Skocz do zawartości

Mokre jelita po zakupie


Rekomendowane odpowiedzi

Darz bór.

Kupiłem sobie jelitka, drugą partię 90m, ale wydają się dosyć 'mokre'(z dna beczki), poprzednie kupiłem to były suchutkie nawinięte w kuleczkę. Czy w dobrym tonie będzie je 'dosolić' aby tą wodę odciągnąć, aby przetrzymały 1rok, o którym mnie przekonywał sprzedawca, czy się niczym nie przejmować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jelita cienkie mokre dobrze zasolone leżą w piwnicy bez lodówki, chłodni itp. bezproblemowo i dwa, trzy lata. Kiedyś w jednym z pojemników zbyt wyschły i stały się mało przydatne tzn. słabe. Teraz pilnuję, by wilgotności nie straciły....  :cool:  Jaszcze jedno, raz trochę sczerwieniały, ale to tylko bakterie....

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś w jednym z pojemników zbyt wyschły i stały się mało przydatne tzn. słabe.

 

@pis67

 

a co myślisz o takiej zależności

mocno wysolone jelita-słabe i pękające- kiełbasa po uwędzeniu z pieczeniem ma miękkiego flaka

słabo wysolone i mokre jelita-mocne - kiełbasa po uwędzeniu z pieczniem ma twardą skórę

 

bo teraz korzystałem z tych nowych flaków któe wydawały mi się mokre i z twardą skórą wyszły, kiełbasa: sama szynka +10% słoniny, wędzenie z pieczeniem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mocno wysolone jelita-słabe i pękające- kiełbasa po uwędzeniu z pieczeniem ma miękkiego flaka słabo wysolone i mokre jelita-mocne - kiełbasa po uwędzeniu z pieczniem ma twardą skórę

 

Trzeba zmienić wykonawcę kiełbas.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo teraz korzystałem z tych nowych flaków któe wydawały mi się mokre i z twardą skórą wyszły, kiełbasa: sama szynka +10% słoniny

 

W takim duecie nic lepszego nie mogło wyjść

Edytowane przez bogdan b
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa po uwędzeniu z pieczniem ma twardą skórę

 

 

 

Czy zbyt niska zawartość tłuszczu spowodowała twardość osłonki ?

 

Na 90 % zbyt nista wilgotność podczas wędzenia i pieczenia....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na twardą skórkę ma wpływ  bardzo wiele czynników .

 

Poczytaj w tym temacie .

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/

Edytowane przez bogdan b
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mocno wysolone jelita-słabe i pękające- kiełbasa po uwędzeniu z pieczeniem ma miękkiego flaka słabo wysolone i mokre jelita-mocne - kiełbasa po uwędzeniu z pieczniem ma twardą skórę

Tu już chyba trochę dopasowujesz swoją teorię spiskową do innej teorii spiskowej. U mnie kiedyś jelita leżały od lutego do sierpnia, września (coś w tym terminie) w zakamarku gdzie zimą jest 5*C a latem 20-25*C. Po prostu po zakupie w lutym położyłem je tam razem z innymi produktami,  a że spadły na podłogę, znalazłem je dopiero w/w terminie.Były dobre. A teraz pytam Ciebie - jak wzrokowo sprawdzić czy jelita są słabo czy mocno wysolone. Czy np.10dkg soli na 10m bieżących jelit, to jest słabe wysolenie czy mocne ? `I jak poznać w kupionych jelitach czy były słabo czy mocno wysolone. Najlepiej jak kupisz jelita i się czegoś obawiasz, dosyp soli i do lodówki.Też uważam tak jak Pisu - jelita nie mogą być za suche.Odnośnie twierdzenia Maxella co do zamrażarki, to uważam (ale nie ma potrzeby) że jelita można do niej zapakować.Przy takim stężeniu soli to i tak nie zamarzną. Wypróbowane, co prawda na grubych ale to chyba pownno być z gorszym skutkiem dla jelit.Jelita nie zamarzły, zrobiona kaszana była prima sort.

 

Pozdrawiam  ;)

P.S. Ja w każdym bądż razie nie wierzę w Twoją teorię w/w

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

k

kiełbasa po uwędzeniu z pieczniem ma twardą skórę

 
 

Na 90 % zbyt niska wilgotność podczas wędzenia i pieczenia..

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem ostatnio odwrotnie zamiast mokrych jelit (baranie) były tak suche i ciemne że nie szło ich  z pęczka oddzielić, być może wina jest po stronie pakowania próżniowego? - w każdym razie bez namoczenia całego opakowania jest ciężko wybrać kilka metrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jelita powinny być lekko wilgotne i przesypane solą.

Jelita nie mogą być suche, bo stwardnieją na kość i nadają się tylko do wyrzucenia.

Takich jelit nie da się odmoczyć !

 

Jelit nie wolno rozdzielać, rozmierzać, dzielić, porcjować  na mniejsze długości na sucho, bez namoczenia całości.

Jelita są w soli, a sól to bardzo małe, drobne i ostre kryształki.

Każda "operacja" na zasolonych jelitach powoduje, że te ostre ziarenka soli tną jelito i potem mamy problem, bo pękają !

Dlatego należy pęczek jelit wrzucić do wody, namoczyć i dopiero później dzielić.

 

Nie wolno też jelit mrozić ! 

Owszem, są zasolone i sól się nie zamrozi, ale same jelita zostaną zamrożone i każde ich przemieszczenie powoduje ich uszkodzenie.

 

Można jelita przechowywać zasolone i soli nie należy żałować.

Można też przechowywać jelita w roztworze nasyconym soli i co jakiś czas dać im świeżego powietrza, ponieważ mogą nabrać czerwonego koloru, a to oznaka rozwijania się bakterii beztlenowych. Nie jest to jakaś wada, ale naturalne zjawisko.

Trochę powietrza i kolor znika. 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jelit nie wolno rozdzielać, rozmierzać, dzielić, porcjować na mniejsze długości na sucho, bez namoczenia całości. Jelita są w soli, a sól to bardzo małe, drobne i ostre kryształki. Każda "operacja" na zasolonych jelitach powoduje, że te ostre ziarenka soli tną jelito i potem mamy problem, bo pękają ! Dlatego należy pęczek jelit wrzucić do wody, namoczyć i dopiero później dzielić.

 

Bardzo proszę  o poradę -  co mam zrobić gdy mi trzeba 10 m z całego pęczka ?. Moczę  całość odbieram te 10 m , co mam zrobić z tą  resztą namoczoną ?.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwaga będzie smarkacz uczył ojca dzieci robić :D

Z mojej "długoletniej" praktyki czyli przy 4 podejściach do kiełbasy w cienkim jelicie za każdym razem moczyłem cały pęczek jelit po czym do soli.

Nie zauważyłem jakiś negatywnych cech jelit po takim ich potraktowaniu.

Edytowane przez Radegast
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.