grzybiarzbobromir Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Darz bór.Kupiłem sobie jelitka, drugą partię 90m, ale wydają się dosyć 'mokre'(z dna beczki), poprzednie kupiłem to były suchutkie nawinięte w kuleczkę. Czy w dobrym tonie będzie je 'dosolić' aby tą wodę odciągnąć, aby przetrzymały 1rok, o którym mnie przekonywał sprzedawca, czy się niczym nie przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Sól jest tania i warto otrzepać je z tej mokrej soli i zasolić nową .Jak będą dalej mokre, to powtórzyć Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Takie suche zasolone przechowuje się w lodówce, czy zamrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Tylko w lodówce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jelita cienkie mokre dobrze zasolone leżą w piwnicy bez lodówki, chłodni itp. bezproblemowo i dwa, trzy lata. Kiedyś w jednym z pojemników zbyt wyschły i stały się mało przydatne tzn. słabe. Teraz pilnuję, by wilgotności nie straciły.... Jaszcze jedno, raz trochę sczerwieniały, ale to tylko bakterie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Pisu, miałem na myśli wybór z dwóch, zaproponowanych opcji. Na pewno nie wolno ich mrozić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Kiedyś w jednym z pojemników zbyt wyschły i stały się mało przydatne tzn. słabe. @pis67 a co myślisz o takiej zależnościmocno wysolone jelita-słabe i pękające- kiełbasa po uwędzeniu z pieczeniem ma miękkiego flakasłabo wysolone i mokre jelita-mocne - kiełbasa po uwędzeniu z pieczniem ma twardą skórę bo teraz korzystałem z tych nowych flaków któe wydawały mi się mokre i z twardą skórą wyszły, kiełbasa: sama szynka +10% słoniny, wędzenie z pieczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Stycznia 2015 mocno wysolone jelita-słabe i pękające- kiełbasa po uwędzeniu z pieczeniem ma miękkiego flaka słabo wysolone i mokre jelita-mocne - kiełbasa po uwędzeniu z pieczniem ma twardą skórę Trzeba zmienić wykonawcę kiełbas..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) bo teraz korzystałem z tych nowych flaków któe wydawały mi się mokre i z twardą skórą wyszły, kiełbasa: sama szynka +10% słoniny W takim duecie nic lepszego nie mogło wyjść Edytowane 24 Stycznia 2015 przez bogdan b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) No, tak po prawdzie to szynka +15 %karkówki + 10% słoniny. Czy zbyt niska zawartość tłuszczu spowodowała twardość osłonki ? Edytowane 24 Stycznia 2015 przez grzybiarzbobromir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Stycznia 2015 kiełbasa po uwędzeniu z pieczniem ma twardą skórę Czy zbyt niska zawartość tłuszczu spowodowała twardość osłonki ? Na 90 % zbyt nista wilgotność podczas wędzenia i pieczenia.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Na twardą skórkę ma wpływ bardzo wiele czynników . Poczytaj w tym temacie . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10324-jak-unikn%C4%85%C4%87-twardego-jelita-na-kie%C5%82basie-parzonej/ Edytowane 24 Stycznia 2015 przez bogdan b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Stycznia 2015 ok, dzieki wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Stycznia 2015 mocno wysolone jelita-słabe i pękające- kiełbasa po uwędzeniu z pieczeniem ma miękkiego flaka słabo wysolone i mokre jelita-mocne - kiełbasa po uwędzeniu z pieczniem ma twardą skórę Tu już chyba trochę dopasowujesz swoją teorię spiskową do innej teorii spiskowej. U mnie kiedyś jelita leżały od lutego do sierpnia, września (coś w tym terminie) w zakamarku gdzie zimą jest 5*C a latem 20-25*C. Po prostu po zakupie w lutym położyłem je tam razem z innymi produktami, a że spadły na podłogę, znalazłem je dopiero w/w terminie.Były dobre. A teraz pytam Ciebie - jak wzrokowo sprawdzić czy jelita są słabo czy mocno wysolone. Czy np.10dkg soli na 10m bieżących jelit, to jest słabe wysolenie czy mocne ? `I jak poznać w kupionych jelitach czy były słabo czy mocno wysolone. Najlepiej jak kupisz jelita i się czegoś obawiasz, dosyp soli i do lodówki.Też uważam tak jak Pisu - jelita nie mogą być za suche.Odnośnie twierdzenia Maxella co do zamrażarki, to uważam (ale nie ma potrzeby) że jelita można do niej zapakować.Przy takim stężeniu soli to i tak nie zamarzną. Wypróbowane, co prawda na grubych ale to chyba pownno być z gorszym skutkiem dla jelit.Jelita nie zamarzły, zrobiona kaszana była prima sort. Pozdrawiam P.S. Ja w każdym bądż razie nie wierzę w Twoją teorię w/w Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Stycznia 2015 No ok, tylko ze szukalem rozwiazania dlaczego wyszly mi twarde oslonki. Dlatego wysunalem hipoteze, a nie teorie i rzeczywiscie moja hipoteza byla bledna. Przeczytalem podsuniete wskazowki i zastosuje sie do nich na przyszlosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Tylko w lodówce.A dlaczego nie wolno jelita mrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Stycznia 2015 kkiełbasa po uwędzeniu z pieczniem ma twardą skórę Na 90 % zbyt niska wilgotność podczas wędzenia i pieczenia.. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Dobra, już wiem, że mrozić nie można. Mam jednak zamrożone - nadadzą się po rozmrożeniu, czy nie ryzykować i kupić świeże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Nadadzą się . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Miałem ostatnio odwrotnie zamiast mokrych jelit (baranie) były tak suche i ciemne że nie szło ich z pęczka oddzielić, być może wina jest po stronie pakowania próżniowego? - w każdym razie bez namoczenia całego opakowania jest ciężko wybrać kilka metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Jelita powinny być lekko wilgotne i przesypane solą.Jelita nie mogą być suche, bo stwardnieją na kość i nadają się tylko do wyrzucenia.Takich jelit nie da się odmoczyć ! Jelit nie wolno rozdzielać, rozmierzać, dzielić, porcjować na mniejsze długości na sucho, bez namoczenia całości.Jelita są w soli, a sól to bardzo małe, drobne i ostre kryształki.Każda "operacja" na zasolonych jelitach powoduje, że te ostre ziarenka soli tną jelito i potem mamy problem, bo pękają !Dlatego należy pęczek jelit wrzucić do wody, namoczyć i dopiero później dzielić. Nie wolno też jelit mrozić ! Owszem, są zasolone i sól się nie zamrozi, ale same jelita zostaną zamrożone i każde ich przemieszczenie powoduje ich uszkodzenie. Można jelita przechowywać zasolone i soli nie należy żałować.Można też przechowywać jelita w roztworze nasyconym soli i co jakiś czas dać im świeżego powietrza, ponieważ mogą nabrać czerwonego koloru, a to oznaka rozwijania się bakterii beztlenowych. Nie jest to jakaś wada, ale naturalne zjawisko.Trochę powietrza i kolor znika. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Halobakteriom tlen nie przeszkadza. Przypuszczalnie wzrost czerwonego zabarwienia następuje przy dostępie światła, bo taki kolor mają ich barwniki fotosyntezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Jelit nie wolno rozdzielać, rozmierzać, dzielić, porcjować na mniejsze długości na sucho, bez namoczenia całości. Jelita są w soli, a sól to bardzo małe, drobne i ostre kryształki. Każda "operacja" na zasolonych jelitach powoduje, że te ostre ziarenka soli tną jelito i potem mamy problem, bo pękają ! Dlatego należy pęczek jelit wrzucić do wody, namoczyć i dopiero później dzielić. Bardzo proszę o poradę - co mam zrobić gdy mi trzeba 10 m z całego pęczka ?. Moczę całość odbieram te 10 m , co mam zrobić z tą resztą namoczoną ?. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radegast Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Uwaga będzie smarkacz uczył ojca dzieci robić Z mojej "długoletniej" praktyki czyli przy 4 podejściach do kiełbasy w cienkim jelicie za każdym razem moczyłem cały pęczek jelit po czym do soli.Nie zauważyłem jakiś negatywnych cech jelit po takim ich potraktowaniu. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez Radegast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Stycznia 2015 A Ty kolego po 4 razach toś Dziadek czy prawiczek ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.