Skocz do zawartości

Octy smakowe..


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Jak bakterie przerobią  cały cukier, którego właśnie nie należy dawać zbyt dużo, to  fermentacja alkoholowa sama przejdzie  dalej w octową oczywiście przy udziale tlenu i dlatego tak istotne jest mieszanie.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Po lewej ocet jabłkowy zlany po 3 tygodniach ,po prawej dwutygodniowy jabłkowo-gruszkowy z kilkoma winogronami .

Ps Przepraszam za brak ostrości ale mam już bardzo porysowany obiektyw w telefonie :hmm:.

post-40398-0-16121600-1445200745_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na przyszłym occie mam taką cienką białą błonkę... co to grzyb jaki?
 

 To wytworzyla sie Tobie tzw. Matka octowa. Szqanuj to, bo nie kazdy sie tego dorbia. Jesli kiedys bedziesz mial reszte wina wlej do sloika wlasnie z ta " mtka" i ocet winny sobie zrobisz.


tutaj poczytaj na ten temat  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jablkowy/page-6?hl=ocet%20jablkowy

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ocet jabłkowy przed zlaniem do butelek gotuję ,wtedy dłużej się przechowuje.

Nigdy tak nie robiłam ... uważałam, że nie ma takiej potrzeby .. :) stoi w piwnicy lub w lodówce i nic się z nim nie dzieje, a pasteryzacja przerywa chyba dalszy proces nabierania mocy przez ocet. Jeśli się mylę .. to proszę mnie poprawić. ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano 6 minut temu nestor, dnia 20 Paź 2015 - 05:07, napisał: Ja ocet jabłkowy przed zlaniem do butelek gotuję ,wtedy dłużej się przechowuje. Nigdy tak nie robiłam ... uważałam, że nie ma takiej potrzeby .. stoi w piwnicy lub w lodówce i nic się z nim nie dzieje, a pasteryzacja przerywa chyba dalszy proces nabierania mocy przez ocet. Jeśli się mylę .. to proszę mnie poprawić.

 TAk Aniu, wlasnie po to sie robi ocet zeby miec go niepasteryzowanym. U mnie zeszloroczny w butelkach tak ladnie sie pozamykal, ze sama  nie dam rady odkrecic pokrywki, A zrobil sie blardzo klarowny( osad jest na dole butelki) . 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ja ocet jabłkowy przed zlaniem do butelek gotuję ,wtedy dłużej się przechowuje.

Nigdy tak nie robiłam ... uważałam, że nie ma takiej potrzeby .. :) stoi w piwnicy lub w lodówce i nic się z nim nie dzieje, a pasteryzacja przerywa chyba dalszy proces nabierania mocy przez ocet. Jeśli się mylę .. to proszę mnie poprawić. ;)

 

 

Anuś i MANAAM - dokładnie... :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

a ja mam ocet sliwkowy poprodukcyjny ze śliwek w occie :-) a mianowicie śliwki zalewam zagotowaną zalewą z octu,wody i goździków i wszystko odstawiam na dobę . Po odstaniu zlewam ocet śliwkowy do ciemnych butelek i przechowuję w kuchni a śliwki zasypuję cukrem , do słoików i odstawiam na zimę jako dodatek do sałatek , koreczków czy śledzi :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a czy wszystkie smakowe octy mają jakieś właściwości? W sensie, np ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu, tak jak np piszą tu http://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/ocet-jablkowy-a-odchudzanie-6117.htmli w sumie dlatego zaczęłam go używać. A co z innymi? Mają podobne właściwości, a może inne? Czy raczej tylko chodzi o walory smakowe?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasami zaglądam i czytam ciekawostki o wyrobie octów smakowych  na tej stronie https://www.facebook.com/Octy-Lileusza-384017991783040/?fref=ts

czasu jednak brak na realizowanie zawartych tam przepisów. 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mają różne właściwości są takie na głowy bolenie i kuśki stojenie ... ;)

Ale najważniejsze jest to że są naturalne i mają różne smaki .. zależnie od potrzeb ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Ja mam i dereniowke i wisniowke i malinowke i jerzynowke ..a nawet wytrawna z bialych porzeczek...wszystkie nabieraja mocy 

Z soku z bialego bzu zrobil sie "mydlany " szampan :-)

 mam tez polgasiorka "wina" z czerwonych porzeczek -pewnie juz ocet z niego sie zrobil stoi i nikt nie ma odwagi sprobowac co z tego jest :laugh:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pewnie juz ocet z niego sie zrobil stoi i nikt nie ma odwagi sprobowac co z tego jest
ocet porzeczkowy - to jest to :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A mam rocznik 2013-14 nawet
Szkoda ,że dzieli nas taki szmat drogi........ ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mialam z soku z baldachow czarnego bzu niezly szampan przy otwarciu butelki pol od razu polalo sie po podlodze

.

AnnaM musze posmakowac to wino/ocet bo nawet nie wiem co to jest a stoi juz chyba ze 4 lata conajmniej, tylko zawalone w garderobie  i nie mam jak sie dostac  :)

jak bedzieocet to chyba szybciej zejdzie bo takie domowe winka raczej nikomu nie podchodza u nas ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electra, ja juz sie poddalam z winami, ale ciagne czasem proby mieszanek owocowych do produkcji octu, bo mam wspaniala matke, ktora mi s ie zrobilam kiedys przy robieniu octu jablowego. 

A dlatego z jagodami lubie, bo kiedys kupilam wlasnie szwedzki ocet jagodowy i smak mi ta k podszedl do salatek. Polecam.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Anno bede musiala kiedy wyprobowac ..a jak ty robisz dodajesz jagody  do gotowego octu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electra, kiedy nastawiam np.mam mate,to daje owoce i daje " matke" i wista wio robi sie ocet.


[Dodano: 02 cze 2017 - 00:18]

A swoja droga, prosze posty Electry i moje ,kogos bardzo zyczliwego przeniesc do octu z nalewek,bo sie temet psuje ( przeze mnie  :facepalm: ),

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie - ktoś robił ocet z kwiatów bzu czarnego ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.