Skocz do zawartości

Bułeczki do pasztetu i nie tylko...


Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję Szanowne Panie za pochlebne opinie :D


 

 

Tutaj ciezko o grahamki

Ale może jest na końcu siata, w miejscu gdzie wir w umywalce kręci się w druga stronę :D ,możliwość kupienia mąki pszennej typ1850 (pełny przemiał)

A reszta to jest prosta jak drut  :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Ale może jest na końcu siata, w miejscu gdzie wir w umywalce kręci się w druga stronę  ,możliwość kupienia mąki pszennej typ1850 (pełny przemiał) A reszta to jest prosta jak drut 
 

 wiem, wiem, ale chyba len obok mnie siedzi i trzyma za rece  :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

UWAGA! UWAGA!

Podaje przepis na grahamki  

1900 g surowego ciasta / 15 bułek

Zaczyn

Mąka pszenna typ 750 - 580 g

Drożdże świeże -27 g

Cukier - 10 g

Woda -700 ml

Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 6 - 9 h

Do zaczynu dodaję

Olej - 100 g

Mąka pszenna typ 1850(graham, pełny przemiał) - 550 g

Sól -17 g

Wyrabianie(maszynowe) około 10 min.

Odpoczynek 40 minut

Dzielenie na porcje około 128 g

Szlifowanie i formowanie bułek.

Przy bułkach podłużnych dobrze jest po uformowaniu walca, mocno go spłaszczyć, okrągłym też to nie zaszkodzi, widać to na foto.

post-52329-0-88896700-1422909529_thumb.j

Czas wyrastania 1 h -1,5 h

Pieczenie

Temp. 220-230 st, grzanie góra/dół, 15-18 min górny poziom, z bacznym obserwowaniem zawartości piekarnikahttp://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif

Przed włożeniem do piekarnika (około 2-3 min) dobrze jest zwilżyć obficie (nie wykąpać) bułki ciepła woda, za pomocą pędzla, jak ktoś ma spryskiwacz to jeszcze lepiej.

Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika, bułki robią się miękkie jak flak, nie wpadamy w panikęhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dash2.gifjak dobrze wystygną (temp. kuchenna, 6 h) wróci im chrupkośćhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/04icon_rotfl.gif


 

 

ale chyba len obok mnie siedzi i trzyma za rece

To trzeba go http://emoty.blox.pl/resource/violentsmiley010.gif

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

UWAGA! UWAGA! Podaje przepis na grahamki

Pisze pierwsza!!!!!!!!  ... :laugh: bo jak wszyscy tu zajrzą to dopchać się nie będzie można do tablicy :laugh:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ojtam Ojtam, poczytność jest znikoma :D

Hektor wiesz jak to jest, jak bys cos spierdzielil to mialbys duzo postow z pociecha ze wprawdzie nie wygladaja za dobrze ale na pewno sa pyszne :) . A tak to trzeba Cie chwalic, a to jakos trudno ludziom przychodzi :D . Ale niech bedzie, wyroby wspaniale!! A z Twoich przepisow tez chetnie skorzystam bo widac ze wiesz co robisz.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hektor wiesz jak to jest, jak bys cos spierdzielil to mialbys duzo postow z pociecha ze wprawdzie nie wygladaja za dobrze ale na pewno sa pyszne

 

Tak, tak,  nic tak nie cieszy jak krzywda ludzka :D  :D  :D  

 

Ale niech bedzie, wyroby wspaniale!!

 

I przeszło Ci to przez gardło/palce? :D  :D  :D

 

A z Twoich przepisow tez chetnie skorzystam

 

 

Miło mi, daj znać o efektach.

 

bo widac ze wiesz co robisz

 

Oj tego to ja sam nie jestem pewien :D  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hektor wiesz jak to jest, jak bys cos spierdzielil to mialbys duzo postow z pociecha ze wprawdzie nie wygladaja za dobrze ale na pewno sa pyszne . A tak to trzeba Cie chwalic, a to jakos trudno ludziom przychodzi
 

 Yogi, to nie tak. JAk dobrze zrobil, bo  taki ma byc efekt , a jak cos nie tak, to trzeba pocieszyc ,zeby sie nie zniechecil i dalej probowal. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i wyprodukowałem. Fajna rzecz, na pewno jeszcze nie raz powtórzę

Cieszę się, że jesteś zadowolony :D  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zona za czyms takim szaleje, jakby mi sie udalo to bym znowu urosl w jej oczach

Spoko na pewno się udadzą, zrób dokładnie z przepisu i z zachowaniem czasów między cyklami.

To co podałem to nie jednorazowy wybryk z przepisu znalezionego w internecie a cykliczna "produkcja" okupiona wieloma porażkami :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem Grahamki na winie :D

 

Przepis podstawowy zmodyfikowany o rodzaj, ilości mąki, i...

Zaczyn

- mąka pszenna typ 1850 - 420g

- mąka żytnia typ 720 - 100g

- mieszanka o nazwie Chleb Nidzicki -160g

- drożdże świeże - 20g

- cukier 10g

- woda 800ml

Po pięciu godzinach dodane

- mąka pszenna typ 1850 - 585g

- olej 130g

- troty :D (siemię lniane, słonecznik, dynia)- 60g

-sól - 17g

wyszło 16 sztuk o wadze 134g,

Przyspieszyłem również proces garowania.

Po wyszlifowaniu bułek,

post-52329-0-07485900-1423432471_thumb.jpg

 

blachy włożyłem do piekarnika, grzanie dolne, temperatura 40st i wlałem szklankę wody na dno, czas-25min.

Następnie wyjąłem bułki i nagrzałem piekarnik do 230st.

Czas pieczenia 16 minut.

post-52329-0-13224400-1423432541_thumb.jpg

Po upieczeniu waga wynosi 115-117g

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj zrobiłem Grahamki na winie

A gdzie w przepisie jest wino ? :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A gdzie w przepisie jest wino

O widzisz z pośpiechu zapomniałem zrobić gwiazdkę  *

Na winie, bo miałem dzisiaj lenia i dałem co się nawinęło pod rękę :D  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj dla odmiany zrobiłem "Kajzerki"

Zaczyn 

- mąka pszenna typ 750 - 580g 

- mąka żytnia typ 720 - 100g na smaczek :D

- woda 800ml

- drożdże świeże - 21g

- cukier - 10g

Po ośmiu godzinach dodane 

- olej -142g  tak mi się nalało :D

- mąka pszenna typ 750 - 550g

- sól -18g

Po wyszlifowaniu bułek, garowanie w piekarniku, grzanie dolne, temperatura 40st, dwie szklanki wody wylane na dno piekarnika.

Czas 35 min, potem wyjęte i dochodziły na blacie.

W tym czasie nagrzewał się piekarnik.

post-52329-0-27805500-1423597405_thumb.jpg

 

Przed włożeniem do piekarnika głębokie nacięcia.

post-52329-0-68979200-1423597591_thumb.jpg

 

Pieczenie 16 minut w 230 stopniach górny poziom,grzanie góra/dół

post-52329-0-42081200-1423597670_thumb.jpg

 

Waga surowych bułek 140g +/-3g

Waga upieczonych bułek 121g - 126g

 

Do jutra :D

 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oooooożeszcholera ale się wkopałem, mam tylko 16 sztuk. Ale że jako pierwsza napisałaś to łap tylko uważaj bo jeszcze gorące :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A pokaż jak w środku wyglądają 

Jak wystygną to przekroje i wrzucę fotkę. 

Jaki chcesz przekrój pionowy czy poziomy ?

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Waga surowych bułek 140g +/-3g Waga upieczonych bułek 121g - 126g

Perfekcja w każdym calu Hektor :thumbsup:

 

 

Do jutra :D

Jutro będą jeszcze inne ? :tongue: nie nadążam za Tobą :laugh:

 

 

Jaki chcesz przekrój pionowy czy poziomy ?

Proponuje po skosie ... :facepalm:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.