Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Maszynka do makaronu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gość_Gabi_*

Gość_Gabi_*
  • Goście

Napisano 17 gru 2007 - 19:06

Ile to już będzie ? Miesiąc ? :shock:

#42 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1470 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 17 gru 2007 - 19:12

no , a gość już mi pisał dwa razy i nawet dowód nadania chciał przesłać

#43 Gość_Gabi_*

Gość_Gabi_*
  • Goście

Napisano 17 gru 2007 - 19:15

Moja maszynka sprawuje się dobrze. Swojski makaron palce lizać. :tongue:

#44 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1470 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 17 gru 2007 - 19:49

możesz używać różnych dodatków do makaronu bazylie pietruszke papryke ,przecier pomidorowy bedziesz miała różne smaki i ciekawy wygląd

#45 Gość_Gabi_*

Gość_Gabi_*
  • Goście

Napisano 17 gru 2007 - 19:52

Wiem to , ale narazie jestem na etapie dopracowania przepisu na ciasto zwykłe. :tongue:

#46 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1555 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 10 sty 2013 - 21:41

Odświeżam temat .
Jaką maszynkę do makaronu polecacie ?
Jakich maszynek używacie ? (foto mile widziane :lol: )

#47 ANNAM

ANNAM

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1743 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 11 sty 2013 - 00:49

Moja maszyna do makaronu, to dostawka do Kenwooda tak to wyglada
https://www.kenwoodc...asta-Attachment
Zapomnialam dodac zdjecie recznej maszynki ,ktora jest dobra do nitek,wstazek i pierogow
http://image.made-in...Pasta-Maker.jpg

#48 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 442 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 sty 2013 - 07:51

Mam taka samą jak wyżej w drugim linku.
Na domowe potrzeby w zupełności wystarcza.

#49 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1555 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 11 sty 2013 - 09:27

Zapomnialam dodac zdjecie recznej maszynki ,ktora jest dobra do nitek,wstazek i pierogow
http://image.made-in...Pasta-Maker.jpg

Nad taką się zastanawiałam , tylko z przystawką na ravioli , czy ktoś ma i czy faktycznie takie kształtne pierożki wychodzą .

#50 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1170 postów

Napisano 11 sty 2013 - 10:56

ANNAM, masz cooking chefa? on jest moim marzeniem, które ze względu na cenę raczej się nie ziści :(
a taką zwykłą ręczną (tani chiński badziew) ma mama mojej przyjaciółki, już od wielu lat i sobie chwali.

#51 piksiak

piksiak

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 568 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 11 sty 2013 - 11:13

Ja mam dwie maszynki do makaronu:
1 - Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us
Też była moim marzeniem które spełniłem ale jestem zadowolony tak połowicznie. Produkcja makaronu z tego urządzenia trwa długo, bardzo długo, za długo :D. Ciasto musi być idealnej konsystencji, przy czym spaghetti z tej maszynki to poezja (chodzi o kształt i grubość)
2 - Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us
uważam ją za najlepszą. Jest taka jak większoć maszynek w naszych domu z tą różnicą, że posiada silnik co jest naprawdę super udogodnieniem. Maszynką wałkuję ciasto i robię nią makaron na rosół lub spaghetti oraz tagliatelle. Silnik pasuje do wszystkich maszynek tego typu które mają otwory do jego nocowania (silnik nie jest na stałe). Wada - taka maszynka kosztuje ok 400 zł! mi udało się kupić na allegro za 100 zł. Więcej się nie pojawiły w takiej cenie :(

#52 ANNAM

ANNAM

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1743 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 12 sty 2013 - 01:40

Zapomnialam dodac zdjecie recznej maszynki ,ktora jest dobra do nitek,wstazek i pierogow
http://image.made-in...Pasta-Maker.jpg

Nad taką się zastanawiałam , tylko z przystawką na ravioli , czy ktoś ma i czy faktycznie takie kształtne pierożki wychodzą .

Kaszubka mam ta dostawke do ravioli, ale musze sie przyznac, ze jeszcze nie robilam ravioli nia, bo recznie szybko wi wychodzi. Postaram sie zrobic i powiem jak wychodzi.

ANNAM, masz cooking chefa? on jest moim marzeniem, które ze względu na cenę raczej się nie ziści
a taką zwykłą ręczną (tani chiński badziew) ma mama mojej przyjaciółki, już od wielu lat i sobie chwali.

Madlinka mam Kenwood Premier, jest to teraz 2gi od gory ,jakie wyszly. Przewyzsza go tylko tem kenwood ktory od razu gotuje. Poprzednio maialam Kenwood'a przez 20 lat i w koncu mi padl, teraz zmienilam na ten, mam cicha nadzieje, ze starczy mi chociaz na 10-15 lat. Zobaczymy.Jesli odlozysz to kup sobie, polecam.

#53 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1544 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 12 sty 2013 - 09:02

Madlinka mam Kenwood Premier


Ma ciekawe przystawki

#54 mucho

mucho

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • Miejscowośćkanada

Napisano 14 lut 2013 - 00:59

Uploaded with ImageShack.us
Też była moim marzeniem które spełniłem ale jestem zadowolony tak połowicznie. Produkcja makaronu z tego urządzenia trwa długo, bardzo długo, za długo :D. Ciasto musi być idealnej konsystencji, przy czym spaghetti z tej maszynki to poezja (chodzi o kształt i grubość)

Witam.
Czytam was zawziecie chociaz malo pisze.
Mam tez wlasnie wielkie pytanie jesli chodzi o ta maszynke do makaronu tzw. wyciskarke. Mam bardzo podobna jako przystawke do mojego robotu kuchennego ale nie umiem jej uzywac. Makaron mi sie zlepia w jedna wielka kluche i mysle ze to wina ciasta.
Co to znaczy ze ciasto ma byc idealnej konsystencji???Co ja sie z tym nameczylam i nic az tu widze ze ktos ma cos podobnego i malo tego robi makaron.
Pomocy tez chce ta maszynka robic makaron a nie kluchy.

#55 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1170 postów

Napisano 14 lut 2013 - 11:34

. Przewyzsza go tylko tem kenwood ktory od razu gotuje

no to właśnie cooking chef, o którym marzę :)
Biotit, ja już te wszystkie przystawki znam na pamięć, hehe kiedyś godzinami siedziałam i je oglądałam :D

#56 piksiak

piksiak

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 568 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 15 lut 2013 - 08:45

Co to znaczy ze ciasto ma byc idealnej konsystencji???Co ja sie z tym nameczylam i nic az tu widze ze ktos ma cos podobnego i malo tego robi makaron.
Pomocy tez chce ta maszynka robic makaron a nie kluchy.


Standardowy przepis jaki posiadam na makaron to 100g mąki i 1 jajko, a w przypadku wyciskarki przepis mówi 500g mąki i 4 jajka + trochę oliwy i trochę wody. Te trochę to jest właśnie po to aby było idealnej konsystencji :D

#57 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1170 postów

Napisano 15 lut 2013 - 16:43

Standardowy przepis jaki posiadam na makaron to 100g mąki i 1 jajko

to taki włoski, bo do polskiego dodajemy wody :)
Ta oliwa to pewnie po to aby ciasto nie kleiło się do maszynki.

#58 krzys59

krzys59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • MiejscowośćDobczyce

Napisano 15 lut 2013 - 19:59

A co sądzicie o takim patencie z alledrogo? Maszynka Wprawdzie zawsze powtarzam, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, ale zapytać o opinię wolno :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#59 mucho

mucho

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • Miejscowośćkanada

Napisano 16 lut 2013 - 03:13

Co to znaczy ze ciasto ma byc idealnej konsystencji???Co ja sie z tym nameczylam i nic az tu widze ze ktos ma cos podobnego i malo tego robi makaron.
Pomocy tez chce ta maszynka robic makaron a nie kluchy.


Standardowy przepis jaki posiadam na makaron to 100g mąki i 1 jajko, a w przypadku wyciskarki przepis mówi 500g mąki i 4 jajka + trochę oliwy i trochę wody. Te trochę to jest właśnie po to aby było idealnej konsystencji :D


Dzieki wiekie za przepis. Moze wreszcie uda mi sie zrobic prawdziwy makaron a nie prowadzic wojne z wyciskarka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych