Gregtom Opublikowano 7 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Duzo przepisow.. Tu link: http://www.europedirect-olsztyn.pl/templates/397/files/file/direct-smaki-2012.pdf Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2018 Przeglądam te smaki regionalne i refleksje :Zlot w Spychowie ;1 Baba Ziemniaczana - występująca pod wieloma nazwami - REWELACJA - a jadłem ich już trochę 2 Spontanicznie zrobione opieńki na naszych oczach Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2018 Muski a jadłeś babkę ziemniaczaną na żeberkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2018 a jadłeś babkę ziemniaczaną na żeberkach? Niekoniecznie - wtedy jeszcze było to dla mnie tylko z mięsem Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2018 Jadłem w Radomsku na mini zlocie - kugel się nazywało. Pyszne! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Listopada 2018 1 Baba Ziemniaczana - występująca pod wieloma nazwami - REWELACJA - a jadłem ich już trochę Waldek, a kto ją przygotował ? Może wstawił by przepis jak takie smaczniste cudo wykonać Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2018 a kto ją przygotował ? Może wstawił by przepis jak takie smaczniste cudo wykonać Przygotowała Ziezieżona już męczyłem Ziezielonutkiego Byc może to też wynika z ilości kiełbasy tam zawartej - a jak była własnej ( zapewne ) produkcji - to wszystko będzie jasne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2018 smaki z Warmii,wczorajszy obiad sandacz z jeziora warmińskiego Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Listopada 2018 już męczyłem Ziezielonutkiego To jak już umęczysz to zapodaj na naszej stronie Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Listopada 2018 pstrąg po Mazursku Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2018 wczorajszy obiad pstrąg po Mazursku Grzesiu Ty wiesz jak i co podkręcić - już jestem głodny Jak robisz tego sandacza? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Listopada 2018 solę,pieprzę i odkładam na godzinę,marchew,cebulę,por lekko obsmażam na oleju, na masełku smaczniejsze danie (zaczynam od marchewki potem dodaje resztę ,solę,pieprzę) w naczyniu szklanym na spód daję połowę farszy i resztą układam na rybie,dodaję szklankę wody i przykrywam folią aluminiową,piekę godzinę w tem 200C.Można dać więcej warzyw jakie się lubi lub ma w zasięgu reki Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Listopada 2018 Zlot w Spychowie ; 1 Baba Ziemniaczana Muski, nic z tych rzeczy... demostrowany był Kartofelniak Nadnarwiański...żadna "Baba"..... ZieZieŻona zczyniła zręcznie, przepis zapodam ochoczo, proszę o cierpliwości....choćby małe wiaderko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2018 nic z tych rzeczy... demostrowany był Kartofelniak Nadnarwiański...żadna "Baba". O rany …. słuchałem pieśni , śpiewałem czytałem nawet nie wiedziałem co mi tak smakowało -Qrcze... Kartofelniak Nadnarwiański [Dodano: 14 lis 2018 - 16:52]tak za Wikipedią :W Polsce ta ziemniaczana potrawa jest znana i popularna w północno-wschodnich krańcach, na Podlasiu i Suwalszczyźnie (podlaska lub suwalska babka ziemniaczana)[4][5][6]. Między innymi na Mazurach i na Śląsku babka ziemniaczana nazywana jest kartoflakiem[7][8][9][10][11]. Inne polskie nazwy tej potrawy to: bugaj[12], pyrczok[13], rejbak[14][15], rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek (ta ostatnia nazwa jest używana przez Polaków pochodzących ze Lwowa)[16][17]. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Muski, dzięki....czyli wyodrębniono nową jakość :laugh: KartoFlak.... opakowanie jelit... Edytowane 14 Listopada 2018 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Listopada 2018 Jagra... Muski chyba się nie doczekacie na babę ... Proszę mojąKugel Rejbak baba ziemniaczana.pdf Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Listopada 2018 Proszę moją Dzięki - mam kilka przepisów- trochę robiliśmy - Wyglądało ,że wkładu mięsnego jest tam ze 30% ale smak był naprawdę dobry - o przeciętną bym nie pytał . Wiesz to i rodzaj ziemniaków i wkładu itp. Twoje wkleiłem do zasobów wiedzy kulinarnej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Listopada 2018 Wiesz Waldeczku biorąc pod uwagę dzieje i pochodzenie tej potrawy nie sądzę aby "ktokolwiek kiedyś tam gdzieś" zastanawiał się nad gatunkiem ziemniaka czy % wkładem mięsnym Miało być smacznie, tanio, tłusto czyli treściwie i do syta.Sam nigdy tego nie odmierzam, robię na oko... Najlepsze następnego dnia, krojone podsmażone a do popicia maślanka, kefir lub wiejskie zsiadłe mleko ale to marzenie ściętej głowy Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Listopada 2018 Dzięki Roger za przepis.Baba ziemniaczana to jest smak mojego dzieciństwa z Mazur. Jednak tamta receptura "przepadła". Teraz wypróbuję danie wg Twojego przepisu. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Listopada 2018 Dzięki. Panie inzynieze. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Listopada 2018 nigdy tego nie odmierzam, robię na oko... Najlepsze następnego dnia, krojone podsmażone a do popicia maślanka, kefir lub wiejskie zsiadłe mleko ale to marzenie ściętej głowy Wszystko zawarłeś w tej wypowiedzi - telepatycznie moje mysli Ot po prostu goła prawda - mysle, że większość SiBów sie z tym zgadza Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Listopada 2018 Smak ziemniaka ma naprawde wielkie znaczenie , u mnie, sa ziemniaki takie zwykle dostepne wszedzie tak paskudne ze nie wiem czy polska swinia by chciala jesc , pyzy robione przez ta sama osobe w PL i tutaj to 2 rozne potrawy smakowe , na niekorzysc tutejszych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Listopada 2018 Moja baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Listopada 2018 @sebarod, mozna prosic przepis Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) Przepis ... Chyba nie ma na to przepisu Ziemniaki ok 2kg trę na drobne wiórki coś na styl szwajcarskich rosti odciskam wodę ,2-3cebule jedną trę z ziemniakami reszta jest krojona w kostkę i delikatnie przesmażona z boczkiem i kiełbasą plus świeży czosnek ,3 jajka sól pieprz ,majeranek,tymianek, rozmaryn, kminek . Foremke wykładam w koło cieniutko krojonym boczkiem ,piekarnik 180st ok 2godz,foremka przykryta folią alu ,na koniec odkrywam do zrumienienia . Edytowane 22 Listopada 2018 przez sebarod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.