkę Alfa 10 lecz jest dość z fatygowana prawie niema na niej warstwy ochronnej chromu. Zakupiłem zestaw sitek i noży, potrzebuje jeszcze lejki do nadziewania.

Pytanko: Jakie wybrać lejki do nadziewania?

Czy ktoś wie gdzie na terenie Krakowa lub w bliskiej okolicy można na nowo ocynkować maszynkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.