jack78 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Witam,Chciałbym się zapytac w czym wolno, a w czy nie wolno peklować?Wiem że najlepiej było by mieć naczynie szklane lub kamionkowe, a one sa trudno dostępne i drogie. Czy mozna np. peklować w garnku z nierdzewki, lub skrzynce plastikowej z atestem do celów spożywczych (takie białe jak są na masarniach)?Czas peklowania na mokro 10-14 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Poszukaj sobie pojemników GN. Najbardziej chyba praktyczny jest rozmiar 1/2, 20 cm. Wchodzi naprawdę dużo mięsa i ładnie się ustawia w lodówce itp. Używane na OLX kupowaliśmy chyba po 25 zł z pokrywką. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Pojemnik plastikowy nie jest dobrym naczyniem do peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Naczynia szklane, garnki kamienne, beczki i antałki drewniane (z twardego drewna z drzew liściastych), emaliowane garnki lub wanienki itp.. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Garnek z nierdzewki jest ok- zwróć uwagę na mocowanie uszu. W tanich garnkach nit "źle znosi" bezpośredni kontakt z solanką.Sam jeżdżę na wiadrach plastikowych- z przeznaczeniem do spożywki- uważam je z najpraktyczniejsze...Kiedyś robiłem w kamionkach ale to wk..irytujące powiedzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Pojemnik plastikowy nie jest dobrym naczyniem do peklowania. Możesz rozwinąć swoją myśl?? Ja takowych używam i do peklowania na mokro i na sucho i nie zauważyłem jakiś niepożądanych objawów..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Właśnie takie pojemniki by mnie najbardzie interesowały - idealne wykorzystanie powierzchni w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) ja tak jak kolega zazielony używam wiader plastikowych, wyjmuję z lodówki dwie dolne szuflady i jedną półkę na czas peklowania i wchodzą mi wtedy 4, 10-cio litrowe wiadra, czyli cały wsad do mojej małej wędzarenki Edytowane 28 Stycznia 2015 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Stycznia 2015 ArkoGdynia zwróć uwagę na post Maxela ,on podał jakie naczynia są dobre do peklowabnia.Plastikowe mogą reagować chemicznie z peklosolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Wystarczy poprzeglądać oferty sklepów i firm sprzedających sprzęt dla masarń. Są tam rożnego rodzaju pojemniki plastikowe, ale tylko do transportu lub przechowywania mięsa. Na pewno peklowanie mięsa na kiełbasę w takim pojemniku nie przyniesie większych szkód, ale już peklowanie wielodniowe, mokre może być problemem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radegast Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Kosztowo bezkonkurencyjne są wiadra z castoramy, te białe z atestem do spożywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Kosztowo bezkonkurencyjne są wiadra z castoramy, te białe z atestem do spożywki.Te do farby? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Stycznia 2015 W takie pojemniki (33 litry) są pakowane śledzie solone. Ja kupowałem je u sprzedawcy ryb po 5zł. Sprzedawane są jako fermentatory piwowarskie ale już dużo drożej. Jak mam większe ilości do peklowania, to go używam. Myślę, że się do tego nadają.http://piwodomowe.pl/a/b/pojemnik30l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Andy właśnie takie jest moje viagro wzruszająco wyczynowe Wspaniale masz również Niestety mnie zerżnięto na 12 peelenów Warto iść owem tropem Wszak peklosól sprzedają w plastikach i nic nie wybuchachachacha pozdymiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Stycznia 2015 ja tak jak kolega zazielony używam wiader plastikowych, wyjmuję z lodówki dwie dolne szuflady i jedną półkę na czas peklowania i wchodzą mi wtedy 4, 10-cio litrowe wiadra, czyli cały wsad do mojej małej wędzarenkiOsid,chlopie daj fotke tej twojej lodowy i tej malej wedzarenki Ja czasami tez uzywam pojemnikow "plastikowych",zalezy ile miesa pekluje. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radegast Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Napisano dziś, 20:48 W takie pojemniki (33 litry) są pakowane śledzie solone. Ja kupowałem je u sprzedawcy ryb po 5zł. Sprzedawane są jako fermentatory piwowarskie ale już dużo drożej. Jak mam większe ilości do peklowania, to go używam. Myślę, że się do tego nadają. Popularne są także po paście BHP, to te same hoboki. Kosztowo bezkonkurencyjne są wiadra z castoramy, te białe z atestem do spożywki.Te do farby? http://i.pinger.pl/pgr87/b7f13787002cee654f7aa00b/e.JPGJak się użyje to już zależy od użytkownika.Kieliszek i widelec mają czyli można z nich i się napić i zjeść:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Jak coś może być niewielkie skoro przebywa z kieliszkiem na głowie.... I brodę zasłonił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ja zakupiłem plastikową beczkę do kiszenia kapusty i w niej pekluję. Na aledrogo lub w marketach są różne rozmiary od 20 zł. za 10 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Stycznia 2015 W takie pojemniki (33 litry) są pakowane śledzie solone. Ja kupowałem je u sprzedawcy ryb po 5zł. Sprzedawane są jako fermentatory piwowarskie ale już dużo drożej. Jak mam większe ilości do peklowania, to go używam. Myślę, że się do tego nadają. Ja podobne tylko odrobine mniejsze biore jesli potrzebne w sklepie ,gdzie sprzedaja sery feta. Do nich przywoza w wiadrach a wiadra do wyrzucenia. Wiem tez ,ze pojemniki od lodow sa rowniez przez znajomych brane od lodziarzy JA nie place tylko padnie podziekuje i mam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Najbardziej chyba praktyczny jest rozmiar 1/2, 20 cm. Wchodzi naprawdę dużo mięsa i ładnie się ustawia w lodówce Też w ten sposób robię. Można się jeszcze pokusić o dobranie wysokości, aby do maxa wykorzstać półki w lodówce. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Stycznia 2015 A ja to szczesliwa jestem jak 2 pojemniki plastikowe 3 l zmieszcze do mojej lodowki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ja takowych używam i do peklowania na mokro i na sucho i nie zauważyłem jakiś niepożądanych objawów.. Bo i nie zobaczysz, tak sobie myślę no bo jeżeli są dopuszczone do kontaktu z żywnością i do tego słoną jak w przypadku śledzi o których wspominał kol Andy, no i pytanie czy my aby nie przesadzamy ździebko, fakt to co pisze Maxell to sama prawda tylko jak to się ma do takiego codziennego zadymiacza bo jak sobie pomyślę latanie po mieszkaniu z garnkiem kamiennym np 20 l to mnie przerażenie ogarnia, że mnie zmiecie i będzie po kompocie a o reakcji mojej Lp to nie wspomnę strach się bać Małe pytanko do Tusiaczka o te pojemniki 1/2 i 20 o co chodzi z tym szyfrem oświeć mnie biednego, Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Baco, jest demokracja i każdy może sobie peklować w czym chce. Jednak forum ma za zadanie wskazywać prawidłowe kierunki. Solone śledzie, to trochę inna bajka niz kilku- lub kilkunastodniowe peklowanie mięsa w roztworze soli i nitrytu. To tylko tak, informacyjnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Stycznia 2015 oświeć mnienie @Tusiaczek (gdzie mi tam do Niego) ale se pozwalam http://pl.wikipedia.org/wiki/Gastro_Normhttps://www.google.pl/#q=pojemniki+gni sznurek dystrybutora ... pierwszy z brzegu http://www.tanake.com.pl/sklep/pojemniki-gnpozdr Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) @Maxell, Wiesz cieszę się, że jest demokracja w tym przypadku na forum. Solone śledzie, to trochę inna bajka niz kilku- lub kilkunastodniowe peklowanie mięsa w roztworze soli i nitrytu.prawda ci to prawda bwie dzięki a tak na marginesie skromniś z Ciebie oj skromniś Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.