Finearts Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Grudnia 2014 FIRST FA5140-2 czy Zelmer MM 1200 a może kenwood mg700 Proszę Was o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Chłopie troche logiki podajesz maszynki za 300,400 lub 850 zł nikt w twojej kieszeni nie siedzi więc kto i co ma ci poradzic? A wypadało by sie przywitac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Dzień dobry A jak to jest dziewczynka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) A wypadało by sie przywitac ralf325 kol.Fineart przywitał już się z nami https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9301-cze%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzarnicza-braci-przywitanie/page-274?do=findComment&comment=388949 Edytowane 28 Grudnia 2014 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Sorry zwracam honor Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finearts Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Już sie przywitałem ale mogę zrobić to jescze ras Wiec witam wielką brać wędliniarską i pozdrawiam Pragnę prosić was o poradę mam maszyne alfa 32 i silnik 230v 1.1 kw mode zdobyc przekladnie kotową 1-10 140 obr/min wychodzi i trochę kombinowania czy lepiej maszynke zelmer mm 1200 lub wilk beckers 700 zł bede robił wyroby co 3 m-ce amatorsko Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jeżeli amatorsko to i Zelmer 5 starcza.Alfa 32 z silnikiem i motoreduktorem - fajna sprawa - lekko spora do mycia ale to uboczny problem;Takich gabarytów sprzęt do pracy amatorskiej .....hmm - czy to jest przerost formy nad treścią ?Zelmer za ca.300PLN i bekers za 800 - rozbieżności sporaweJeżeli kiełbasa na potrzeby własne - jednorazowo do 15kg to maszynka wielkości Alfy10 (ręczna) daje doskonale radę i to dużo lepiej niż mniejsze mechaniczne (mniej potarmoszone mięso).Na początek zrób kiełbasę taką maszynką jaka jest dostępna (choćby pożyczona, nawet jak by to miała być 5).Po pierwszym wyrobie zobaczysz jak wygląda proces produkcji i dopiero wtedy podejmiesz decyzje o zakupie.Poczytaj forum i zastanów się czy nie doinwestować troszkę do Alfy32 a resztę kasy nie zainwestować w nadziewarkę (koszt około 500PLN)Ale najpierw zrób coś na małą skalę i zobacz jak to jest. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) I ja się kajam za "dziewczynkę". Przepraszam. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez andy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Jeżeli amatorsko to i Zelmer 5 starcza.Wg mnie Zelmer 5 nadaje się wyłącznie do kotletów mielonych.Tu nie chodzi o wydajność tylko jakość.Nawet 2kg kiełbasy na potrzeby rodziny powinny być prawidłowo zmielone.Mała maszynka ma małą gardziel i miażdży mięso. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez EAnna lit. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Dokładnie jak pisze EAnna, jezeli kolega ma 32 i silnik to tylko sprzęgło i stojak i po sprawie . Po co sie ładowac w kolejną maszyne?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10570-maszynka-do-miesa-32/ poczytaj to .Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Grudnia 2014 To wg Waszych opinii że tak się podepnę, jaka najmniejsza jest optymalna? Cały czas używam 5 philipsa bo mam komplet sit, ale gdy się kiedyś skończy albo będą środki to w co iść? Mam "niekompletną, ręczną" 10 ale z lenistwa używam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Grudnia 2014 @withereggie - mi się wydaje, że do domowego wyrobu, bez "większej skali" czyli jakieś 20 kg jednorazowo - to taka "8" powinna starczyć.... ja w taka się zaopatrzyłem, dokupiłem dodatkowe sitka i jestem zadowolony.. dodatkowo żonka również bo w komplecie wyciągnąłem jeszcze szatkownice do warzyw wszystko od "10" w górę i "wilki" to już na "porządną robotę się nadają"! Z Dymnym pozdrowieniem...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Jak jestś leniwy to trudno doradzać. Moim zdaniem maszynka ręczna 22 to dobry wybór. Pozdrawiam. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Mam "niekompletną, ręczną" 10 ale z lenistwa używam 5 To skompletuj i nie bądź leniwy a poczujesz różnicę, na takie małe domowe co nie co ta 10-a z kompletem sitek będzie optymalna - tym bardziej że i tak ją masz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Jak nadmieniłem, mam ręczną 10 tylko rozważam skompletowanie sit, bo jeśli mam kupować rozmiarówkę do niej a efekt jest bo jest to się waham. Pytam grzecznie dlatego, że nie widziałem nigdy efektów mielenia na tych samych oczkach na 5 i 10. Dzięki za rzeczowe opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Im większa maszynka tym mniej maltretujesz farsz podczas mielenia a za jednym przekręceniem korby więcej mięsa mielisz. Od lat do małych ilości farszu używam 10-i do której mam oczywiście 2 komplety sitek z szarpakami i nożami (2-i i 4-i) - Tobie starczy 1 ostry komplet. 22-i przez ostatnie dwa lata użyłem raz do naprawdę dużej jak dla mnie "produkcji". Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Dzięki Roger tyle mi wystarczy, następny farsz będzie mniej sponiewierany! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Mam alfę 32 która sobie leży w budzie już kilka lat (prezent od rodziny)i jeszcze jej nie używałem (ręczna bez modyfikacji), niestety SKS . Wszystkie mięsa na kiełbasy mielę ZELMEREM "5" i daję rade, ostatnio na święta zmieliłem 31,5 kg, z małymi przerwami na zmianę siatek i nawet specjalnie się nie zgrzała. Warunek, że siatka i nożyk muszą być ostre i ja tnę mięso w wąskie pasy, tak aby mieściło się między grzbietami (skokiem) wałka. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Przychylam się do zdania PePe, mam 8-kę i nie narzekam. Jedyne co trzeba robić to kroić na mniejsze kawałki. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Grudnia 2014 No do 5 to ja kroiłem coś jak duży gulasz ale jak pisałem: nie miałem porównania. Sorry za OT u kolegi bo jego temat i na tym się skupmy chyba, że problem już rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finearts Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Witam wszystkich Co sadzicie o tej przekladni 140 obr/ min Czy to dobry sprzet do alfy 32 ? Jak sadzicie czy jest zalewana olejem ? waga ok 20 kilo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Czy masz posturę Pudziana?, wg. mnie trochę za duże obroty, powinna mieć 90 - 100 obr/min. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejCybul Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Przy okazji wetnę się w rozmowę.Dostałem bardzo fajną maszynkę Alfa 10 lecz jest dość z fatygowana prawie niema na niej warstwy ochronnej chromu. Zakupiłem zestaw sitek i noży, potrzebuje jeszcze lejki do nadziewania.Pytanko: Jakie wybrać lejki do nadziewania?Czy ktoś wie gdzie na terenie Krakowa lub w bliskiej okolicy można na nowo ocynkować maszynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Z tym cynkiem niech Cię ręka Boska broni !!!Maszynki się CYNUJE . Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejCybul Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Roger!Faktycznie CYNOWANIE... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.