chudziak Opublikowano 14 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Października 2015 Jak bakterie przerobią cały cukier, którego właśnie nie należy dawać zbyt dużo, to fermentacja alkoholowa sama przejdzie dalej w octową oczywiście przy udziale tlenu i dlatego tak istotne jest mieszanie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Po lewej ocet jabłkowy zlany po 3 tygodniach ,po prawej dwutygodniowy jabłkowo-gruszkowy z kilkoma winogronami .Ps Przepraszam za brak ostrości ale mam już bardzo porysowany obiektyw w telefonie . Edytowane 18 Października 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Października 2015 Na przyszłym occie mam taką cienką białą błonkę... co to grzyb jaki? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Października 2015 Na przyszłym occie mam taką cienką białą błonkę... co to grzyb jaki? To wytworzyla sie Tobie tzw. Matka octowa. Szqanuj to, bo nie kazdy sie tego dorbia. Jesli kiedys bedziesz mial reszte wina wlej do sloika wlasnie z ta " mtka" i ocet winny sobie zrobisz.tutaj poczytaj na ten temat https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jablkowy/page-6?hl=ocet%20jablkowy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Października 2015 Ja ocet jabłkowy przed zlaniem do butelek gotuję ,wtedy dłużej się przechowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Października 2015 Ja ocet jabłkowy przed zlaniem do butelek gotuję ,wtedy dłużej się przechowuje.Nigdy tak nie robiłam ... uważałam, że nie ma takiej potrzeby .. stoi w piwnicy lub w lodówce i nic się z nim nie dzieje, a pasteryzacja przerywa chyba dalszy proces nabierania mocy przez ocet. Jeśli się mylę .. to proszę mnie poprawić. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Października 2015 Napisano 6 minut temu nestor, dnia 20 Paź 2015 - 05:07, napisał: Ja ocet jabłkowy przed zlaniem do butelek gotuję ,wtedy dłużej się przechowuje. Nigdy tak nie robiłam ... uważałam, że nie ma takiej potrzeby .. stoi w piwnicy lub w lodówce i nic się z nim nie dzieje, a pasteryzacja przerywa chyba dalszy proces nabierania mocy przez ocet. Jeśli się mylę .. to proszę mnie poprawić. TAk Aniu, wlasnie po to sie robi ocet zeby miec go niepasteryzowanym. U mnie zeszloroczny w butelkach tak ladnie sie pozamykal, ze sama nie dam rady odkrecic pokrywki, A zrobil sie blardzo klarowny( osad jest na dole butelki) . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Października 2015 Ja ocet jabłkowy przed zlaniem do butelek gotuję ,wtedy dłużej się przechowuje.Nigdy tak nie robiłam ... uważałam, że nie ma takiej potrzeby .. stoi w piwnicy lub w lodówce i nic się z nim nie dzieje, a pasteryzacja przerywa chyba dalszy proces nabierania mocy przez ocet. Jeśli się mylę .. to proszę mnie poprawić. Anuś i MANAAM - dokładnie... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polyanna Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 łał nie sądziłam, że można robić octy smakowe w tak wielu opcjach! Jedyny jaki znałam to jabłkowy..haha a do czego stosujecie takie smakowe octy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 a do czego stosujecie takie smakowe octy? U mnie do salatek wszelkiego rodzaju. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 a ja mam ocet sliwkowy poprodukcyjny ze śliwek w occie :-) a mianowicie śliwki zalewam zagotowaną zalewą z octu,wody i goździków i wszystko odstawiam na dobę . Po odstaniu zlewam ocet śliwkowy do ciemnych butelek i przechowuję w kuchni a śliwki zasypuję cukrem , do słoików i odstawiam na zimę jako dodatek do sałatek , koreczków czy śledzi :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polyanna Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 a czy wszystkie smakowe octy mają jakieś właściwości? W sensie, np ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu, tak jak np piszą tu http://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/ocet-jablkowy-a-odchudzanie-6117.htmli w sumie dlatego zaczęłam go używać. A co z innymi? Mają podobne właściwości, a może inne? Czy raczej tylko chodzi o walory smakowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Czasami zaglądam i czytam ciekawostki o wyrobie octów smakowych na tej stronie https://www.facebook.com/Octy-Lileusza-384017991783040/?fref=tsczasu jednak brak na realizowanie zawartych tam przepisów. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Mają różne właściwości są takie na głowy bolenie i kuśki stojenie ... Ale najważniejsze jest to że są naturalne i mają różne smaki .. zależnie od potrzeb Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Maja 2017 Ja mam i dereniowke i wisniowke i malinowke i jerzynowke ..a nawet wytrawna z bialych porzeczek...wszystkie nabieraja mocy Z soku z bialego bzu zrobil sie "mydlany " szampan :-) mam tez polgasiorka "wina" z czerwonych porzeczek -pewnie juz ocet z niego sie zrobil stoi i nikt nie ma odwagi sprobowac co z tego jest Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Maja 2017 pewnie juz ocet z niego sie zrobil stoi i nikt nie ma odwagi sprobowac co z tego jest ocet porzeczkowy - to jest to Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Maja 2017 ocet porzeczkowy - to jest to Do salatek na surowo wspanialy JA nie umiem wina robic, zawsze wyjda mi octy Mam juz duzy zapas Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Maja 2017 A wiesz że dobry ocet trudniej zrobić niż wino Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Maja 2017 A wiesz że dobry ocet trudniej zrobić niż wino Kazdy chwali moje octy. A mam rocznik 2013-14 nawet Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Maja 2017 A mam rocznik 2013-14 nawet Szkoda ,że dzieli nas taki szmat drogi........ Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Maja 2017 Ja mialam z soku z baldachow czarnego bzu niezly szampan przy otwarciu butelki pol od razu polalo sie po podlodze.AnnaM musze posmakowac to wino/ocet bo nawet nie wiem co to jest a stoi juz chyba ze 4 lata conajmniej, tylko zawalone w garderobie i nie mam jak sie dostac jak bedzieocet to chyba szybciej zejdzie bo takie domowe winka raczej nikomu nie podchodza u nas Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Maja 2017 Electra, ja juz sie poddalam z winami, ale ciagne czasem proby mieszanek owocowych do produkcji octu, bo mam wspaniala matke, ktora mi s ie zrobilam kiedys przy robieniu octu jablowego. A dlatego z jagodami lubie, bo kiedys kupilam wlasnie szwedzki ocet jagodowy i smak mi ta k podszedl do salatek. Polecam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Dzieki Anno bede musiala kiedy wyprobowac ..a jak ty robisz dodajesz jagody do gotowego octu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Electra, kiedy nastawiam np.mam mate,to daje owoce i daje " matke" i wista wio robi sie ocet.[Dodano: 02 cze 2017 - 00:18]A swoja droga, prosze posty Electry i moje ,kogos bardzo zyczliwego przeniesc do octu z nalewek,bo sie temet psuje ( przeze mnie ), Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Pytanie - ktoś robił ocet z kwiatów bzu czarnego ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.