Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jakie naczynie do peklowania?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#1 jack78

jack78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 102 postów
  • MiejscowośćGdzieś w Polsce

Napisano 28 sty 2015 - 14:05

Witam,

Chciałbym się zapytac w czym wolno, a w czy nie wolno peklować?

Wiem że najlepiej było by mieć naczynie szklane lub kamionkowe, a one sa trudno dostępne i drogie. Czy mozna np. peklować w garnku z nierdzewki, lub skrzynce plastikowej z atestem do celów spożywczych (takie białe jak są na masarniach)?

Czas peklowania na mokro 10-14 dni.



#2 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5234 postów

Napisano 28 sty 2015 - 14:10

Poszukaj sobie pojemników GN. Najbardziej chyba praktyczny jest rozmiar 1/2, 20 cm. Wchodzi naprawdę dużo mięsa i ładnie się ustawia w lodówce itp. Używane na OLX kupowaliśmy chyba po 25 zł z pokrywką.



#3 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 785 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 28 sty 2015 - 14:27

Pojemnik plastikowy nie jest dobrym naczyniem do peklowania.



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 23017 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 sty 2015 - 14:30

Naczynia szklane, garnki kamienne, beczki i antałki drewniane (z twardego drewna z drzew liściastych), emaliowane garnki lub wanienki itp..



#5 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1316 postów

Napisano 28 sty 2015 - 14:40

Garnek z nierdzewki jest ok- zwróć uwagę na mocowanie uszu. W tanich garnkach nit "źle znosi" bezpośredni kontakt z solanką.

Sam jeżdżę na wiadrach plastikowych- z przeznaczeniem do spożywki-  uważam je z najpraktyczniejsze...

Kiedyś robiłem w kamionkach ale to wk..irytujące powiedzmy :)



#6 ArkoGdynia

ArkoGdynia

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2578 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 28 sty 2015 - 14:41

Pojemnik plastikowy nie jest dobrym naczyniem do peklowania.
 

 

Możesz rozwinąć swoją myśl??

 

Ja takowych używam i do peklowania na mokro i na sucho i nie zauważyłem jakiś niepożądanych objawów.....



#7 jack78

jack78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 102 postów
  • MiejscowośćGdzieś w Polsce

Napisano 28 sty 2015 - 14:59

Właśnie takie pojemniki by mnie najbardzie interesowały - idealne wykorzystanie powierzchni w lodówce.



#8 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 735 postów

Napisano 28 sty 2015 - 15:40

ja tak jak kolega zazielony używam wiader plastikowych, wyjmuję z lodówki dwie dolne szuflady i jedną półkę na czas peklowania i wchodzą mi wtedy 4, 10-cio litrowe wiadra, czyli cały wsad do mojej małej wędzarenki :)


Użytkownik osid edytował ten post 28 sty 2015 - 15:40


#9 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 785 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 28 sty 2015 - 16:27

ArkoGdynia zwróć uwagę na post Maxela ,on podał jakie naczynia są dobre do peklowabnia.Plastikowe mogą reagować chemicznie z peklosolą.



#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 23017 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 sty 2015 - 16:33

Wystarczy poprzeglądać oferty sklepów i firm sprzedających sprzęt dla masarń. Są tam rożnego rodzaju pojemniki plastikowe, ale tylko do transportu lub przechowywania mięsa. Na pewno peklowanie mięsa na kiełbasę w takim pojemniku nie przyniesie większych szkód, ale już peklowanie wielodniowe, mokre może być problemem.   



#11 Radegast

Radegast

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćBabilon

Napisano 28 sty 2015 - 16:34

Kosztowo bezkonkurencyjne są wiadra z castoramy, te białe z atestem do spożywki.



#12 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4892 postów

Napisano 28 sty 2015 - 16:38

Kosztowo bezkonkurencyjne są wiadra z castoramy, te białe z atestem do spożywki.

Te do farby?  :)



#13 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 28 sty 2015 - 20:51

W takie pojemniki (33 litry) są pakowane śledzie solone. Ja kupowałem je u sprzedawcy ryb po 5zł. Sprzedawane są jako fermentatory piwowarskie ale już dużo drożej. Jak mam większe ilości do peklowania, to go używam. Myślę, że się do tego nadają.

pojemnik30l.jpg



#14 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1316 postów

Napisano 28 sty 2015 - 21:21

Andy właśnie takie jest moje viagro wzruszająco wyczynowe  :)

Wspaniale masz również :)

Niestety mnie zerżnięto na 12 peelenów :(

Warto iść owem tropem :)

Wszak peklosól sprzedają w plastikach i nic nie wybuchachachacha :)

pozdymiam :)



#15 Olek.P

Olek.P

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 878 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 28 sty 2015 - 21:39

ja tak jak kolega zazielony używam wiader plastikowych, wyjmuję z lodówki dwie dolne szuflady i jedną półkę na czas peklowania i wchodzą mi wtedy 4, 10-cio litrowe wiadra, czyli cały wsad do mojej małej wędzarenki


Osid,chlopie daj fotke tej twojej lodowy i tej malej wedzarenki ;)

 

Ja  czasami tez uzywam pojemnikow "plastikowych",zalezy ile miesa pekluje.



#16 Radegast

Radegast

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćBabilon

Napisano 28 sty 2015 - 22:46

Napisano dziś, 20:48 W takie pojemniki (33 litry) są pakowane śledzie solone. Ja kupowałem je u sprzedawcy ryb po 5zł. Sprzedawane są jako fermentatory piwowarskie ale już dużo drożej. Jak mam większe ilości do peklowania, to go używam. Myślę, że się do tego nadają.
 

Popularne są także po paście BHP, to te same hoboki.

 

 

Kosztowo bezkonkurencyjne są wiadra z castoramy, te białe z atestem do spożywki.

Te do farby?  :)

 

e.JPG

Jak się użyje to już zależy od użytkownika.

Kieliszek i widelec mają czyli można z nich i się napić i zjeść:P



#17 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1316 postów

Napisano 28 sty 2015 - 23:46

Jak coś może być niewielkie skoro przebywa z kieliszkiem na głowie.... :)

I brodę zasłonił.... :)



#18 fikaz

fikaz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 29 sty 2015 - 03:31

Ja zakupiłem plastikową  beczkę do kiszenia kapusty i w niej pekluję. Na aledrogo lub w marketach są różne rozmiary od 20 zł. za 10 litrów.



#19 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4234 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 29 sty 2015 - 09:30

W takie pojemniki (33 litry) są pakowane śledzie solone. Ja kupowałem je u sprzedawcy ryb po 5zł. Sprzedawane są jako fermentatory piwowarskie ale już dużo drożej. Jak mam większe ilości do peklowania, to go używam. Myślę, że się do tego nadają.
 

 

 Ja podobne tylko odrobine mniejsze biore jesli potrzebne w sklepie ,gdzie sprzedaja sery feta. Do nich przywoza w wiadrach a wiadra do wyrzucenia. Wiem tez ,ze pojemniki od lodow sa rowniez przez znajomych brane od lodziarzy  :D  JA nie place tylko padnie podziekuje i mam.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 dyzio

dyzio

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2937 postów

Napisano 29 sty 2015 - 09:57

Najbardziej chyba praktyczny jest rozmiar 1/2, 20 cm. Wchodzi naprawdę dużo mięsa i ładnie się ustawia w lodówce

 

Też w ten sposób robię. Można się jeszcze pokusić o dobranie wysokości, aby do maxa wykorzstać półki w lodówce.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych